URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 August 2017, 13:49

Să învăţăm să reciclăm!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca urmare a protocolului încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor întreprind lunar acţiuni de informare şi conştientizare în rândul elevilor, ce vizează educarea copiilor în spiritul reciclării şi colectării selective a deşeurilor, precum şi dezvoltarea conduitei civice şi ecologice.

Concret, comisarii ţin o lecţie intitulată "Să învăţăm despre reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor" şi lansează diferite provocări în rândul elevilor. Aceştia află ce este reciclarea şi că aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor (hârtia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice) pot face obiectul unui proces de revalorificare. De asemenea, copiii află că soluţia la îndemâna tuturor este colectarea selectivă a deşeurilor, care presupune depozitarea temporară a acestora, pe categorii, în locuri special amenajate.

Această acţiune se desfăşoară la nivel naţional, ca urmare a necesităţii reducerii poluării, scăderii cantităţilor de deşeuri generate de populaţie, conservării resurselor naturale, reducerii consumului de energie şi reducerii semnificative a suprafeţelor de teren ocupate de depozite de deşeuri.

Având în vedere că fiecare cetăţean produce zilnic aproximativ 1,5 - 2 kg de deşeuri, din care cel puţin jumătate sunt reciclabile, implementarea colectării selective poate avea efecte pozitive asupra resurselor naturale şi a gradului de poluare a solului şi subsolului în diferite areale.

Elevii, copiii în general, reprezintă viitorul. Ei sunt deschişi la informaţii noi şi prezintă un grad de receptivitate ridicat. Comisarii au constatat interesul deosebit pe care elevii îl prezintă pentru problemele de mediu, dezvoltând în şcoli, alături de învăţătorii şi profesorii lor, numeroase proiecte privind protecţia mediului. Ceea ce înseamnă că lecţiile nu sunt deloc de prisos...

Monica Crişan
Purtător de cuvânt
Garda de Mediu Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON