URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2020, 10:30

Să dăm dovadă de responsabilitate, pentru un Bihor curat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Judeţean Bihor, "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", va schimba radical modul în care bihorenii aruncă deşeurile. Pentru succesul acestui sistem, dar mai ales pentru ca judeţul nostru să fie unul curat şi responsabil faţă de mediul înconjurător, este nevoie de aportul fiecărui bihorean.

Finanţat cu fonduri europene, SMID Bihor a fost anume gândit pentru a asigura tuturor bihorenilor un sistem modern şi eficient de colectare a deşeurilor, care să răspundă nevoilor cetăţenilor şi să respecte normele în vigoare.

Colectarea separată a deşeurilor este singura modalitate prin care se reduce poluarea, pentru că acestea nu rămân în natură, ci sunt reciclate. Este soluţia să avem ape curate şi păduri fără PET-uri, aşa cum toţi ne dorim!

Reguli simple şi uşor de respectat

Regulile colectării separate sunt cât se poate de simple: deşeurile care pot fi reciclate trebuie aruncate separat, pentru că tot aşa vor fi colectate de operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor publice organizate în cadrul SMID Bihor.

În judeţul nostru, toţi cetăţenii vor arunca deşeurile în cinci fracţii. Una este fracţia deşeurilor de hârtie şi carton, care va fi colectată de două ori pe lună, din sacii sau containerele de culoare albastră. A doua fracţie este cea a deşeurilor de metal şi plastic, pe care operatorii de salubritate le vor colecta tot bilunar, însă din saci sau containere de culoare galbenă. A treia fracţie de deşeuri reciclabile este compusă din sticle şi borcane, care se vor arunca în pubelele de culoare verde, care vor fi golite o dată pe lună.

Bihorenii vor mai colecta separat deşeurile biodegradabile, care nu pot fi reciclate, dar pot fi valorificate. Resturi de mâncare, resturi vegetale, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai, coji de fructe, legume sau ouă şi alte deşeuri care se descompun în mod natural pot fi folosite pentru producerea compostului, un îngrăşământ natural. În cazul bihorenilor care locuiesc în mediul urban, biodeşeurile vor fi colectate din recipiente de culoare maro, o dată pe săptămână, în timp ce în mediul rural cetăţenii sunt îndemnaţi să le folosească pentru a produce compost şi, astfel, a-şi fertiliza propriile grădini.

Cea de-a cincea fracţie a colectării separate este reprezentată de deşeurile reziduale, adică acele gunoaie care nu pot fi nici reciclate, nici valorificate (de exemplu, excrementele animalelor de companie, scutece şi tampoane, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări). Această fracţie va fi colectată de toţi bihorenii în recipiente de culoare neagră, pe care operatorii de salubritate le vor goli o dată pe săptămână.

Împreună vom reuşi!

Colectarea separată presupune un mic efort din partea cetăţenilor, însă acesta este pe deplin justificat. Doar respectând aceste reguli simple, bihorenii pot asigura un viitor curat, verde şi sănătos pentru judeţul în care locuiesc. Fiecare dintre noi ne dorim să fim înconjuraţi de peisaje din care murdăria să lipsească, iar acum soluţia este chiar în mâna noastră!

Prin implementarea acestui proiect, care oferă soluţii pentru întreg sistemul de colectare şi gestionare a deşeurilor, Consiliul Judeţean Bihor asigură cadrul necesar pentru creşterea standardelor de viaţă şi de mediu. Mai lipseşte doar ca fiecare dintre noi să dovedim că ne preocupă protejarea mediului înconjurător.

De îndată ce vor fi stabilite şi tarifele de colectare a deşeurilor, SMID Bihor va deveni funcţional, iar toţi bihorenii vor avea ocazia să dea dovadă de simţ ecologist. Cu efortul reunit al autorităţilor judeţene şi locale, cu seriozitatea operatorilor de salubritate şi cu grija fiecărui bihorean, Bihorul poate redeveni un judeţ curat! Să nu ratăm această ocazie şi să dovedim, cu responsabilitate şi conştiinciozitate, că ne preocupă viitorul judeţului nostru.

Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor" a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON