URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2014, 12:05

Să cânte muzica! Filarmonica pregăteşte o nouă stagiune, cu invitaţi de seamă, lucrări în primă audiţie şi muzică de filme

Să cânte muzica! Filarmonica pregăteşte o nouă stagiune, cu invitaţi de seamă, lucrări în primă audiţie şi muzică de filme PROFESIONIŞTII. Formată din 60 de instrumentişti, cărora li se alătură adesea şi diverşi colaboratori, orchestra simfonică a Filarmonicii din Oradea va susţine, în această stagiune, 38 de concerte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a 65-a oară, Filarmonica de Stat deschide, în luna septembrie, un nou sezon de muzică clasică în Oradea.

Artiştii le-au pregătit melomanilor noi surprize şi invitaţi care şi-au câştigat prestigiul în ţară şi în străinătate. Ei vor readuce la viaţă lucrări clasice, de la Beethoven şi Mozart la Enescu, dar şi melodii din filme celebre.

Bijuterii muzicale

Înainte să deschidă stagiunea propriu-zisă, Filarmonica orădeană va găzdui un concert de "Bijuterii muzicale", organizat de clubul Rotary cu scopul de a strânge fondurile necesare amenajării unui spaţiu de joacă pentru copiii internaţi la Spitalul Municipal. Recitalul va fi dat de Cvartetul Transilvan, înfiinţat în 1987, şi care-i are în componenţă pe profesorii Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan, Vasile Jucan şi Gabriel Croitoru, acesta din urmă cântând la vioara Guarneri del Gesu care a aparţinut marelui George Enescu.

Invitaţii vor oferi un repertoriu bogat, care cuprinde în prima parte lucrări de Mozart, Edward Elgar şi Dvorak, urmate de piesa de pe coloana sonoră a filmului "Lista lui Schindler", compusă de John Williams, şi de tango-ul "Por una cabeza", de Carlos Gardel. "În a treia parte, cvartetul va interpreta suite folclorice româneşti, într-un mod rafinat, ceea ce e mai puţin obişnuit pentru muzica clasică", spune dirijorul Romeo Rîmbu, el însuşi membru al clubului Rotary. Concertul Cvartetului Transilvan va avea loc pe 2 septembrie, în sala Enescu-Bartok, de la ora 19, preţul unui bilet fiind de 35 lei.

Invitaţi de seamă

Noua stagiune a Filarmonicii va debuta, apoi, pe 18 septembrie, cu un concert vocal-simfonic din al cărui repertoriu fac parte două lucrări de Beethoven, "Fantezia pentru pian, cor şi orchestă" şi "Simfonia a IX-a în re minor".

"Pentru noul sezon am pregătit un program consistent care va acoperi o arie stilistică largă, de la baroc la contemporan. Ţinând cont de preferinţele publicului orădean, majoritatea concertelor se vor axa pe perioada clasică şi pe cea romantică", spune directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica.

În total, stagiunea 2014-2015 include 38 de concerte, care vor aduce pe scenă dirijori precum Sabin Pautza, Ilarion Ionescu-Galaţi, Shinya Ozaki (Japonia) şi Federico Crisanaz (Italia), şi solişti recunoscuţi, cum sunt Alexandru Tomescu şi Gabriel Croitoru (vioară), ori Răzvan Dragnea (pian).

Flaut şi orchestră

Programul complet pentru prima parte a noii stagiuni, septembrie-decembrie, a fost prezentat miercurea trecută de conducerea Filarmonicii. După deschiderea din 18 septembrie, melomanii ar putea fi interesaţi şi de concertul din 2 octombrie, când vor putea asculta suita "Cavalerul rozelor", de Richard Strauss, interpretată la 150 de ani de la naşterea compozitorului.

În program a fost inclusă, în concertul din 23 octombrie, "Rapsodia română nr. 2", de George Enescu, alături de "Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră", de Serghei Prokofiev, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX. Recitalurile vor fi dirijate de Romeo Rîmbu, iar violonistul invitat este Nicolas Koeckert din Germania. După o săptămână, pe 30 octombrie, este programat un recital inedit pentru flaut şi orchestră, compus de Jacques Ibert, solistul invitat fiind Matei Ioachimescu, considerat cel mai cunoscut flautist român.

Pe 6 noiembrie, dirijorul japonez Shinya Ozaki se întoarce la Oradea, de data aceasta pentru a conduce un concert ce cuprinde suita "Pasărea de foc", de Stravinski, "Trei nocturne", de Debussy, şi "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră", de Saint-Saens, cu participarea corului de femei al Filarmonicii.

Pe peliculă

Şi în sezonul ce urmează orădenii vor putea asista nu la unul, ci la două concerte cu muzică de film, dirijate de Werner Gabor (Ungaria). Cu un repertoriu din coloanele sonore ale peliculelor "Indiana Jones", "Batman", "Robin Hood", "Spiderman 3", "Back to the future", "Die Hard 2", "Australia" şi altele, spectacolele sunt programate pe 20 şi 21 noiembrie. "În premieră, anul acesta concertul va fi completat cu proiecţia unor imagini din filme", dezvăluie directorul artistic Vasile Foica. Înaintea vacanţei de iarnă, pe 18 decembrie, orchestra şi corul Filarmonicii vor da un concert de Crăciun, cu lucrări de Saint-Saens (Oratoriul de Crăciun), Arcangelo Corelli (De Crăciun) şi Dietrich Buxtehude (Un copil se va naşte).

Abonamentele pentru noua stagiune a Filarmonicii au fost puse în vânzare la agenţia instituţiei, strada Moscovei nr. 5. Un abonament costă între 200 şi 400 lei, în funcţie de loc, existând posibilitatea ca acesta să fie plătit şi în patru rate, iar biletele vor costa între 10 şi 25 lei. Un chilipir, ţinând cont de calitatea muzicii primite la schimb...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON