URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2020, 18:00

S-au deschis restaurantele şi cafenelele. Ce reguli trebuie să respecte clienţii şi gazdele

S-au deschis restaurantele şi cafenelele. Ce reguli trebuie să respecte clienţii şi gazdele (Sursa foto: Ziare.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Restaurantele şi cafenelele s-au redeschis în interior de marţi, cu respectarea unor reguli de distanţare şi protecţie, conform hotărârii adoptate de Guvern. Clienţii vor avea voie să stea şase la o masă şi le va fi interzis să mănânce şi să bea la bar, iar gazdele vor crea culoare unice pentru circulaţia persoanelor. 

Cel mult 6 

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, la o masă în restaurant pot sta cel mult şase persoane, excepţie făcând membrii aceleiaşi familii, iar aşezarea se va face pe principiul "o masă ocupată, una liberă". Regula cu privire la respectarea de 2 metri între mese rămâne valabilă în cazul spaţiului amenajat în exterior, pe terase. 

"Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire într-un registru", se arată în comunicat. De la regulă vor fi exceptate personale care au fost cazate la hotelul sau pensiunea cu restaurant.

Intrarea în local se face pe baza unui "triaj observaţional", iar persoanele cu semne vizibile de afecţiune respiratorie nu vor fi primite. Dacă se poate, vor fi organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor (cum ar fi înspre şi dinspre toaletă), iar meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta. "Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă", se arată în comunicat.

Clienţii vor fi obligaţi să poarte mască dacă se vor deplasa în zonele comune ale localului, cum ar fi toaletele.

Consumarea de produse în picioare este interzisă, iar clienţii nu vor putea mânca sau bea la bar. În plus, este interzis dansul în restaurante, pentru a reduce interacţiunea între persoane.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă.

Mai mulţi la evenimente

În interior gazdele sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor atât la intrare, cât şi pe mese şi în grupurile sanitare substanţe biocide pentru dezinfectarea mâinilor, iar în locurile unde se face plata se va instala un panou de plexiglas.

"În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică", se mai arată în comunicat.

Personalul îşi va dezinfecta mâinile înainte de servire, iar purtarea măştii este obligatorie. De asemenea, angajaţii vor înştiinţa clienţii cu privire la regulile de dezinfectare şi distanţare, precum şi la necesitatea limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

După plecarea clienţilor, fiecare masă va fi dezinfectată.

Trebuie precizat şi că, tot începând de marţi, la evenimentele private organizate în interiorul unui local vor putea participa 50 de persoane, iar în exterior, 100 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON