URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2020, 18:00

S-au deschis restaurantele şi cafenelele. Ce reguli trebuie să respecte clienţii şi gazdele

S-au deschis restaurantele şi cafenelele. Ce reguli trebuie să respecte clienţii şi gazdele (Sursa foto: Ziare.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Restaurantele şi cafenelele s-au redeschis în interior de marţi, cu respectarea unor reguli de distanţare şi protecţie, conform hotărârii adoptate de Guvern. Clienţii vor avea voie să stea şase la o masă şi le va fi interzis să mănânce şi să bea la bar, iar gazdele vor crea culoare unice pentru circulaţia persoanelor. 

Cel mult 6 

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei, la o masă în restaurant pot sta cel mult şase persoane, excepţie făcând membrii aceleiaşi familii, iar aşezarea se va face pe principiul "o masă ocupată, una liberă". Regula cu privire la respectarea de 2 metri între mese rămâne valabilă în cazul spaţiului amenajat în exterior, pe terase. 

"Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire într-un registru", se arată în comunicat. De la regulă vor fi exceptate personale care au fost cazate la hotelul sau pensiunea cu restaurant.

Intrarea în local se face pe baza unui "triaj observaţional", iar persoanele cu semne vizibile de afecţiune respiratorie nu vor fi primite. Dacă se poate, vor fi organizate culoare unice pentru circulaţia clienţilor (cum ar fi înspre şi dinspre toaletă), iar meniurile, olivierele şi solniţele nu vor fi mutate de pe o masă pe alta. "Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă", se arată în comunicat.

Clienţii vor fi obligaţi să poarte mască dacă se vor deplasa în zonele comune ale localului, cum ar fi toaletele.

Consumarea de produse în picioare este interzisă, iar clienţii nu vor putea mânca sau bea la bar. În plus, este interzis dansul în restaurante, pentru a reduce interacţiunea între persoane.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă.

Mai mulţi la evenimente

În interior gazdele sunt obligate să pună la dispoziţia clienţilor atât la intrare, cât şi pe mese şi în grupurile sanitare substanţe biocide pentru dezinfectarea mâinilor, iar în locurile unde se face plata se va instala un panou de plexiglas.

"În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică", se mai arată în comunicat.

Personalul îşi va dezinfecta mâinile înainte de servire, iar purtarea măştii este obligatorie. De asemenea, angajaţii vor înştiinţa clienţii cu privire la regulile de dezinfectare şi distanţare, precum şi la necesitatea limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

După plecarea clienţilor, fiecare masă va fi dezinfectată.

Trebuie precizat şi că, tot începând de marţi, la evenimentele private organizate în interiorul unui local vor putea participa 50 de persoane, iar în exterior, 100 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON