De joi, călătorii bihoreni pot urmări online cursele intrajudeţene operate de cei 42 de transportatori în tot judeţul, aflând care sunt traseele şi orarele acestora, precum şi – dacă acestea sunt în desfăşurare – unde exact se află autobuzul şi la ce oră va ajunge în fiecare staţie, prin aplicaţia de mobil Bus Bihor, lansată de Consiliul Judeţean.
Prin aceeaşi aplicaţie, bihorenii pot lăsa recenzii despre călătorii şi transportatori, această opţiune fiind creată pentru a-i îndemna pe operatori să-şi îmbunătăţească serviciile.
Aplicaţia a fost prezentată, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în sala mare a instituţiei de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, alături de Vlad Gaje, şeful Autorităţii Judeţene de Transport Public de Persoane, inspectorul principal Sorin Indrieş din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Bihor, şi Ionel Teşan, reprezentant al transportatorilor judeţeni.
Aplicaţia Bus Bihor a fost lansată ca urmare a dotării de către CJ a tuturor autobuzelor care circulă între localităţile din judeţul Bihor - peste 250 - cu aparatură GPS, astfel încât traseele să poată fi atent monitorizate şi respectate.
Autoritatea Judeţeană de Transport Public de Persoane din subordinea Consiliului Judeţean Bihor a convins toţi cei 42 de operatori judeţeni să participe în program.
Noul sistem, care s-a concretizat prin lansarea unei platforme online (bihortransport.ro) şi a unei aplicaţii gratuite de mobil care poate fi utilizată în sistemele Android şi IOs, este menit să crească atractivitatea transportului judeţean, mai ales că, potrivit lui Vlad Gaje, la ora actuală acesta este "la limita sustenabilităţii".
În Bihor, între 25.000 şi 30.000 de persoane folosesc zilnic transportul judeţean, mult mai puţini decât în trecut, a avertizat şeful Autorităţii de Transport Public. "Potrivit estimărilor noastre, sunt şi circa 5.000 de persoane care folosesc transportul ilegal, piraţii. Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu vor folosi transportul în comun nu vor mai avea curse pe anumite trasee, căci acestea nu se vor susţine", a spus Gaje.
Acesta a admis că o parte din călători iau aşa numiţii piraţi şi fiindcă, pe anumite trasee, transportatorii licenţiaţi nu respectă întocmai orarele de transport, dar crede că noua aplicaţie va schimba situaţia. "Şi transportatorii îşi urmăresc mai atent cursele", a spus Gaje.
Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a spus că a considerat oportun ca instituţia pe care o coordonează să suporte costurile implementării unui astfel de sistem întrucât acesta este în folosul călătorilor bihoreni.
CJ Bihor a închiriat pe o perioadă de doi ani aparatura GPS instalată pe cele 250 de autobuze, împreună cu mentenanţa acesteia, la preţul de 200.000 lei, şi a mai investit peste 52.000 lei în crearea site-ului bihortransport.ro şi a aplicaţiei mobile Bus Bihor, care prezintă toate detaliile despre cursele interjudeţene în timp real.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.