URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2024, 15:19

S-a deschis șantierul pentru modernizarea Bibliotecii Județene. Primele lucrări, în holul clădirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma de construcții care a câștigat licitația pentru modernizarea clădirii Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea a început lucrările, instalând schele la calea de acces și hol, care va fi complet reconfigurat, a informat luni Consiliul Județean Bihor.

Termen - 1 an

Potrivit administrației județene, „pe parcursul lucrărilor, accesul în Bibliotecă se va face printr-o intrare secundară, dinspre Pârâul Peța”, iar „programul de funcționare va rămâne neschimbat pentru cititori”, inclusiv în ce privește activitățile pentru copii, dar activitatea administrativă fiind relocată temporar în Centrul Cultural Româno-Maghiar din Calea Clujului.

Contractul pentru modernizarea clădirii Bibliotecii Județene a fost semnat în 28 februarie cu firma Construcții Bihor, contra sumei de 10,379 milioane lei (cu TVA), iar termenul pentru finalizarea proiectului este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ce se schimbă

Renovarea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai presupune delimitarea clădirii inițiale în două zone distincte, una pentru depozitele de carte și birourile personalului, iar alta deschisă în totalitate publicului, compusă dintr-un atrium și spații adiacente acestuia.

La parter vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere cărți și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium anume conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Tot aici va fi amplasat și fondul de carte pentru copii.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

O altă componentă a investiției este digitalizarea bibliotecii, care va face obiectul unei licitații ulterioare. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

Încă 29 biblioteci din județ

Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care cuprinde modernizarea a încă 29 de biblioteci din județ.

Este vorba despre bibliotecile comunale și orășenești din Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON