Votul senatorilor în ce priveşte ridicarea imunităţii în cazul PSD-istului Dan Şova, respectiv pentru încuviinţarea arestări cerute de DNA în acest caz, a lansat o nouă controversă în politica românească, criticată inclusiv la nivel internaţional. Propunerea a fost respinsă.
Gandul.info a făcut publică lista celor 67 de senatori care au votat pentru susţinerea imunităţii lui Şova, adică împotriva solicitării DNA, iar între aceştia se află şi senatorul UDMR de Bihor Rozalia Biro.
35 de senatori PSD, PC, PLR, UDMR şi UNPR, care apar pe imaginile video filmate de gândul, au votat împotriva solicitării venită de la procurori. Pe lângă ei, foarte mulţi pesedişti şi-au ascuns votul pentru a nu se putea observa cum au votat. PSD, PC, PLR şi UNPR au majoritatea în Senat şi ar putea decide orice vot, arată gandul.info.
Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi motiva decizia, Rozalia Biro nu a răspuns, joi, la telefon.
După ce Senatul a anunţat că propunerea privind ridicarea imunităţii lui Şova a căzut, mai multe ambasade au reacţionat, atrăgând atenţia că imunitatea "nu poate fi folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere", iar în mai multe oraşe oamenii au ieşit în stradă, clamând că nu doresc folosirea imunităţii "ca paravan pentru infractori".
De altfel, în discursul său, Şova le-a cerut colegilor săi nu voteze ridicarea imunităţii spunându-le că şi-a petrecut dimineaţa rugându-se. Ca să-l "ajute" să treacă cu bine peste episod, o colegă de partid l-a făcut cu mir, la încheieturile mâinilor şi pe cap.
"Nu o să mă plâng în faţa dumneavoastră de o realitate foarte clară, anume că de când a început acest dosar alerg să-mi demonstrez nevinovăţia, ceea ce nu este firesc şi ştiţi cu toţii foarte bine, trebuie cineva să-ţi demonstreze vinovăţia. Alerg să-mi demonstrez nevinovăţia. Mă supun şi acestui lucru nefiresc", a spus Şova. "Dar, vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibilitatea, prin votul dumneavoastră de astăzi, respingând cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să mă pot apăra ca om liber. Şi vă garantez că peste câţiva ani, peste doi-trei ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a spus el.
Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventivea strâns 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă" şi 5 abţineri. Interesant este că pentru ca decizia să trecă nu ar fost luată în considerare majoritatea senatorilor prezenţi, cum prevede Constituţia, ci majoritatea din numărul total al senatorilor, ţinând cont de Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor. Cum numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari, propunerea a căzut la vot. PNL a şi anunţat că va contesta decizia la Curtea Constituţională.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.