URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2015, 08:13

Roşia Montană revine: Scrisorile primite de Klaus Iohannis şi Victor Ponta de la Gabriel Resources

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acţionarul majoritar al RMGC a anunţat că a notificat Preşedinţia şi Guvernul pentru a relua procesul de implementare a proiectului de exploatare de la Roşia Montană. Acest proiect a fost oprit la finalul lui 2013, scrie gandul.info.

Gabriel Resources, compania care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), doreşte ca proiectul de exploatare auro-argentifer să fie reluat. În acest sens, compania a anunţat că a trimis notificări premierului Victor Ponta şi preşedintelui Klaus Iohannis, cerând "dialog pentru autorizarea proiectului minier de la Roşia Montană să progreseze".

Canadienii de la Gabriel Resources au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor da în judecată statul român pentru că întârzie eliberarea avizului de mediu, în condiţiile în care ei sunt deţinătorii licenţei de exploatare. În mai 2014, Gabriel Resources a anunţat că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

În comunicatul trimis de Gabriel Resources, se mai subliniază că, până acum, canadienii nu au acţionat în instanţă statul român.

Compania Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană, potrivit publicaţiei canadiene The Glode and Mail.

"Pentru a nu avea niciun dubiu, Gabriel Resources îşi doreşte o soluţie amiabilă pentru rezolvarea disputei, soluţie care să ducă la continuarea şi dezvoltarea proiectului în uinteresul părţilor interesate", se arată în comunicatul companiei.

"Suntem încrezători că va fi găsită o soluţie amicală, fără a fi nevoie să ducem disputa mai departe, la arbitraj. Comportamentul nostru de până acum a demonstrat că dorinţa imperativă a Grupului Gabriel a fost să evite alte dispute prelungite şi să fim partenerii României în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil pentru România şi pentru toate părţile interesate", a transmis Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources.

În acelaşi timp, compania reiterează avantajele pe care le oferă prin acest proiect.

Proiectul de exploatarea de la Roşia Montantă a stârnit numeroase scandaluri şi unul dintre cele mai mari proteste din ţară. În timp ce premierul a refuzat să tranşeze problema pe cale guvernamentală, Victor Ponta a trimis un proiect de lege în Parlament pentru a fi dezbătut şi adoptat. În timp ce, în calitate de premier, Ponta susţinea proiectul, în calitate de deputat a votat împotriva lui.

Astfel, s-a format o comisie specială care să rezolve acest subiect, iar după ce au fost audiate toate părţile interesate, de la specialişti, miniştri şi foşti membri ai guvernelor, inclusiv protestatarii din Piaţa Universităţii, proiectul a fost stagnat. Aceste argumente, plus faptul că urma un an electoral, i-a făcut pe cei de la RMGC să oprească presiunile făcute pentru adoptarea proiectului, renunţând inclusiv la publicitatea făcută pe toate canalele de comunicare, în decembrie 2013.

În raportul final al comisiei speciale însă, a existat o prevedere prin care se sesiza Parchetul General şi DNA, pentru a investiga modul în care a fost atribuită licenţa de exploatare şi cum a fost transferată de la Minvest Deva la RMGC. Precizăm că licenţa de exploare a fost acordată în 1999, de guvernul condus de Radu Vasile, fiind adoptate mai multe acte adiţionale. Multe dintre actele necesare au fost secretizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON