URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2017, 13:06

România redusă la ambrozie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că este familie, cel puţin în zona de vest a României, care să nu aibă printre cunoscuţi pe cineva care suferă de alergie la ambrozie. De aceea vă propun să privim pentru o clipă România prin ochii iritaţi de ambrozie. Ce vedem?

Ambrozia este o plantă a lenei: creşte pe terenurile necultivate şi pe spaţiile publice abandonate. Ne place sau nu, asta e realitatea. În Europa de Vest există legi clare şi se respectă. Noi ne chinuim de câţiva ani să trecem prin Parlament o astfel de lege, dar nu există timp pentru a fi validată. Totuşi, când trebuie, se fac legi şi noaptea, pe ascuns.

Dacă fiecare cetăţean şi-ar curăţa propriul teren, pur şi simplu ar dispărea ambrozia. Preferăm însă să dăm vina pe oricine altcineva: vecin, primărie, guvern. Costurile sunt minime, conform specialiştilor chiar şi cel mai ieftin erbicid este eficient pentru combatere. Doar că nu se aplică singur.

Dacă întrebaţi Ministerul Sănătăţii câţi români suferă de pe urma acestei alergii, răspunsul va fi cel mult ambiguu. De ce i-ar interesa? A auzit cineva de un doctor alergolog care să lucreze în policlinici de stat sau de medicamente compensate pentru tratamentul alergiei? Nu, fiecare se descurcă singur, împreună doar cotizăm lunar la buget.

La nivel local, ambrozia e un bun exemplu pentru a testa ideile îndrăzneţe ale primarului Bolojan de a extinde Oradea. Chiar dacă la nivel de oraş se fac eforturi de a stopa acest fenomen, în momentul de faţă toate comunele limitrofe sunt paradis pentru această plantă: Sînmartinul pare un cultivator serios, iar pe DN 1, în Oşorhei, se poate admira din maşină cum creşte nevătămată pe marginea drumului. Mai trebuie doar o pală de vânt şi orădenii au asigurată calitatea aerului.

Există şi alte aspecte care s-ar putea enumera, dar deja sunt destule ca să-ţi faci o impresie în ce ţară trăim. Dacă facem o comparaţie între cum tratăm subiectul ambroziei cu învăţământul, sănătatea, administraţia, infrastructura etc., ne dăm seama că ambrozia chiar ne reprezintă. Eu zic că, dacă tot se caută un nou logo pentru brandul de ţară, să luăm ceva ce ne reprezintă cu adevărat: Ambrosia artemisiifolia.

Adrian Oegar
orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da romani
sa vezi in toboliu bihor cum stau dupa primarie harnicii sa le curete terenul ambrozie gunoaie tot ce vrei gasesti da stam in birt si comentam cand ar putea sa taie o buruiana pe zi de fapt deja i padure
Postat 26 Septembrie 2017, 08:07 de Rumanu
@TDS
Ai avut ocazia sa taci, dar n-ai profitat de ea! Ti-as dori sa eperimentezi, doar doua saptamani, nu doua luni pe an, paleta de "trairi" ale unui alergic la ambrozie. In primele zile , sa-ti curga nasul si ochii precum un robinet stricat, in urmatoarele sa experimentezi respiratul pe gura, pentru ca mucoasa nazala e atat de inflamata incat obtureaza aproape in intregime caile respiratorii nazale. Iar ultimele zile, cireasa de pe tort, sa experimentezi treziri la doua noaptea cu toate caile repiratorii blocate, sa ai senzatie intensa de sufocare si sa trebuieasca sa mergi in cea mai mare graba la urgente, ca sa primesti cortizonul salvator. Dupa un astfel de experiment, asa vrea sa stam dinnou de vorba despre ambrozie si efectele ei "binefacatoare" si as fi curios care ar fi atunci parerea ta? Intr-adevar, nu problemele cauzate de ambrozie sunt stingente, ci preocuparea, obsesiv-compulsiva, a unora, de a "trage" in Bolojan, aceasta e adevarata problema! PS: Cu cat expunerea la ambrozie e mai indelungata, cu atat riscul de a dezvolta alergie la aceasta buruiana este mai mare, deci prin consecinta logica, ai foarte mari sanse sa dezvolti si tu o astfel de alergie in urmatorii ani, daca nu se intreprind masuri concrete si serioase!
Postat 25 Septembrie 2017, 10:51 de User anonimizat
!!!
@unu: In Oradea tampeniile marca B.
Postat 24 Septembrie 2017, 20:15 de TDS
@tds
Care altele ard mai tare?
Postat 24 Septembrie 2017, 19:12 de unu
PAM PALM
@adrian legat: Guvernul da noapte Ordonanțe! Care oricum trebuie să treaca prin Parlament! Da-o dreaq' de ambrozie! Altele ard mai tare! PS: tatăl meu avea ieri " neste " probleme! I-am luat niscaiva ameliorante! S-a apucat de cititi reacțiile adverse! Zic: lasă-le naibii dă reacții ( na, limbaj ca în TL), rezolvăm ceea ce e stringent! Nu.....ambrozia! Obsesia Cherechesoaiei!
Postat 24 Septembrie 2017, 13:53 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON