URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2015, 12:00

România, pe harta posibilelor atentate ale Statului Islamic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O hartă elaborată de Institutul pentru Studierea Războiului, un influent think-tank din Washington DC, arată ţările în care ISIS plănuieşte atacuri de tip „lup singuratic”.

Autorităţile americane au sporit măsurile de securitate la nivel naţional şi avertizează americanii din întreaga lume să fie vigilenţi, în contextul în care se apropie 4 iulie, ziua naţională a SUA.

Însă nu doar americanii au motive să se teamă, mai ales după cele trei atentate teroriste comise vineri în Paris, Tunisia şi Kuweit, legate într-un fel sau altul de gruparea Statul Islamic.

O analiză a think-tankului american Institutul pentru Studierea Războiului arată că „harta ameninţărilor” ISIS se extinde dincolo de Orientul Mijlociu şi în niciun caz nu se limitează la americani. Strategia Statului Islamic este una coordonată, continuă aceştia. Printr-o serie măsuri ce presupune reactivarea unor celule latente şi folosirea „lupilor singuratici”, ISIS reuşeşte să-şi ducă mesajul cât mai departe, câştigând notorietate şi chiar teritorii – în cazul Orientului Mijlociu, ştirbind totodată imaginea Vestului.

Experţii americani consideră că riscul este cât se poate de real şi pentru România în ceea ce priveşte atacurile teroriste, însă nu furnizează motivele care fac din România o ţintă a jihadiştilor.

Deputatul PNL  Diaspora Ovidiu Raeţchi, membru în Comisia parlamentară pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a declarat pentru Adevărul că nu crede în ipoteza unui atac al ISIS în România.

„România este o zonă de tranzit prin care se intră, în Uniunea Europeană, spre ţinte mai interesante mediatic, cum ar fi Londra sau Parisul, de exemplu. Pe de altă parte, ştiu că România are cele mai stricte măsuri de verificare de la nivelul Uniunii Europene. Spre deosebire de alte state, în ţara noastră durează şi trei luni de zile să te verifice pentru viză, de pildă. Măsurile sunt extrem de dure, aproape criticabile, pentru că afectează relaţiile economice cu zona Orientului Mijlociu”, explică acesta.

„Sigur că ISIS, dacă prinde o oportunitate de a lovi, loveşte, aşa cum au lovit în Bulgaria, acum ceva timp, atacând un autocar cu turişti israelieni. Avantajul nostru este că aria de expertiză a Serviciului de Informaţii Externe este Orientul Mijlociu- nordul Africii – zona Golfului. SIE este foarte bun în această zonă. România nu este o ţintă nici din punct de vedere al atracţiei mediatice, pentru că teroriştii trăiesc din şocul emoţional pe care îl provoacă. O lovitură în Statele Unite este mult mai spectaculoasă, pe când una în România generează, cantitativ, mai puţine ştiri“, a explicat Raeţchi.

(sursa: www.adevarul.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON