URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2021, 20:26

România, la coadă în clasamentul ţărilor europene care respectă drepturile LGBT

România, la coadă în clasamentul ţărilor europene care respectă drepturile LGBT (Sursa foto: Csmonitor.ro - Kathy Willens - AP)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se află pe locul 38 din 49 în Europa în ceea ce priveşte respectarea drepturilor comunităţii LGBT, arată un raport publicat recent de ILGA-Europe, asociaţia care luptă pentru interesele comunităţii LGBT în Europa. Statul român a primit un punctaj foarte mic din cauza unor serii de discriminării la adresa comunităţii.

Concret, potrivit site-ului Rfi.ro, organizaţia a clasat România la coada clasamentului deoarece nu recunoaşte cuplurile gay sub nicio formă legală, fie ea parteneriat civil sau căsătorie. Pe lângă asta, nu facilitează schimbarea actelor de stare civilă pentru persoane transexuale, nu are legislaţie anti-discriminare pe baza identităţii de gen şi nu permite adopţiile pentru cupluri gay.

De asemenea România nu are un specialişti care să trateze cazurile de discriminare motivate de ură în contextul în care agresiunile şi mesajele homofobe s-au înteţit în pandemie, mai notează site-ul de ştiri.

"Nu există un program de educaţie sexuală comprehensivă pentru tineri care să conţină şi informaţii despre orientare sexuală şi identitate de gen. Vedem că nu sunt măsuri pentru prevenierea bullyingului şi discriminării în educaţie, măsuri care să fie aplicabile şi faţă de comunitatea LGBT", a spus la Teodora Rotar, directoarea executivă a Asociaţiei ACCEPT, pentru Rfi.ro.

Raportul organizaţiei mai arată că în ultimii cinci ani numărul românilor care susţin căsătoria cuplurilor gay s-a dublat.

Raportul anual al ILGA-Europe este publicat în fiecare an la mijlocul lunii mai, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei sărbătorită în 16 mai şi remarcă o stagnare a modului în care statele membre ale Consiliului Europei au respectat drepturile şi libertăţile comunităţii LGBTI.

Activiştii fac apel la guverne să ţină cont de directivele europene şi deciziile CEDO în cazurile de discriminare raportate şi să combată actele de discriminare la care sunt supuse persoanele gay, lesbiene şi transgender.

Malta, Belgia şi Luxemburg se află în topul ţărilor care respectă drepturile şi libertăţile persoanelor LGBTI. La polul opus se situează Azerbaijan, Turcia şi Armenia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
F BINE!
In sfarsit un top la care ma bucur ca suntem pe ultimele locuri. De parca nu avem probleme destule pe aici prin RO. Hai sa fim seriosi si sa nu ne pierdem vremea cu prostii!
Postat 20 Mai 2021, 08:13 de Roland-Oradea
Nu am nimic in potriva lor
ASA ia lasat Dumnezeu, asa sunt ei, dar sa nu ne ascundem, inainte de Dumnezeu barbatii si-o trageau la caca, si Cleopatra cu pitonul galben:::))))
Postat 19 Mai 2021, 23:17 de Sandu2100
sarakii homalai
Se pare ca aveti mintea prea scurta si de ati uitat de Mihai Gotiu(senator usr) care sustine pedofilii.
Postat 19 Mai 2021, 20:47 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON