URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2018, 23:02

România îngrozitoare: Sute de copii ucişi de propriii părinţi sau fraţi în 2017

România îngrozitoare: Sute de copii ucişi de propriii părinţi sau fraţi în 2017 foto: observator.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creşte alarmant numărul de copii victime în România, după cum a anunţat procurorul general al României, Augustin Lazăr. Aproape 1500 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în ultimul an pentru violenţă în familie, iar sute de copii au fost loviţi sau ucişi de părinţii lor, alţii au fost violaţi de propriii lor părinţi sau fraţi.

Cifrele au fost făcute publice cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2017.

"Din analiza statitstică rezultă aspecte îngrijorătoare pentru violenţa în familie. Aproape 1500 de inculpaţi trimişi în judecată pentru infracţiuni de violenţă în familie. E o cifră nepermis de mare. 2,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată sunt inculpaţi pentru infracţiuni privind violenţa în familie. Copii victime ale părinţilor: 223 de victime ale infracţiunilor contra persoanei, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului - tentativă şi faptă cosumată, din care 28 minori. Sunt nişte cifre impresionante. 57 copii victime ale lovirilor sau altor violenţe, din care 31 minori. 44 victime ale violului, din care 37 minori, viol comis de unul dintre părinţi. 622 victime ale abandonului de familie, dintre care 557 minori. Raportat la relaţia fraţi şi surori victime: 132 de victime ale infracţiunilor contra pesoanei, din care 18 minori. 43 de victime ale omorului, fie tentativă, fie faptă consumată, între fraţi şi surori. 68 de victime ale lovirilor sau alte violenţe, 14 victime ale violului, între care 12 minori, între fraţi şi surori", a spus procurorul general, potrivit Digi24.ro.

 "Sunt nişte cifre care ne pun serios pe gânduri şi ne reamintesc principlul «a şti pentru a preveni», un principiu vechi din secolul 18. Societatea din zilele noastre e una violentă şi avem nevoie de măsuri care să prevină astfel de fapte", a adăugat Augustin Lazăr.

Digi24.ro notează că, în ciuda acestor cifre, politicienii încă aşteaptă să voteze un proiect trimis în Parlament de Guvernul României, referitor la oprirea violenţei în familie. Asta,  în timp ce politicienii sunt tot mai ocupaţi cu războiul împotriva justiţiei, şcoala e din ce în ce mai slabă şi astfel, tot mai multe familii sunt distruse.

De altfel, procurorul general a anunţat că tot anul trecut au crescut şi infracţiunile săvârşite de minori, una dintre cauze fiind faptul că părinţii pleacă la muncă în străinătate, iar copiii rămân în grija vecinilor sau a unor rude mai îndepărtate.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a spus miercuri, la prezentarea Bilanțului pe 2017, că anul trecut procurorii au avut 1.752.067 dosare, dintre care au soluţionat 533.040, 59.839 de inculpaţi fiind trimişi în judecată (circa 3.882 inculpaţi minori). Din totalul inculpaţilor, 6.092 au fost arestaţi preventiv. 

„Circa 4000 (din cei trimiși în judecată nr) sunt minori, un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri”, a spus Lazăr.

În altă ordine de idei, la prezentarea bilanţului Ministerului Public, procurorul general Augustin Lazăr a declarat şi că prevederile constituţionale şi legale asigură, în prezent, independenţa operaţională a procurorilor în luarea deciziilor şi împiedică imixtiuni sau ingerinţe ale altor autorităţi din afara puterii judecătoreşti.

La eveniment a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a a susţinut că la nivelul Ministerului Public trebuie implementate măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, reducerea numărului de dosare şi echilibrarea volumului de activitate a Parchetelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON