URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2014, 11:04

România începe oficial retragerea trupelor din Afganistan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape 12 ani de când primii soldaţi români au ajuns în Afganistan, cei 2000 de militari care se mai află acolo încep să se întoarcă acasă, în cadrul retragerii întregului contingent NATO, programat să se producă treptat până la finele anului.

Potrivit Digi 24, o ceremonie oficială are loc duminică la Kandahar, unde sunt prezenţi premierul Victor Ponta ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Ultimul detaşament românesc combatant din Afganistan porneşte către casă, urmând ca militarii să fie repatriaţi treptat în următoarele două săptămâni.

La ora 9:30, ora locală, s-a făcut trecerea în revistă a batalionului, urmat de discursurile oficialilor. "Raportăm misiune indeplinită!", a spus ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Premierul Victor Ponta a amintit, ca şi cei doi miniştri, de soldaţii români decedaţi sau răniţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi a subliniat aportul important al trupelor la aceste misiuni. "Sper ca cineva dintre soldaţii aici de faţă să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

Calendarul de retragere prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în Afganistan doar circa 200 de militari români care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

Majoritatea celor 50.000 de militari ai NATO vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

În iulie 2002, România disloca în Afganistan primul batalion de infanterie, format din 405 militari provenind din Batalionul 26 "Neagoe Basarab", sub comanda Forţei de Asistenţă şi Securitate (ISAF). A reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al doilea Război Mondial. În total, 25.000 de români au mers în teatrele de operaţiuni de aici.

Militarii români au participat la circa 1900 de misiuni sub egida NATO în cadrul ISAF, în cooperare cu forţele de securitate naţionale afgane. Au capturat 11 insurgenţi, inclusiv trei lideri, şi au depistat 19 capcane.

S-au pierdut şi vieţi omeneşti, bilanţul tragic al misiunii României în statul măcinat de lupte fiind de 26 de militari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON