URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2020, 11:45

România are cea mai mare rată a deceselor de Covid-19 din Uniunea Europeană

România are cea mai mare rată a deceselor de Covid-19 din Uniunea Europeană (Sursa foto: Digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a înregistrat cea mai mare rată a deceselor din cauza Covid-19 din UE, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, citat de G4Media.ro.

Datele ECDC prezintă situaţia din ultimele două săptămâni, dar România este pe primul loc de aproximativ o lună şi jumătate, a explicat la Digi24, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanţă apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate ţările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienţii din România care fac infecţia cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulţi, din categoia persoanelor cu comorbidităţi, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicaţii, şi din păcate se ajunge şi la deces", a spus Rafila.

Acesta a mai precizat că sistemul medical românesc este capabil să trateze pacienţii cu comorbidităţi, însă nu cu succes. "Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienţii cu comorbidităţi sau poate fi vorba despre unele unităţi sanitare care nu reuşesc să trateze toţi pacienţii sau există unele disfuncţionalităţi", a mai precizat Rafila.

Medicul mai arată că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creştere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

"Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reuşit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate şi într-o ţară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii şi să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune", a mai adăugat medicul, citat de G4Media.ro.

Pe de altă parte, a mai spus el, au fost şi ţări în care evoluţia cazurilor a fost "fulminantă", cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri noi de Covid-19 la 100.000 de locuitori.

"Dar mortalitatea, raportată la numărul populaţiei, este un indicator care trebuie luat în considerare şi cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătăţiri", a spus Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unităţile de terapie intensivă din unele localităţi sunt sub presiune. El a mai declarat, în final, că din punctul lui de vedere, bolnavii din spitalele supraaglomerate ar trebui transferați și în alte zone ale țării, unde situația nu este atât de gravă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
0,0031% ...
... cea mai mare rată a mortalității din UE, iar puterea habarnismului liberal s-a scremut să zică că-i pandemie în lume, iar la noi o epidemie cum n-a mai fost vreodată !?! Jenant ...
Postat 03 Septembrie 2020, 17:42 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON