URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2021, 15:15

România ar putea produce un vaccin anti-Covid! Autorităţile europene au fost informate (VIDEO)

România ar putea produce un vaccin anti-Covid! Autorităţile europene au fost informate (VIDEO) captură video
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Florin Cîţu a anunțat sâmbătă, chiar după ce i s-a administrat cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid, că România ar putea produce un asemenea vaccin la Institutul Naţional Cantacuzino. În acest sens, premierul a precizat că partea română a informat deja autorităţile europene, anunţând că țara noastră are capacitatea de a produce vaccinuri.

Anunțul a fost făcut în fața Spitalului "Dr. Carol Davila" din Capitală, în contextul în care prim-ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă România a demarat discuţiile pentru a achiziţiona vaccinuri anti-Covid produse în Federaţia Rusă sau China. Premierul a răspuns negativ şi a adăugat că România va face "un lucru mult mai bun", fiind demarată o comunicare cu Comisia Europeană pentru a produce în ţară, la Institutul Cantacuzino, unul dintre vaccinuri.

"Nu. România a avut, am avut o comunicare cu Comisia Europeană, vom face un lucru mult mai bun, vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare în urma unor întrebări adresate de Comisia Europeană şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar asta este varianta pe care mergem noi", a afirmat Florin Cîţu.

Răspunsul oficialilor europeni este aşteptat cât de curând şi în funcţie de acesta va fi luată decizia privind fabricarea vaccinului anti-Covid în România, notează Agerpres.

Cu același prilej, Cîțu a anunțat și că se simte bine în urma celei de-a doua doze de vaccin, îndemnând populația, în special pe cei vaccinați cu prima doză, să nu abandoneze ideea rapelului. „Este foarte important să facem rapelul, deci toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să facem şi al doilea vaccin, pentru că fără al doilea vaccin tot ceea ce am făcut până acum, toate eforturile noastre au fost degeaba. Este important să ne vaccinăm, în primul rând, şi am văzut că este interes pentru vaccin, dar este mult mai important să venim şi la rapel. Deci, toată lumea trebuie să-şi facă rapelul şi vă spun că nu se întâmplă nimic, sunt aici, niciun efect, mergem înainte", a afirmat Florin Cîţu.

În ce privește criza de vaccinuri anti-Covid manifestată inclusiv în România, Cîțu a anunțat că țara noastră ar urma să primească în luna februarie cel puţin 600.000 de doze de la producătorul Astra Zeneca, programările pentru acest tip de vaccin urmând să înceapă din 10 februarie, pentru persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani. "Câteva informaţii despre Astra Zeneca, care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea din 10 februarie pentru Astra Zeneca, persoane între 18 şi 55 de ani, şi vom avea 180 de cabinete noi pentru Astra Zeneca. Cred că de mâine începe să fie distribuite 81.600 (de doze - n.r.) , dar programarea va începe din 10 februarie, începem să avem din ce în ce mai multe", a spus Cîțu.

Premierul a opinat că luna februarie reprezintă o provocare pentru campania de vaccinare, deşi România a rămas în topul din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, adăugând că din luna martie procesul se va accelera şi "vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi". "Începând cu luna martie primim din ce în ce mai multe doze şi programul de vaccinare se va accelera, vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi, cred eu, din luna martie şi vom merge către acea ţintă de 100.000, pe care ne-am pus-o de la început", a mai spus Cîţu.

Vezi mai jos toată declarația premierului!

Imunizarea împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, a precizat, joi, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva Covid-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4 - 12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane "instrucţiunile" necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala Covid-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea vaccin împotriva Covid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, după Pfizer BioNTech și Moderna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Că poate sau nu poate ... n-are nicio relevanță !?!
Nuva produce pentru i se va interzice asta de către "colonizatori". Dacă în România se va produce un asemenea vaccin ... înseamnă că BigPharma își mută vreo fabrică, sau două chiar, din China !?!
Postat 07 Februarie 2021, 10:47 de CrisDumi
!?
de la incerca a-l produce pana la a-l produce e cale lunga, iar timpul e limitat, primavara infloresc virusurile.
Postat 07 Februarie 2021, 10:12 de User anonimizat
România - tara tuturor posibilitatilor
România ar putea produce un vaccin dar nu are posibilități sa îl producă.
Postat 07 Februarie 2021, 09:33 de Cucubauro
Wow
Ce pacat ca nu le-a venit ideea (inca) virusologilor de la laboratorul cu nivel 4 de biosecuritate din Wuhan sa exporte niste tulpini mutante de TBC,cancere si alte betesuguri ...Punea mina de la mina toata industria pharma si eradica toate bolile,de traiau oamenii cite o suta de ani minimum,ieseai la pensie pe la 90...Pina atunci ,ne ducem la cinema si ne uitam ka un film de anticipatie :Songbird.Nu a durat decit 17 zile filmarea capodoperei,despre o tulpina mutanta covid23,te scanezi cu telefonul in fiecare dimineata la 9am,iesi pozitiv,te iau mascatii si te duc intr-un oras-carantina cu duba, esti imun,ai o bratara la tine, etc...Vaccin fericit!
Postat 06 Februarie 2021, 17:56 de excalibur
Szandu1200
Nah, ia-l acum pe crisdumi, si automutilati-va de ciuda ca Romania va produce acest vaccin, ca nu mor caii cand vor cainii. Mai sunt unii de soi prost ca si voi pe aici, unii la comentarii alti la scris articole.
Postat 06 Februarie 2021, 16:53 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON