URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 26 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu mă îndoiesc că din cartierul francez Voltaire al Oradiei până în comuna campioană la asistați, Lugașu de Jos, a notoriului primar Sorban Levente, asistații social îi închină imnuri de „pomenire” noului președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Căci, la cum arată planurile lui Bolojan, asistații vor ajunge în șanțuri nu doar când vin de la cârciumă, ci și când vor trebui să plivească buruienile...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Fac parte dintre cei vaccinaţi anti-Covid. Deocamdată cu prima doză, dar sunt optimist că vine şi rapelul. Fac parte, de asemenea, dintre cei care au fentat Covidul în mai multe rânduri de-a lungul celor 11 luni de când ne bântuie pandemia. Am evitat îmbolnăvirea de cel puţin cinci ori în urma unor "contacte directe" cu persoane despre care după două - trei zile aflam că erau infectate cu virusul.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Controversele din ultima vreme pe tema virusului, a pandemiei şi a vaccinului au scos în evidenţă diferenţe între oameni într-un mod mai de speriat decât vremea primelor alegeri libere de după 1989. Cei care au traversat acea perioadă ca adulţi îşi amintesc cu siguranţă cât de adânc intrase zâzania între prieteni, vecini şi rude pe tema politicii. Politica era un subiect nou şi savuros, o preocupare interzisă mulţi ani, şi reuşise să trezească în foarte mulţi oameni pasiuni nebănuite.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
14 Martie 2020, 17:44

România a trecut în Scenariul 3, cu peste 100 de bolnavi de coronavirus. Sunt interzise activităţile care adună mai mult de 50 de persoane

România a trecut în Scenariul 3, cu peste 100 de bolnavi de coronavirus. Sunt interzise activităţile care adună mai mult de 50 de persoane (sursa foto: bbc.com, EPA)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a intrat în Scenariul 3 al răspândirii virusului COVID-19 după ce, sâmbătă, au fost confirmate cazuri noi de îmbolnăvire, numărul acestora ajungând la 102 după ce trei liberali - deputatul PNL Lucian Heiuş, primarul Devei Florin Oancea şi administratorul public Adrian David Nicolae - care au intrat în contact cu senatorul Vergil Chiţac, au fost testaţi pozitiv.

Între altele, în Scenariul 3 sunt restricţionate activităţile care presupun participarea a mai mult de 50 de persoane.

Aşa numitul "scenariu 3" a fost stabilit de autorităţile române pentru a fi implementat când în România se înregistrează mai mult de 100 de cazuri de îmbolnăvire, dar mai puţin de 2.000. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă, după intrarea în "scenariul 3", că cele şapte clinici de boli infecţioase din ţară - Bucureşti (Matei Balş şi Victor Babeş), Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Constanţa - vor prelua doar cazurile grave şi cele critice, iar spitalele judeţene le vor prelua pe celelalte. 

Celelalte cazuri, non-coronavirus, vor ajunge în alte spitale, după ce vor fi separaţi în centre de triere.


INFORMAREA OFICIALĂ PRIVIND SCENARIUL 3

Grupul de comunicare strategică a informat că, sâmbătă, 14 martie, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre pentru instituirea unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19.

Au fost aprobate recomandările care vizează:

-    restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spaţii închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc şi cazinouri.
-    relaţiile personalului Companiei Naţionale Poşta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
-    relaţiile echipelor de intervenţie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacţiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
-     relaţiile reprezentanţilor autorităţilor publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu şoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în ţară venind din zonele roşii şi galbene;
-    definirea termenului de "contact apropiat" al unui caz confirmat;
-    aspecte privind planul de continuitate în instituţiile esenţiale şi infrastructurile critice

De asemenea, au fost aprobate:

-    abilitarea Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru iniţierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgenţă în dezbatere parlamentară. 

-    instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esenţial pentru asigurarea funcţionării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanţă cu prevederile Planului de continuitate a activităţilor de bază în cazul unei epidemii/pandemii.   

-    membrii Guvernului şi oficiali de rang înalt din instituţiile aparţinând sistemului naţional de securitate şi apărare, pot ieşi din izolare, cu păstrarea distanţei de minimum 5 m faţă de alte persoane care nu se află în izolare şi cu obligativitatea portului măştii de protecţie, exclusiv pentru exercitarea obligaţiilor expres prevăzute de Constituţie şi strict pe durata exercitării acestor obligaţii.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. 

Intrarea în scenariul al 3-lea, pe teritoriul României presupunea, în estimarea iniţială, "transmiterea susţinută pe scară largă, cu creşterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)".

O parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorităţi, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o "transmitere susţinută pe scară largă" a noului coronavirus (COVID-19).

Tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele direcţiilor de sănătate publică desfăşoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacţilor persoanelor confirmate pozitiv.

Totodată, menţionăm faptul că, faţă de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus.

Măsuri adoptate care fac parte din Scenariul 3: 

-    Măsuri de distanţare socială, limitarea contactului dintre persoane;
-    Limitarea activităţilor colective;
-    Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie;
-    Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat) ;
-    Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităţilor sanitare.

La nivelul CNSSU urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate şi/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.


Recomandările au fost publicate de G4Media.ro:

1. Postasii in relatie cu persoane aflate in autoizolare

Recomandari pentru personalul Postei Romane desemnat prin procedura proprie sa faca parte din echipele de distribuire mecanizata: Persoanele aflate în izolare (autoizolare) la domiciliu, la momentul distribuirii, sunt persoane asimptomatice, cu un potential scazut de pericol de transmitere a bolii (şi cu un potential redus de generare de aerosoli infectanţi, mai ales daca au şi o masca de protecţie)/
Solicitarea catre persoana autoizolata sa poarte masca de protectie;

Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanţe mai mari de 2 m faţă de persoana izolată care urmează să-şi primească drepturile de protecţie socială;

Persoana izolata va semna orice document cu instrument de scris propriu;

Salariaţii vor purta un echipament minim de protecţie constând în mască de protecţie şi vor fi dotaţi cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte şi după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare.

Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecţia in vehiculul de transport se va face cel puţin de doua ori in timpul unei ture de lucru cel putin prin stergerea suprafeţelor de posibil contact cu mainile personalului.

2. Echipe de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa) in relatie cu persoane aflate in autoizolare

Recomandari pentru membrii echipei de interventie:

Persoanele aflate în izolare (autoizolare) la domiciliu, la momentul interventiei, sunt persoane asimptomatice, cu un potential scazut de pericol de transmitere a bolii şi cu un potential redus de generare de aerosoli infectanţi, mai ales daca au şi o masca de protecţie);

Inainte de intrarea in locuinta sa solicite persoanei autoizolate sa poarte masca de protectie;

In timpul efectuarii lucrarilor necesare sa solicite persoanei autoizolate sa stea in alta camera sau la o distanta mai mare de 2 m;

Membrii echipelor de interventie vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.

Membrii echipelor de interventie vor fi dotaţi cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte şi după finalizarea intervenţiei, precum şi după orice manevră care prezintă un risc de contaminare mai ales daca aceasta manevra a fost efecutuată fara manusi (atingerea unor suprafeţe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).

3. Soferi de tir din zone rosii si galbene

Soferii mijloacelor de transport rutier cu masa de peste 3,5 t, precum şi soferii care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentara, sunt exceptati de la impunerea regulilor de autoizolare/carantina în functie de zonele din care sosesc (galbena/rosie), la momentul intrarii in tara.

Cu toate acestea, la momentul intrarii in tara, personalul medical chestioneaza toti soferii pentru a afla daca acestia prezinta simptome.

In cazul in care prezinta simptome, este anuntat serviciul 112 in vederea transportului la spital in vederea evaluarii si testarii. In cazul in care nu manifesta simptome, personalul din frontiera consiliaza soferul asupra comportamentului de urmat in cazul aparitiei oricarui simptom; soferului i se va recomanda sa evite, pe cat posibil, contactul cu familia sau alte persoane.

In cazul in care soferul este contact apropiat cu un caz confirmat, el nu va fi exceptat de la regulile de autoizolare.

4. Cine este contact apropiat al unui caz confirmat

Contactul apropiat este definit ca:
– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;

Scopul definirii contactului apropiat este sa permita anchetei epidemiologice sa deceleze care persoane din lista contactilor unui caz confirmat primesc indicatie de izolare la domiciliu timp de 14 zile si testarea acestora la inceputul perioadei de izolare si la sfarsitul acesteia. O ancheta epidemiologica corecta NU trebuie sa duca la izolarea si testarea altor persoane care nu indeplinesc exact criteriile din definitie si nici pe aceia care sunt contacti ai contactilor.

5. Plan de continuitate in institutii strategice/infrastructuri critice

In vederea evitarii aparitiei situatiilor in care mare parte din personal este obligat sa stea in autoizolare dupa contactul, la locul de munca, cu un caz confirmat de infectie cu coronavirus, planul de continuitate sau, in absenta acestuia, procedurile adoptate la nivelul fiecarei institutii in timpul epidemiei de Covid-19 trebuie sa tina cont de modul de transmitere si de definitia contactului apropiat.

Astfel:

Pana in acest moment este stabilit ca Sars-Cov-2 este transmis de la persoana la persoana printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic in principal prin picaturi respiratorii si contact direct/indirect cu secretii.
Contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;

In aceeasi incapere (ex.birou, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;

Managementul institutiilor strategice/infrastructurilor critice trebuie sa tina cont de aceste aspecte si sa planifice modul de lucru astfel incat acestea sa aiba cat mai putine sanse sa se intample. Aici se includ si aspecte legate de interactiunea intre turele 1,2,3 si 4 de lucru, la intrarea si iesirea din tura.

Dacă prin respectarea procedurilor de izolare in vigoare se ajunge la afectarea functiunilor esentiale ale institutiilor strategice/infrastructurilor critice, contacţii apropiaţi ai unui caz confirmat pot fi izolaţi la locul de muncă, în condiţiile în care:

- vor purta permanent mască schimbata la intervale de timp adecvate,
- vor reduce la minim în timp contactul cu alte personae si vor pastra distanta de siguranta intre persoane adica mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra in camera individuala;
- vor reduce la minim utilizarea in comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatura, imprimanta, telefon etc.) precum si a toaletelor comune.
- vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mainilor, dezinfecţia suprafeţelor pe care le ating etc.
- dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecţiei, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive.
- personalul de curatenie care deserveste zona de autoizolare (mai ales toaleta) sa fie instruit in vederea tehnicii de curatenie/dezinfectie a suprafetelor si sa poarte echipament de protectie adecvat, mai ales in zona de grup sanitar unde exista riscul de stropire (masca, ochelari, halat de unica folosinta, manusi menajere, botosi).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0105 RON
  • 1 EUR = 4.8744 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON