URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2021, 08:59

Rezultate slabe ale elevilor maghiari la examenul de Bacalaureat. PPMT cere demisia inspectoarei generale adjuncte UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, consideră “îngrijorătoare” rezultatele elevilor maghiari la examenul de Bacalaureat şi cere demisia inspectorului general şcolar adjunct Kéry Hajnal, consilier judeţean UDMR, acuzând-o că “o vedem ieşind în evidenţă mai mult ca politician”. 

Csomortányi István a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă organizată luni, la care i-a invitat doar pe reprezentanţii presei maghiare din Oradea. În timpul întâlnirii, liderul PPMT a făcut o analiză a rezultatelor obţinute de elevii maghiari din Bihor la Bacalaureat, în comparaţie cu cele obţinute de tinerii de la secţiile române.

“La Colegiul Mihai Eminescu, de pildă, doar 61,4% dintre elevii de la Secţia maghiară au trecut examenul. La Colegiul Naţional “Iosif Vulcan”, 89,8% dintre elevii români au absolvit Bacalaureatul, în timp ce procentul la Secţia maghiară este de 78,9%. La Liceul Ady, 81% dintre elevi au trecut de examene, în condiţiile în care, în anii ’90, atunci când am absolvit eu, Liceul Ady concura cu Gojdu”, a explicat Csomortányi, potrivit erdon.ro.

Vrea demisie!

Liderul PPMT a dat şi exemple “tragice”, cum este Liceul tehnologic din Cadea sau Secţia maghiară de la Liceul de Artă din Oradea. “În Cadea, din cei 70 de absolvenţi de liceu, doar 7 s-au înscris la Bac şi doar 2 au trecut, în timp ce la Liceul de Artă, din 26 de elevi maghiari, doar 7 au absolvit Bacalaureatul”.

Csomortányi a comparat rezultatele tinerilor din secţiile şi şcolile maghiare din Bihor şi cu cele din alte zone din Ardeal. „Liceul Ady Endre se află pe locul 12 între liceele maghiare din Ardeal, cu mult după Colegiul János Zsigmond din Cluj, unde promovabilitatea a fost de 100%, sau Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureş, unde procentul este de 97%”; a mai spus liderul PPMT.

Csomortányi susţine că vina pentru rezultatele slabe ale tinerilor maghiari o poartă, pe de o parte, examenul la limba şi literatura română, iar pe de alta „politizarea instituţiilor de învăţământ” de către reprezentanţii UDMR, inclusiv prin aceea că sunt promovate doar cadrele didactice maghiare care au avizul acestui partid.

„În unităţile în care UDMR are influenţe, rezultatele sunt sub aşteptări”, spune liderul PPMT, în opinia căruia principalul responsabil pentru ce se întâmplă este inspectorul general adjunct şcolar promovat de UDMR, Kéry Hajnal, pe care „o vedem ieşind în evidenţă mai mult ca politician”. „După aceste rezultate, cel mai potrivit ar fi ca inspectorul general adjunct şcolar, Kéry Hajnal, să-şi dea demisia”

„În timpul liber, fac ce vreau”

Interpelată de BIHOREANUL pe tema declaraţiilor făcute de liderul PPMT, Kéry Hajnal susţine că rezultatele obţinute de elevii maghiari la Bacalaureat „sunt mai bune decât cele de anul trecut”. "Acum pregătim o analiză, deocamdată nu am toate datele", spune inspectoarea care, la fel ca liderul PPMT, dă vina pe examenul de limba română. „La examenul de capacitate, examenul de limba română pentru elevii maghiari a fost deja diferit, însă în cazul examenului de Bacalaureat se preconizează să se introducă forma diferenţiată abia peste 4 ani”.

Inspectoarea respinge acuzaţia că UDMR a impus în şcolile maghiare doar cadre didactice înregimentate politic. „Nici măcar nu ştiu care e membru de partid sau care nu, niciodată nu am pus această întrebare”, pretinde Kéry. Este adevărat, însă, spune tot ea, că dascălii trebuie să facă dovada competenţei profesionale în limba minorităţii naţionale şi au nevoie de avizul organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României. „Aşa prevede Legea educaţiei. Însă acest aviz nu e condiţionat de apartenenţa la UDMR”.

Referitor la o eventuală demisie, Kéry Hajnal susţine că nu are motive. „Domnul Csomortányi este reprezentantul unui partid politic, este problema lui ce zice. Eu ştiu foarte bine că învăţământul şi politica trebuie tratate separat. Locul meu de muncă este în învăţământ, da, şi nu cred că m-a văzut cineva în timpul serviciului la un eveniment politic. Dar în timpul meu liber, dacă fac altceva, e treaba mea, nu trebuie să dau socoteală nimănui”, a declarat inspectoarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Kery, drum bun si cale batuta!
Acest specimen nu are ce cauta in ISJ, dar nici in invatamant.Nici ochii in cap nu-i stau bine, ori de la alcool, ori de dusa cu pluta ce este.De comportament, atitudine si vestimentatie nu mai am cuvinte.Horror!
Postat 15 Iulie 2021, 09:37 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON