URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2020, 11:50

Revedere după 3 luni: Întorşi la şcoală, elevii bihoreni se bucură să-şi reîntâlnească profesorii şi colegii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni, şcolile din Bihor, la fel ca cele din toată ţara, s-au redeschis, pentru lecţiile de pregătire organizate pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a.

Elevii care s-au reîntors în sălile de clase spun că au fost nerăbdători să-şi revadă colegii, dar şi că au nevoie de ajutorul "faţă în faţă" al profesorilor, ca să se simtă pregătiţi pentru examenele naţionale.  

"Elevii, foarte receptivi"

La Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cea mai mare şcoală din Oradea, cu un număr total de aproape 1.900 elevi, au reînceput cursurile marţi dimineaţă 132 de absolvenţi de gimnaziu şi 219 de absolvenţi de liceu. "Avem clasă de-a VIII-a unde, din 33 de elevi, vin la orele de pregătire 33", a spus directorul Iulius Timar.

Regulile pe care elevii şi profesorii trebuie să le respecte sunt însă nemaivăzute. Toţi elevii au fost împărţiţi în grupe de câte 9, astfel încât în nicio sală de clasă să nu fie simultan mai mult de 10 persoane, aşa cum prevede ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

De la poarta cea mai îndepărtată a şcolii, elevii sunt întâmpinaţi cu un mesaj de bun revenit şi o rugăminte de a respecta regulile stabilite de autorităţi. Aleea care duce spre clădirea de acces a fost marcată din 2 în 2 metri cu linii orizontale, astfel încât elevii să stea la distanţă unii faţă de alţii.

Poartă şcoală

Schimb de măști

Ajunşi la uşa şcolii, elevii cu mască sunt rugaţi de cadrele medicale care fac triajul să o arunce, pentru că şcoala le oferă una nouă, să-şi dezinfecteze mâinile cu o soluţie disponibilă la un recipient cu senzor şi să-şi şteargă tălpile pe un covoraş îmbibat cu dezinfectanţi. Apoi, temperatura corporală a elevilor este măsurată, iar dacă e mai mică de 37,3, elevul merge însoţit de un profesor spre sala de clasă.

"Elevii sunt foarte receptivi la ceea ce se întâmplă, se adaptează mult mai uşor decât oamenii mari la aceste măsuri. Eu îi văd foarte responsabili", a declarat Timar.

Încurcaţi de mască

În sălile de clasă, elevii recunosc că se simt ciudat. Pe de-o parte, se bucură de revedere, pe de alta le pare rău că nu-şi pot vedea unii altora zâmbetele şi feţele în întregime, din pricina măştii. Majoritatea elevilor spun că le este greu să stea cu masca pe faţă continuu.

"Sincer, am sentimente combinate. Pe de-o parte, mă bucur să-mi văd colegii, chiar mi-am dorit de foarte mult timp să fim la şcoală şi să ne simţim apropiaţi. Dar condiţiile sunt diferite şi ne împiedică", a declarat BIHOREANULUI Cristina Hălmăgean, şefa de promoţie de la Colegiul "Onisifor Ghibu", unul dintre elevii care s-au reîntors la şcoală.

La fel ca alţi colegi ai ei, aceasta a precizat că masca îi dă mari emoţii şi pentru Bacalaureat, tinerii temându-se că, având faţa acoperită, nu vor putea să-şi controleze eficient respiraţia şi emoţiile.

Față în față

Elevii de clasa a VIII-a se plâng la rândul lor de purtatul măştii, dar spun că efortul merită. "Aveam nevoie să vin la ore de pregătire faţă în faţă cu profesorii. Materia de examen e grea şi am mari emoţii", a spus una dintre eleve.

Ceva mai relaxaţi, băieţii spun că puteau continua pregătirea şi de-acasă, deoarece lecţiile online sunt eficiente, ba chiar din toamnă ar prefera să continue şcoala de la distanţă. "Măcar nu ne mai trezim aşa devreme", a explicat un adolescent.

Pentru elevii care nu participă la lecţiile de pregătire din şcoli, profesorii transmit orele online, prin videoconferinţe, astfel încât şi cei de-acasă să facă exact aceleaşi exerciţii. Dascălii recunosc că nu le este uşor să se adapteze noilor reguli, dar sunt determinaţi să nu facă rabat de la nicio măsură impusă de autorităţi, conştienţi că totul este pentru sănătatea lor şi a elevilor.

Orele de pregătire pentru absolvenţii de gimnaziu şi de liceu vor continua până pe 12 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON