URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2020, 11:50

Revedere după 3 luni: Întorşi la şcoală, elevii bihoreni se bucură să-şi reîntâlnească profesorii şi colegii (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni, şcolile din Bihor, la fel ca cele din toată ţara, s-au redeschis, pentru lecţiile de pregătire organizate pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a.

Elevii care s-au reîntors în sălile de clase spun că au fost nerăbdători să-şi revadă colegii, dar şi că au nevoie de ajutorul "faţă în faţă" al profesorilor, ca să se simtă pregătiţi pentru examenele naţionale.  

"Elevii, foarte receptivi"

La Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cea mai mare şcoală din Oradea, cu un număr total de aproape 1.900 elevi, au reînceput cursurile marţi dimineaţă 132 de absolvenţi de gimnaziu şi 219 de absolvenţi de liceu. "Avem clasă de-a VIII-a unde, din 33 de elevi, vin la orele de pregătire 33", a spus directorul Iulius Timar.

Regulile pe care elevii şi profesorii trebuie să le respecte sunt însă nemaivăzute. Toţi elevii au fost împărţiţi în grupe de câte 9, astfel încât în nicio sală de clasă să nu fie simultan mai mult de 10 persoane, aşa cum prevede ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

De la poarta cea mai îndepărtată a şcolii, elevii sunt întâmpinaţi cu un mesaj de bun revenit şi o rugăminte de a respecta regulile stabilite de autorităţi. Aleea care duce spre clădirea de acces a fost marcată din 2 în 2 metri cu linii orizontale, astfel încât elevii să stea la distanţă unii faţă de alţii.

Poartă şcoală

Schimb de măști

Ajunşi la uşa şcolii, elevii cu mască sunt rugaţi de cadrele medicale care fac triajul să o arunce, pentru că şcoala le oferă una nouă, să-şi dezinfecteze mâinile cu o soluţie disponibilă la un recipient cu senzor şi să-şi şteargă tălpile pe un covoraş îmbibat cu dezinfectanţi. Apoi, temperatura corporală a elevilor este măsurată, iar dacă e mai mică de 37,3, elevul merge însoţit de un profesor spre sala de clasă.

"Elevii sunt foarte receptivi la ceea ce se întâmplă, se adaptează mult mai uşor decât oamenii mari la aceste măsuri. Eu îi văd foarte responsabili", a declarat Timar.

Încurcaţi de mască

În sălile de clasă, elevii recunosc că se simt ciudat. Pe de-o parte, se bucură de revedere, pe de alta le pare rău că nu-şi pot vedea unii altora zâmbetele şi feţele în întregime, din pricina măştii. Majoritatea elevilor spun că le este greu să stea cu masca pe faţă continuu.

"Sincer, am sentimente combinate. Pe de-o parte, mă bucur să-mi văd colegii, chiar mi-am dorit de foarte mult timp să fim la şcoală şi să ne simţim apropiaţi. Dar condiţiile sunt diferite şi ne împiedică", a declarat BIHOREANULUI Cristina Hălmăgean, şefa de promoţie de la Colegiul "Onisifor Ghibu", unul dintre elevii care s-au reîntors la şcoală.

La fel ca alţi colegi ai ei, aceasta a precizat că masca îi dă mari emoţii şi pentru Bacalaureat, tinerii temându-se că, având faţa acoperită, nu vor putea să-şi controleze eficient respiraţia şi emoţiile.

Față în față

Elevii de clasa a VIII-a se plâng la rândul lor de purtatul măştii, dar spun că efortul merită. "Aveam nevoie să vin la ore de pregătire faţă în faţă cu profesorii. Materia de examen e grea şi am mari emoţii", a spus una dintre eleve.

Ceva mai relaxaţi, băieţii spun că puteau continua pregătirea şi de-acasă, deoarece lecţiile online sunt eficiente, ba chiar din toamnă ar prefera să continue şcoala de la distanţă. "Măcar nu ne mai trezim aşa devreme", a explicat un adolescent.

Pentru elevii care nu participă la lecţiile de pregătire din şcoli, profesorii transmit orele online, prin videoconferinţe, astfel încât şi cei de-acasă să facă exact aceleaşi exerciţii. Dascălii recunosc că nu le este uşor să se adapteze noilor reguli, dar sunt determinaţi să nu facă rabat de la nicio măsură impusă de autorităţi, conştienţi că totul este pentru sănătatea lor şi a elevilor.

Orele de pregătire pentru absolvenţii de gimnaziu şi de liceu vor continua până pe 12 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON