URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2015, 07:52

Retrospectiva săptămânii: Clujenii îşi trimit gunoaiele la noi, iar noi – Finanţele şi Vămile la ei

Retrospectiva săptămânii: Clujenii îşi trimit gunoaiele la noi, iar noi – Finanţele şi Vămile la ei foto: ziardecluj.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarele de la Cluj, în mare belea: "Gunoaiele de la noi nu au luat în calcul că n-o să avem unde pune gunoaiele, aşa că am apelat la groapa voastră". "Şi noi cu ce ne alegem?", l-am întrebat. "Cu o revelaţie. Clujenii îşi trimit gunoaiele la voi, iar voi Finanţele şi Vămile la noi".

Citiţi jurnalul din restul săptămânii, pe www.Bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@neutrino
Ok, am inteles modelul suedez. Despre modelul bolojan ce ne poti spune? P.S. ai dreptate: nu-ti trebuie foarte multa scoala ca sa dai un search pe google (banuiesc ca asa ai ajuns la 'modelul suedez')
Postat 13 Iulie 2015, 23:38 de User anonimizat
pt expertii care n-au prea umblat pe la scoala
Dacă în 2012, Suedia recicla 96% din deşeuri, astăzi procentul a devenit de aproape 100%, în condiţiile în care Suedia importă anual circa 800.000 de tone de deşeuri – 20% din termoficarea acestei ţări depinde de arderea deşeurilor. “Secretul” care a dus la atingerea unei cifre atât de mari ţine de programele eficiente de prevenire, refolosire şi reciclare, precum şi de implicarea cetăţenilor în respectarea lor. În Suedia, doar 1% din gunoiul produs, respectiv 461 de kilograme, ajunge anual la groapa de gunoi. Swedish-recycling-1-537x302 Pentru a înţelege mai bine proporţiile reuşitei atinse de Suedia, ţară care a implementat cu succes programul Waste-to-energy (WTE), de folosire a deşeurilor pentru alimentarea cu energie, putem alege câţiva termen de comparaţie. Dacă Statele Unite reciclează numai 34% din gunoaie, România ar putea sta la celălalt pol faţă de Suedia: singurul procent de deşeuri pe care România reuşeşte să-l recicleze anual o plasează printre ultimele ţări din Europa, la capitolul reuşită în administrarea deşeurilor. Rata de reciclare de 50%, impusă iniţial de UE României pentru anul 2020, nu va mai putea fi atinsă, astfel încât guvernul va fi nevoit să modifice legislaţia în domeniu. În ceea ce priveşte cazul Suediei, principala direcţie care face posibilă o astfel de performanţă este, înainte de toată, încercarea la nivel naţional de a nu produce gunoi. Deşeurile sunt incinerate în cele 32 de staţii WTE, care adună aproape tot gunoiul produs în ţară, plus cele 800.000 de tone importate din Marea Britanie, Italia şi Irlanda. Principiul acestui sistem de reciclare inteligentă arată că trei tone de gunoi conţin la fel de multă energie ca o tonă de combustibil. Astfel, 950.000 de gospodării suedeze sunt încălzite cu energia produsă prin această metodă, iar 260.000 de case îşi primesc toată energia în urma arderii gunoaielor. Pentru ca WTE să funcţioneze însă, este nevoie de un sistem foarte bine pus la punct de colectare selectivă a gunoaielor, astfel ca resturile alimentare, materialele reciclabile şi reziduurile periculoase, cum ar fi becurile sau bateriile, să fie separate din timp. Şi Oslo, capitala Norvegiei, a ajuns în punctul de a importa gunoaie pentru a asigura necesarul centrelor de incinerare. Sistemul norvegian de separare a deșeurilor e la rândul său foarte eficient, locuitorii alegând ce poate fi reciclat sau compostat. Fiecare locuință din Oslo pune deșeurile organice în pungi verzi, produsele din plastic în pungi albastre și sticla în altă parte. Pungile le sunt oferite gratuit în magazine. Sursa: Inhabitat
Postat 13 Iulie 2015, 22:47 de Neutryno
@overstrategy
Care bani din gunoaie? Da, se fac bani din gunoaiele reciclabile.. Dar cu restul? Ce faci?! Ai impresia ca din Cluj vor veni doar cartoane si pet-uri, gata sortate? Cat de naiv poti fi... Bolojan pleaca inapoi la tara de unde a venit iar noi ramanem pe cap cu gunoaiele altora. Cat despre ciolane, DNA ai alte chestii.. ne lasi??? Oricine are ceva de obiectat anti bolojan, e bandit, hot, psd-ist, etc... Sa nu uitam ca deocamdata el si gasca lui sunt la ciolan..
Postat 13 Iulie 2015, 14:53 de User anonimizat
bihoranoradean
daca putem sa facem bani, ce conteaza cine trimite gunoaiele aici? Faza cu faultatul, asa e. Daca Filip a facut lobby la centru impotriva Oradiei si nu pentru, vom fi mai atenti pe cine votam. Nu e vina primarului ca Cluj-ul nu tine cu noi. E vina ta ca pui o povara in plus unui om care macar face ceva pentru comunitate. Astept sa va rupa DNA-ul pe toti, asa rand pe rand. Doar ciolan visati.
Postat 13 Iulie 2015, 14:38 de overstrategy
@overstrategy
Atata timp cat primarul aduce gunoaiele clujenilor la Oradea, in timp ce Clujul ne "faulteaza" ori de cate ori are ocazia, DA, imi permit sa-l fac gunoi! Si daca tot te "pricepi" la afaceri cu gunoaie, ce ar fi sa duci tu la tine acasa toate gunoaiele din Cluj? Si te rog, ia-ti si primaru' ... poate-l reciclezi :)
Postat 13 Iulie 2015, 14:27 de User anonimizat
bihoranoradean
Nu ai vrea tu sa ne scutesti de nerozie? Daca nu pricepi, macar taci. Si apoi, cine esti tu si ce merite ai de iti permiti sa faci o alta persoana, gunoi. Daca iti permiti asta, asta esti tu. E primul dupa 90 care a facut ceva pentru orasul asta. Inca despre tine nu am auzit nimic, sa fi facut ceva BUN pentru altii, nu pentru tine ;)
Postat 13 Iulie 2015, 10:36 de overstrategy
primar Oradea=gunoi Cluj
Simplificat: primar=gunoi!
Postat 13 Iulie 2015, 08:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON