URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
06 Martie 2020, 12:56

Reţete inspirate din natură, apreciate de localnici – povestea Biorural

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea unui antreprenor din Cluj este dovada vie că nu e niciodată prea târziu să te reinventezi. După 12 ani de muncă într-o corporaţie care produce unelte pentru instalaţii, din dorinţa de a trăi mai sănătos şi de a avea mai multă grijă de alimentaţia familiei lui, Călin Pop a decis să facă nişte schimbări radicale în viaţă, motiv pentru care s-a apucat de producţia de sucuri naturale. Bărbatul şi-a descoperit o nouă pasiune, dimineaţa, când inventa pentru el şi familia lui reţete de sucuri din combinaţii de fructe şi legume.  

De la "joaca" din bucătărie, la fabrica de sucuri

Reacţia pozitivă a familiei şi a prietenilor, după ce au încercat combinaţiile de sucuri făcute de Călin, l-a determinat pe acesta să se gândească tot mai serios şi să înceapă o afacere. De la experimentele din bucătărie şi până la planul de business a fost cale lungă, însă, cu ajutorul potrivit, Călin va inaugura în această primăvară propria linie de producţie de sucuri naturale.

Antreprenorul a început cu spaţiul pentru fabrica lui, pe care l-a găsit la 30 de km de Cluj, în satul Dăbâca. A cumpărat acolo o hală unde fructele şi legumele vor fi presate la rece, şi apoi pasteurizate. Materia primă va fi cumpărată doar de la producătorii locali şi, iar în acest fel afacerea lui Călin va sprijini şi economia zonei.

Boost de energie pentru planuri de viitor

După ce a cumpărat spaţiul, Călin a fost nevoit să găsească noi surse de finanţare, astfel că a înscris ideea lui de afacere în programul factory by RAIFFEISEN BANK. Procesul de selecţie a fost unul rapid şi profesionist, Călin a ajuns până în finală şi după aproape două luni a primit în cont banii necesari pentru a cumpăra utilajele de care avea nevoie pentru fabrică.

De la specialiştii în business cu care a intrat în contact în perioada programului factory, a învăţat foarte multe lucruri utile şi acum e hotărât să le pună în practică. Şi-a regândit planul de afaceri şi a bătut din uşă în uşă până a convins mai mulţi manageri de restaurante ca pe viitor să îi includă sucurile în meniurile lor. În acest moment, alte câteva companii de IT din Cluj sunt interesate să le ofere angajaţilor un suc natural, fără adaos de zahăr sau îndulcitori. În prima lună, Călin îşi propune să producă 500 de litri de suc şi are deja în plan cinci reţete care vor oferi consumatorilor energie şi un boost de vitamine. În plus, dacă totul va merge bine, din toamnă va tripla producţia şi va produce chiar şi cidru din mere, pere şi gutui. Călin mizează mult pe sprijinul localnicilor care au livezi şi grădini pline de legume sănătoase, cultivate cu multă grijă.

Un sfat pentru alţi antreprenori aflaţi la început de drum?

"Nici la 35, nici la 45 de ani, nu e niciodată târziu să o iei de la capăt şi să încerci să cauţi cea mai bună variantă a ta. Să te reinventezi şi să pleci singur pe drumul tău, învăţănd lucruri noi de la oamenii potriviţi, poate fi cel mai bun lucru care ţi se poate întâmpla. Important e să crezi că de la idee la business e doar un pas şi e nevoie de puţin curaj şi de perseverenţă. Pentru mine, şansa oferită de programul factory a reprezentat momentul în care am ştiu că nu mai e loc să dau înapoi, că am să mă uit doar înainte şi am să muncesc, zi de zi, pentru a-mi construi visul".

factory by RAIFFEISEN BANK este un program de creditare dedicat startup-urilor, prin intermediul căruia cele mai creative proiecte şi idei de business pot obţine până la 50.000 € pentru a se transforma în afaceri de succes. Dacă eşti un antreprenor la început de drum şi vrei să afli mai multe despre cum poţi obţine banii necesari pentru business-ul tău, completează formularul de înscriere de pe  www.raiffeisenfactory.ro până pe 16 martie.  

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON