URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Iulie 2014, 12:49

Reţeaua de spaţii verzi prinde contur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Pentru ca orădenii să se poată destinde într-un cadru cât mai natural, municipalitatea continuă extinderea spaţiilor verzi în Oradea astfel încât să creeze o reţea verde în tot oraşul. În ultimii patru ani au fost amenajate sau reamenajate 117 spaţii verzi. Ponderea cea mai mare a fost în perioada 2011-2012, când s-a lucrat la 75 de asemenea zone, astfel că în 2012 Oradea a şi primit titlul de Capitală Verde a României.

De atunci, au fost amenajate sau se află în curs de amenajare 28 de amplasamente, în suprafaţă de peste 85.400 mp: parcurile Salca şi Cetate, cele de pe străzile Ion Bogdan, Octavian Goga, Aleea Salca, Oneştilor etc.

Tot în acest domeniu, Primăria a încheiat pentru perioada 2011-2016 protocoale cu toate cele 786 de asociaţii de proprietari pentru îngrijirea arborilor, florilor, peluzelor, asigurarea curăţeniei şi întreţinerea permanentă a spaţiilor verzi aferente. Totodată, 26 firme au încheiat în anul 2014 acorduri de colaborare cu municipalitatea, angajându-se să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi.

În perioada următoare, alte 24 hectare de spaţii verzi vor completa reţeaua de spaţii verzi a oraşului. Aceasta va include şi două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei, conectate între ele prin alei. Se vor amenaja parcuri şi terenuri de sport în mai multe locuri din oraş: pe strada Barcăului, în zona fostului poligon de pe strada Octavian Goga, în spatele grădiniţei din Oncea, în Tokai şi pe strada Meiului.

În final, reţeaua verde a oraşului va cuprinde parcurile mari, de peste 3 hectare fiecare, parcurile din cartiere, coridoarele verzi, aleile şi pistele de biciclete, spaţiile de joacă, precum şi terenurile pe care urmează să fie plantaţi arbori. Asta, pentru că ne dorim ca cetăţenii Oradiei să se poată deplasa dintr-o parte în alta a oraşului confortabil, pe jos sau pe bicicletă, într-un mediu ecologic.

Mircea Stejeran
şef serviciu Primăria Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
h
Nenea asta lucreaza la Primarie? Pe unde s-a scolit? Ce destept se crede!Poate invata sa respecte pe cei din jurul lui inainte de a da interviuri!
Postat 28 Iulie 2014, 20:49 de cristina
verde-nrourat(bleeeh)
Obezul din fotografie se potriveste cu spatiile verzi ca baba cu mitraliera. Apropos, stiati ca Blocul in care locuieste Stejerean intra la reabilitare termica? Pe bune sau cu pile? Proiectul a fost sustinut in CMUAT de Veronica, Veronica, la la la...
Postat 28 Iulie 2014, 09:16 de TDS
Afacerea bordura
Multumim ca ati defrisat copacii, multumim ca ati distrus spatiile verzi din cartier, multumim ca ati redimentionat - micsoarat aleile carosabile ca sa nu poata trece in paralel un autoturism pe linga masinile de interventie popieri, masina de gunoi sau salvare. Multumim ca ati distrus trotuarul de protectie al PT, multumim pt. km de borduri montate si tonele de bitum in detrimetul dalelor inierbate care se utilizeaza cu succes pt. amenajari de locuri de parcare,la care sunt obligati doar persoanele fizice si nu primaria. Multumim pt. praful,mizeria si disconfortul oferit.
Postat 28 Iulie 2014, 09:09 de Distrugatorul!
Unde dai si CINE CRAPA
@Beton: Ma bucur ca dumneata nu consumi oxigen - nici măcar când pedalezi pe bicicleta! Sa știi ca afectează, creierul, lipsa de oxigen... Observ ca te deranjează ca mai semnalez câte o deficienta.... si nu te deranjează ca pista "verde" de pe str. Oneștilor va fi blocata, stricata de lucrări la magistrala de termoficare... E "bai" ca le semnalam ... Oare lucrezi si matale in Primărie? Nu toți "e" prosti... P.S. Registrul verde al orașului l-ati mai actualizat? Nu uitați de pomii din ștrandul municipal retezați sa nu"cada" pe cetățeni...
Postat 27 Iulie 2014, 15:20 de Adi Oradeanul
beton
@Adi, ai prea mult timp liber din cate vad eu. Intotdeauna pistele de biciclete sunt "verzi" pentru ca nu ard oxigenul ca soselele. Ai putea sa-ti schimbi numele in adi carcotasul, sau gigi contra. Incearca sa vezi partea buna a lucrurilor, gandeste pozitiv.
Postat 27 Iulie 2014, 14:22 de LAdi Gâgă
TOTUL E VERDE si in buzunarul unora
"...alte 24 hectare de spaţii verzi vor completa rețeaua de spaţii verzi a orașului.Aceasta va include şi două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei, conectate între ele prin alei" Deci ALEI noi intre Cris si Peta. Urmează noi demolări de clădiri sau închideri de drumuri locale?! pentru a le realiza? Str. Onestilor va fi una dintre ele? Daca e STRADA nu e ALEE si viceversa. Oricum faimoasa pista de biciclete de pe Oneștilor va fi inutilizabila sau chiar se va distruge in momentul când se va înlocui magistrala de termoficare existenta... dar ce contează bani sunt, cineva din Direcția Tehnica care sa planifice lucrările nu exista iar noi orădenii rămânem mu(l)ti si prosti(ti) în fata lucrărilor mărețe... "În final, rețeaua verde a orașului va cuprinde parcurile mari, de peste 3 hectare fiecare, parcurile din cartiere, coridoarele verzi, aleile şi pistele de biciclete" Asta da viziune... PISTELE DE BICICLETE sunt trecute la rețeaua verde chiar dacă sunt asfaltate... urmează traseele de tramvai și drumurile expres exclusive pentru mașinile hibrid...
Postat 27 Iulie 2014, 13:54 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON