URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2017, 12:24

„Restanţele” ABA Crişuri în 2017: lucrările la amenajarea malului Crişului Repede, în Oradea, şi consolidarea barajului Leşu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri încheie anul 2017 fără a finaliza două proiecte importante: amenajarea malului stâng al Crişului Repede, pe teritoriul Oradiei, şi lucrările de consolidare la barajul Leşu. Nici una dintre cele două investiţii nu a fost realizată din lipsă de bani, însă directorul Dorel Dume speră că lucrurile se vor schimba în anul 2018.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Dume a precizat că lucrările din centrul Oradiei, în aval de Podul Ladislau, sunt realizate în proporţie de 70%. "Valoarea totală a investiţiei este de 22 milioane lei. 17 milioane s-au alocat până acum", a declarat Dume. Pe lângă lipsa finanţării, lucrările sunt ţinute în loc, spune directorul ABA Crişuri, şi de Primăria Oradea, cu care ABA Crişuri trebuie să se coreleze în amenajarea promenadei. La fel, Primăria trebuie să încheie lucrările la parcarea subterană din amonte de Podul Ladislau, pentru ca ABA Crişuri să poată realiza şi amenajarea malului în acest perimetru.

Cât despre barajul Leşu, care, aşa cum se ştie, este în stare avansată de degradare şi a fost golit de apă încă din 2012, fără însă ca lucrările de reparaţii să înceapă până acum, Dume are nădejdea că măcar anul viitor se vor aloca fonduri europene pentru această investiţie. De altfel, aceasta a fost promisiunea ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, într-o vizită făcută la Oradea în luna octombrie.

"Luni am primit o nouă solicitare de clarificări din partea POIM, la care ieri am răspuns", a explicat Dume motivul pentru care încă nu a fost semnat contractul de finanţare pe fonduri europene. Șeful ABA Crișuri n-a intrat în detalii, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor, precizând doar că ABA Crişuri trebuie să ofere lămuriri privind licitaţia organizată în 2012 pentru aceste lucrări, şi câştigată de firma bihoreană Repcon.

Întrebat de BIHOREANUL dacă va trebui să reia această licitaţie, Dume a răspuns că nu, întrucât a fost organizată conform cerinţelor europene.

Aşadar, nu se ştie când anume se va semna contractul de finanţare europeană pentru lucrările la barajul Leşu, dar, după acest moment, muncitorii vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru a repara importanta construcţie hidrotehnică.

Tot pentru 2018, directorul ABA Crişuri îşi mai doreşte să continue investiţiile la amenajările de apă de la Corbeşti (comuna Ceica) şi Poiana (judeţul Arad).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
barna si paiul...
Bihoreilor, gropoiul ala din centru, de langa podul Ferdinand, avandu-i ca autori pe birtinezul si pe ghilea, nu l-ati vazut?!
Postat 21 Decembrie 2017, 13:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON