URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2021, 18:41

Reprezentantul OMS în România: Am putea reveni la normal în toamnă. Vezi în ce condiții!

Reprezentantul OMS în România: Am putea reveni la normal în toamnă. Vezi în ce condiții! Foto Agerpres / Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Alexandru Rafila, afirmă că, în cea mai optimistă variantă în contextul pandemiei Covid, „am putea reveni la normal spre sfârşitul lunii septembrie”. Până atunci, România este în competiţie între răspândirea bolii şi viteza cu care se vaccinează populaţia, ţinta fiind de 100.000 de persoane pe zi, susţine Alexandru Rafila. El a atras atenția, însă, că noua tulpină de Covid circulă în toate județele.

"Cu cât vaccinăm mai rapid, scade intensitatea transmiterii. Lucrul acesta deja se observă în unele ţări care au vaccinat mulţi cetăţeni sau o proporţie mare de cetăţeni, Israel, Marea Britanie. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniştită dacă reuşim să păstrăm ritmul de vaccinare şi nu mă refer neapărat la numărul de doze care se administrează acum. Important e să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi – asta este o ţintă care trebuie atinsă ca să putem spera la o imunizare într-un interval rezonabil de timp a 70% măcar din cetăţenii ţării", a spus, potrivit Alba24.ro, reprezentantul României la OMS, la Antena 3.

Întrebat când vor putea românii să revină la normal, după pandemie, Rafila a spus că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie, dacă nu apar alte mutaţii.

"Cred că scenariul cel mai optimist din punctul meu de vedere este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni şi nu mă refer doar la succesul campaniei de vaccinare. Nu avem de unde să ştim dacă apar tulpini modificate emergente care ar putea să producă îmbolnăviri la persoane care au fost deja vaccinate. Este un scenariu despre care sper din tot sufletul să nu se întâmple dar trebuie să te gândeşti măcar la o astfel de posibilitate", a mai spus Alexandru Rafila conform sursei citate.

Acesta susţine că noua tulpină de coronavirus circulă în toate judeţele ţării, dar nu există informaţii că ar fi preponderentă.

"E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă", a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Întrebat despre tulpina românească, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutaţie, care a mai fost descoperită şi în alte 34 de ţări. De asemenea, el a precizat că mutaţia nu a arătat şi nu au existat dovezi în ceea ce priveşte o posibilă eficacitate mai mică a vaccinului faţă de îmbolnăvirile produse de ea.

România se află pe locul 7 în lume în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid, după cum a anunțat vineri Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV). Potrivit datelor CNCAV, preluate dintr-o analiză Bloomberg, la nivelul Europei, România se situează pe locul 2 în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON