URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2014, 14:31

Reîncep controalele: O echipă mixtă va verifica forajele de apă din Sânmartin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului Bihor a anunţat, vineri, un set de măsuri decise în urma unei întâlniri iniţiate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, care a avut loc joi, 23 octombrie, la Prefectură, pe tema situaţiei zăcământului de apă geotermală din perimetul Oradea-Băile Felix-Băile 1 Mai.

Potrivit informării semnate de prefectul Claudiu Pop, la întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Prefecturii, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gărzii Naţionale de Mediu, Administraţiei Naţionale Apele Române, Primăriei Sînmartin, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, respectiv custodele rezervaţiei naturale Pârâul Peţea, Muzeul Şării Crişurilor.

"În urma discuţiilor s-a stabilit un set de măsuri pe termen scurt şi mediu şi un calendar de implementare al acestora, în vederea soluţionării situaţiei de fapt care a dus la degradarea obiectivelor de conservare din cadrul rezervaţiei naturale", se arată în informare.

În consecinţă, în perioada următoare vor fi reluate controalele în teren pentru a se vedea cum au fost făcute forajele şi ce apă se extrage prin acestea. Verificările vor fi făcute de către o comisie mixtă compusă din reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, Apelor Române, ANRM, Ministerului Administraţiei şi Internelor, administraţiei publice locale şi Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Astfel de controale au mai fost desfăşurate, la iniţiativa prefectului Claudiu Pop, în vara lui 2012, fiind verificate 161 de unităţi de cazare cu piscine din Sânmartin (112 persoane juridice şi 49 persoane fizice). Din acestea, şase au fost găsite cu nereguli privind exploatarea apei geotermale, fie fără niciun fel de autorizaţie, fie la adăpostul unor autorizaţii pentru extracţia de apă rece (primite de la Administraţia Bazinală Ape Crişuri), nu în baza unor licenţe (care pot fi eliberate doar de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale).

O altă măsură se referă la executarea de către ANRM, în regim de urgenţă, în imediata vecinătate a Lacului Peţea, a unui foraj "cu rol de monitorizare a resurselor de ape geotermale", rezultatele obţinute urmând să fie comunicate periodic şi analizate.

De precizat este faptul că o parte dintre aceste măsuri fuseseră deja luate. Una dintre ele, aflată în desfăşurare, este realizarea unui studiu complex iniţiat de ANRM privind resursele zăcământului geotermal la nivelul perimetrului Oradea/Băile Felix/1 Mai, în scopul evaluării resurselor de ape geotermale. "După finalizarea studiului, în conformitate cu rezultatele acestuia, se vor stabili măsurile ce trebuiesc întreprinse în vederea utilizării durabile a zăcământului termal", se arată în informarea prefectului.

Totodată, se va continua alimentarea artificială a Lacului Peţea dintr-un foraj aflat în imediata vecinătate a acestuia, "cu acordul şi sprijinul SC Turism Felix SA şi ISU Bihor". De asemenea, în continuare nu se vor acorda licenţe de explorare zăcământului de apă geotermală la nivelul perimetrului Băile Felix - 1 Mai, cu excepţia solicitărilor exprese a entităţilor aparţinând Statului român.

Citeşte pe aceeaşi temă: Robinet închis! ANRM nu mai dă licenţe de exploatare a apei geotermale din Băile Felix şi 1 Mai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pasztor Sandor (Iuda) ne-a vandut (intubarea paraululi Paris) pe trei arginti diavolului,Bolojan
.Daca nu va descurcati cu limba,va punem la dispozitie un traducator,de-al nostru.Acolo nu veti gasi insa personaje care sa-l interpreteze pe IUDA asa de bine ca Dvs.care sa vanda interesele comunitatii pe trei arginti ,diavolului.Dar ,de asemenea nu veti gasi nici Primari pe pozizia de diavol. La treaba,Dle ministru Secretar de Stat.....fiu al Oradiei Mari !
Postat 28 Noiembrie 2014, 22:58 de platona
NIMIC , nimicul, nimicii ,...
Ce tot verificati? Va bagati in sema nefacand NIMIC ! In mod normal trebuie orite toate exploatarile pana se intra in legalitate, adica pana cand apa racita se repompeaza in zacamant si gata ! In rest gargara pentru prosti !!!!!
Postat 25 Octombrie 2014, 19:41 de scortosul
????????
La POPUS la hotel vedeti apometru,e aranjat!!!!!!!
Postat 25 Octombrie 2014, 09:42 de gheorghe
Iar ne furam caciula
Probabil va fi inca un control de ochii lumii din care vom afla ca totul e in regula si nu sunt foraje ilegale. Controlul trebuia facut vara in plin sezon estival cand erau turisti si piscinele pline, acum la spartul targului e cam tardiv. Sun curios cate pensiuni si vile din cartierul Beverly Hills vor lua la puricat, ca in comuna Sinmartin, doar cine nu a vrut sau nu a avut bani nu si-a forat apa termala.
Postat 24 Octombrie 2014, 21:52 de gigel
Pentru bolsevicii din Oradea!
Sunt tare curios cati politisi,procurori,magistrati .... proprietari de pensiuni ,vor fi dati in vileag ?...daca presa din Oradea nu are curajul sa dezvaluie faptul ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea prin decizia nr.394/03.10.2014 i-a fost revocata autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD,avand in vedere evacuarea apelor menajere in paraul Paris fiind principalul poluator al acesui parau,contrar celor sustinute de Primarul Ilie Bolojan si Pasztor(Secretar de Stat la Mediu). Traiasca Sistemul Bolsevic din Oradea !
Postat 24 Octombrie 2014, 21:34 de Adrian Platona
Alegria
Pensiune Alegria a directorului de Mircea Popa are foraj ilegal
Postat 24 Octombrie 2014, 19:22 de Marius precup
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON