URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2020, 15:03

Reguli noi privind folosirea telefonului mobil la volan

Reguli noi privind folosirea telefonului mobil la volan foto generic, kwhs.wharton.upenn.edu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2019, legislaţia rutieră a suferit o modificare importantă, în sensul în care a fost interzisă folosirea telefoanelor mobile şi a altor aparate electronice în timpul condusului. Potrivit textului din Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/2019, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".

Nerespectarea acestei interdicţii atrăgea amenzi mari, iar dacă această folosire era concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, ea provoca pentru şoferi şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Arătam atunci într-un articol că "dacă sintagma "ţinerea în mână" a telefonului pare destul de clară, "folosirea în orice mod" a acestui aparat prezintă, în schimb, neclarităţi ce vor trebui lămurite în practică".

Se pare că aplicarea practică a acestor dispoziţii a fost dificilă, astfel încât recent, prin Legea nr. 43/2020 pentru aprobarea OUG nr. 11/2019, legislaţia a fost din nou modificată. Conform noii reglementări, mult mai clare şi în consonanţă cu reglementările din toate statele europene, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip "mâini libere".

Practic, conform noii reglementări, în vigoare din 9 aprilie 2020,  şoferii nu au voie să folosească telefonul mobil la volan, cu excepţia situaţiei în care utilizează sistemul "handsfree" al telefonului sau al autovehiculului.

Nerespectarea acestei obligaţii este în continuare sancţionată drastic. Astfel, dacă simpla folosire a telefonului în mers atrage o amendă consistentă şi aplicarea a 4 puncte de penalizare, dacă această folosire este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, ea atrage, pentru şoferi, şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Este important de precizat că legea nu cere ca încălcarea regulii de circulaţie să fie sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce (cum ar fi, spre exemplu, trecerea pe culoarea roşie a semaforului), ci doar ca să fie încălcată o altă regulă de circulaţie în timp ce se foloseşte telefonul mobil. Aşadar, grijă mare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON