Senatul României a adoptat, tacit, o serie de modificări privind statutul ONG-urilor, aşa cum au propus PSD-iştii Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae (foto).
Dacă proiectul va deveni lege, fundaţiile şi asociaţiile sunt obligate să publice, la fiecare şase luni, o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli, în care să fie menţionată fiecare persoană care i-a dat bani şi valoarea acestui venit. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv îşi încetează "de îndată" activitatea.
Concret, nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei sau fundaţiei pentru 30 de zile. "Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată", se mai arată în proiectul aprobat tacit de Senat.
În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să ceară reînnoirea acestui statut la fiecare 5 ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.
Guvernul a avizat negativ acest proiect. Camera Deputaţilor este for decizional.
Opoziţia a criticat dur iniţiativa legislativă, despre care spun că are intenţia de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.
"Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociaţii şi fundaţii este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale. Problema mi-a fost adusă în atenţie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasă în domeniu şi trebuie remediată cât mai repede", a susţinut deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, citat de news.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.