URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2022, 20:59

Regizorul bihorean Marian Crişan, maraton cinematografic în acest weekend, la TVR3

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Producțiile regizorului salontan Marian Crișan vor putea fi urmărite de cinefili în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un maraton cinematografic la TVR3. 

Programul are loc în cadrul seriei de evenimente "Noptea albă a filmului românesc", lansate de Televiziunea Română, și îl va aduce în prim plan pe bihorean începând cu ora 22, debutând cu un interviu.

„De sâmbătă, 30 aprilie şi până duminică, 1 mai, în intervalul orar 22:00 - 6:00, TVR3 vă invită la un nou maraton cinematografic. "Noaptea albă" începe la ora 22:00, cu un interviu în exclusivitate cu Marian Crişan, unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi regizori din România.

Cu un Palme D'or la Cannes şi toate producţiile sale lansate şi recunoscute în festivaluri de categorie A - Locarno, Salonic, San Sebastian şi Tallinn, Marian Crişan crede că "premiile nu sunt un scop".

Regizor, scenarist şi producător, a debutat ca regizor la TVR în 2007 cu scurt metrajul "PORTRET DE FAMILIE".

Debutul în lungmetraj şi l-a făcut cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de la Locarno, precum şi Premiul Juriului Ecumenic şi Premiul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film.

Mai mult, "Morgen" a fost propunerea României la premiile Oscar, categoria Film Străin”, se arată într-un comunicat al TVR.

Printre producțiile ce vor putea fi văzute la TV se numără "Morgen", "Orizont" sau "Roker".

Programul maratonului, conform organizatorilor:




Ora 22.00 Interviu cu regizorul Marian Crişan

Ora 22.30 MEGATRON

Semn de audienţă AP

Cu: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crişu, Damian Oancea

Este ziua lui Maxim. El are 8 ani. Locuieşte împreună cu mama sa într-un sat, departe de cel mai apropiat oraş. De ziua lui, mama acestuia îl duce într-un restaurant McDonald’s. Şi-ar dori să fie şi tatăl lui la petrecere, dar părinţii sunt divorţaţi. PREMII: Palme d’Or, Cel mai bun film de scurt metraj, Cannes

Ora 22.45 BERLINER

semn de audienţă 12

Cu: Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, iOS Ruşcuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan, Eugen Ţugulea, Ioana Chiţu

Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orăşel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel un cetăţean obişnuit, tractorist de meserie. Politicianul îşi va continua campania electorală în micul orăşel punând la cale un plan cameleonic.

Ora 0.20 AMATORUL

Semn de audienţă 12

Cu: Erwin Simsensohn, Iulia Marcov, Andreea Grămoşteanu, Richard Bovnoczki, Lucia Maier, Mircea Teodorescu

Damian lucrează într-un supermarket. În secret, însă, are o cu totul altă slujbă… Chiar dacă la o primă vedere am putea spune că personajul principal este unul dintre cei mai ghinionişti oameni din lume, este posibil ca el să fie mai fericit decât mulţi dintre noi care suntem înjuraţi în trafic sau la serviciu fără să ne plăteasca nimeni. Una dintre subtemele filmului accentueaza ideea oamenilor care îşi păstrează puritatea în ciuda mizeriilor aruncate de ceilalţi asupra lor.

Ora 0.45 ROCKER

Semn de audienţă 15

Cu: Dan Chiorean, Alin State, Ofelia Popii, Răzvan Corneci, Ionuţ Niculae, Crina Semciuc, Alexandru Aron

Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său Florin depăşeşte limitele a ceea ce e social şi moral acceptat. Viaţa de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat şi gata de a depăşi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure şi să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Ora 2.20 PORTRET DE FAMILIE

Semn de audienţă 12

Cu: Gabriel Diehl, Tania Musina, Andreas Petrescu, Alexandru Drăgoi, Maria Junghietu, Ana Maria Pâslaru, Alexandru Molico, Radu Dan

Mihai şi Alina sunt doi tineri care se vor diferiţi şi teribilişti. Ei se căsătoresc sfidând obiceiurile nunţii la români (costumul de ginerică, muzica populară, tortul miresei, dansul de deschidere etc.).

Ora 2.45 MORGEN

Semn de audienţă 12

Cu: Andras Hathazi, Elvira Rîmbu, Richard Balint, Petre Ghimbăşan, Yilmaz Yalcin, Jozsef Brio, Molnár Levente

Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket dintr-un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru el zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea sa treacă graniţa ilegal... Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treacă dincolo. Fără să înţeleagă exact ce îi comunică emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa mâine... Morgen...

Ora 4.25 ORIZONT

Semn de audienţă 12

Cu: Andras Hathazi, Rodica Lagăr, Bogdan Zsolt, Maria Seleş, Valeriu Andriuţă, Ioan Paraschiv, Elena Purea

Încercând să îşi găsească "norocul’, Lucian (András Hatházi) şi Andra (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON