URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2015, 17:29

Regizoarea orădeană Anca Bradu montează "Clasa noastră" la Teatrul Szigligeti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizoarea orădeană Anca Bradu, fiica fostului director al Teatrului din Oradea, Mircea Bradu, şi a interpretei de muzică populară Florica Bradu, se întoarce pe scena din oraşul natal cu un spectacol realizat la invitaţia Teatrului Szigligeti.

"Am mai colaborat cu Teatrul Szigligeti de două ori în ultimii ani, dar în acea perioadă clădirea Teatrului era în renovare, aşadar spectacolele acelea s-au jucat cu publicul pe scenă ori la sala studio. Aşadar, spectacolul acesta va fi primul după 19 ani pe scena Teatrului în care am crescut", a spus Anca Bradu, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin.

Anca Bradu, regizor la Teatrul Naţional din Sibiu şi în acelaşi timp conferenţiar universitar la Departamentul Arta Actorului al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, a ales o piesă care va fi montată în premieră naţională în România. Este vorba de "Clasa noastră" a dramaturgului contemporan polonez Tadeusz Slobodzianek, jucată pe marile scene est-europene, precum şi la Londra.

"Comunitatea restrânsă a clasei adunată să celebreze tradiţionala întâlnire la câteva decenii de la absolvire, reprezintă exponenţial o generaţie postbelică în care sunt amestecaţi polonezi cu evrei. Ei reprezintă un grup stigmatizat de efectele devastatoare ale Holocaustului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi părinţii a încă două generaţii sacrificate în lanţul tragic al urii şi răzbunării", spune regizoarea despre intriga piesei.

Spectacolul este prezentat sub forma a 14 lecţii şi are 10 personaje cu poveşti diferite. "În România, un spectacol după acest text, montat la Teatrul din Oradea, la compania maghiară, ar constitui nu numai o premieră naţională, ci şi regăsirea unui model cultural într-un oraş cu o veche tradiţie iudaică şi cu un binecunoscut profil cosmopolit", spune Anca Bradu.

Aceasta consideră că Oradea este potrivită să găzduiască un astfel de spectacol şi datorită multiculturalităţii ei. "Tradiţia culturală orădeană a încurajat aceste valori nu numai datorită plasării geografice la poarta de vest a Europei, ci şi datorită puternicelor influenţe multiculturale care au infuzat de-a lungul timpului profilul identitar al acestui oraş, consolidat pe valorile toleranţei şi ale binefăcătorului dialog interetnic", adaugă aceasta.

Spectacolul "Clasa noastră" va fi jucat în limba maghiară şi supratitrat în limba română. Din distribuţie fac parte actorii Gajai Ágnes, Fodor Réka, Tóth Tünde, Szotyori József, Hunyadi István, Kiss Csaba, Dimény Levente, Kardos M. Róbert, Kovács Levente şi Szabó Eduárd.

Premiera spectacolului este programată pe 20 martie la Sala Mare, iar biletele s-au pus în vânzare, la preţuri între 10 şi 30 lei, la agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON