URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Decembrie 2017, 18:22

Regiunea Nord-Vest a României, locul cinci în topul celor mai performante zone din Europa

Regiunea Nord-Vest a României, care include şi Bihorul, este a cincea cea mai performantă zonă din Europa, în timp ce Bucureşti-Ilfov ocupă un respectabil loc 16 în clasament, conform indexului celor mai performante oraşe din Europa, realizat de Institutul Milken, citat de Adevărul.

Cele două regiuni din România din Top 20 se caracterizează în principal prin forţă de muncă bine educată, sectoare high-tech în plină expansiune, dar sunt dezavantajate de lipsa infrastructurii de transport, dar şi de lipsa migraţiei interne şi de creşterea prea lentă a populaţiei active. Top 20 include oraşe precum Londra, Stockholm, Budapesta, Berlin, Dublin, Copenhaga. 

Clujul, motorul din Nord-Vest

Regiunea Nord-Vest se află pe locul cinci în clasament. Avantajele ei principale sunt universităţile locale, inclusiv Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care măresc ponderea populaţiei active cu studii superioare. Totodată, sunt create noi oportunităţi în industria în expansiune a serviciilor high-tech. 

Ca dezavantaje, este necesară în regiune extinderea în continuare a infrastructurii rutiere şi feroviare pentru conectarea eficientă la reţeaua de transport europeană. Sectorul serviciilor high-tech este foarte mic, însă creşterea rapidă în acest domeniu a contribuit la poziţionarea generală ridicată a regiunii.

Aceasta nu este însă singura forţă a regiunii Nord-Vest. Creşterea locurilor de muncă în ultimii cinci ani a fost a zecea în rândul regiunilor mari, iar o creştere a salariilor, an la an, cu puţin sub 5%, a fost pe locul şase.

Cu toate acestea, ocuparea forţei de muncă în 2016 a fost semnificativ mai slabă. În timp ce un sfert dintre muncitori sunt angajaţi în industria prelucrătoare, industria extractivă şi alte industrii, serviciile de înaltă tehnologie au reprezentat doar 6% din ocuparea forţei de muncă în 2016, în creştere faţă de nivelul de 3% din 2012.

Unele întreprinderi pun în aplicare aceste tehnologii. De exemplu, grupul Bosch are atât un centru de cercetare şi dezvoltare, cât şi un centru de control electronic situat în Cluj. Parcul ştiinţific Tetapolis din cel mai mare oraş din regiune, Cluj-Napoca, a fost recent creat pentru a servi drept incubator pentru firmele de tehnologie a informaţiei. Acest efort de a extinde micul sector high-tech a fost finanţat în parte de UE. 

Deşi ocuparea forţei de muncă în agricultură a scăzut cu o treime în ultimii ani, acest sector rămâne o componentă importantă a economiei, furnizând industria alimentară. FrieslandCampina, o cooperativă olandeză pentru produse lactate, a extins recent producţia de brânză la fabrica Napolact din regiune.

Bucureşti, cea mai mare concentraţie de servicii high-tech

Zona Bucureşti-Ilfov se situează pe locul 16 în topul celor 20 de mari oraşe din clasament. Aceasta se caracterizează prin avantaje precum un sector al serviciilor high-tech cu o expansiune continuă şi echilibrată, dar şi forţă de muncă bine educată, 31% deţinând o calificare terţiară. În schimb, dezavanjele sunt o populaţie activă limitată de o creştere înceată a populaţiei şi de lipsa migraţiei interne.

Capitala României are cea mai mare concentraţie de servicii de înaltă tehnologie din oraşele mari clasificate în cadrul clasamentului, datorită serviciilor profesionale puternice în creştere, precum şi a sectoarelor informatice şi de comunicaţii.

Activităţile financiare şi de asigurări sunt concentrate în special în regiunea Bucureşti şi creează peste 70% din valoarea adăugată brută naţională în această industrie. Firmele străine au o prezenţă semnificativă în sectorul bancar.

Proiecţiile Uniunii Europene pentru economia românească vizează reducerea impozitelor şi creşterea salariilor din sectorul public, care impulsionează la cheltuielile de consum, ceea ce ar trebui să ajute de economia bazată pe servicii a Capitalei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ASA CA TINE!
Aia inseamna!
Postat 06 Decembrie 2017, 05:51 de ADINA
@adin(o)
Auzi bre(fa), slabista ce inseamna?
Postat 05 Decembrie 2017, 18:42 de elev
SLABISTA RAU EUROPA!
DACA ASTA E CLASAMENTUL DIN EUROPA ... VAI S-AMAR UE ....
Postat 05 Decembrie 2017, 04:40 de ADINA
doar ca...
studiul defapt lauda doar polul regiunii, Clujul, si ignora complet restul oraselor din zona. Ne laudam cu casa vecinului.
Postat 04 Decembrie 2017, 21:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON