URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2015, 09:35

Regina Elisabeta a II-a, cea mai lungă domnie din istoria britanică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 9 septembrie 2015, suverana Marii Britanii şi a Irlandei de Nord devine monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, depăşind-o pe stră-străbunica ei, Regina Victoria. Elisabeta a urcat pe tron la 6 februarie 1953, într-o perioadă de declin a Imperiului Britanic, şi s-a adaptat cu succes marilor schimbărilor intervenite în lume, pe parcursul celor 63 de ani şi 217 zile de domnie.

Din 1707, când prin Act of Union, Anglia şi Scoţia formau Marea Britanie, au fost 12 monarhi ai Regatului Britanic, trei femei şi nouă bărbaţi.

Deşi nu a fost destinată să devină regină, Elisabeta a II-a devenit unul dintre cei mai faimoşi monarhi din lume.

A urcat pe tronul britanic la vârsta de 26 de ani, în 6 februarie 1953, şi în cele peste şase decenii, Regina Elisabeta a II-a a fost martora enormelor schimbări din lume, înclusiv dezmembrarea Imperiui Britanic, a mişcărilor civile pentru drepturile omului şi a creşterii rolului femeilor în societate, accelerarea globalizării, căderea comunismului în Europa şi sfârşitul Războiului Rece, a dezvoltărilor din epoca spaţială sau cea a informaţiei.

Acum în vârstă de 89 de ani, Regina continuă să îşi dedice viaţa serviciului public şi îşi îndeplineşte cu aceeaşi scrupulozitate rolul de monarh constituţional. Suverana nu îşi exprimă opiniile politice în public, dar ca şef al statului este informată de toate principalele chestiuni interne şi internaţionale şi are audienţe săptămânale cu primul ministru şi întâlniri aproape zilnice cu miniştri, regina semnează documente şi  promulgă legi. De asemenea, Regina călătoreşte mult, a făcut în total mai mult de 250 de călătorii în 129 de ţări, în special în fostele colonii, care sunt acum membre ale  Commonwealth-ului britanic.

Regina Elisabeta are un profund sentiment al datoriei civice şi participă în fiecare an la peste 350 de evenimente, între care inaugurări de edificii publice şi vizite la societăţile de cultură sau de caritate la care este cap onorific, prezidează circa 700 de organizaţii şi sponsorizează sute de organizaţii caritabile şi primeşte în fiecare an mii de oameni la Buckingham Palace.

Suverana deţine rolul oficial de şef al Bisericii Anglicane, este comandant suprem al forţelor armate şi şef al statului în 16 state din Commonwealth, urmaşul fostului Imperiu Britanic.

Decizia reginei de a permite producţia unui documentar despre familia regală,  difuzat în 1969, a umanizat imaginea moharhiei, dar a deschis larg uşa şi către o expunere mediatică agresivă care a erodat mult imaginea şi popularitatea Elisabetei,  care a atinse cel mai scăzut nivel în anii 1990. Sub presiunea opiniei publice, regina a început atunci să plătească impozit pe venit şi a deschis Palatul Buckingham pentru public. Nemulţumirea britanicilor faţă de monarhie a atins apogeul la moartea Prinţesei Diana, în 21 august 1997, dar popularitatea reginei a început să crească, după difuzarea discursului ei la cinci zile după moartea Dianei.

Scandalurile legate de iubiri sau divorţuri, dar şi căsătoriile sau naşterile din familia regală au făcut audienţe record în media şi s-au vândut  chiar mai bine decât cele din lumea vedetelor.

Moharhia a fost în însă în pas cu vremurile şi s-a modernizat astfel încât în prezent, Casa Regală a Marii Britanii să se bucură de o popularitate record, iar Elizabeta a II-a este considerată cel mai mare monarh din istoria britanică, conform unui recent sondaj de opinie.

Se estimează că în cei peste 63 de ani de dominie, Regina a primit la garden-party peste 1 milion de invitaţi, a fost gazda a mai mult de 90 de banchete de stat, a primit 3 milioane de scrisori şi a trimis sute de mii de telegrame sau scrisori de felicitare, a acordat peste 387 de mii de premii sau distincţii, a lansat la apă 23 de nave şi a pozat pentru 139 de portrete.

Principalele hobby-uri ale reginei sunt echitaţia şi câinii din rasa Welsh Corgi. Regina Elisabeta a II-a este cunoscută pentru stilul său conservator, cu genţi discrete, pardesie şi rochii în culori pastel, în ton cu pălării elegante. Pentru stilul său vestimentar inconfundabil regina a fost chiar inclusă în topul celor mai strălucitoare 50 de femeie din lume.

Căsătorită din 1947, cu locotenentul Philip Mountbatten, un stră-stră-nepot al Reginei Victoria, Regina Elisabeta a II-a şi Alteţa sa Regală Prinţul Philip, Duce de Edinburg au patru copii: Prinţul Charles, Prinţesa Anne, Prinţul Andrew şi Prinţul Edward.

Regina Elisabeta are şase nepoţi: Prinţul William, Prinţul Harry, Prinţesa Eugenie, Prinţesa Beatrice, Peter Phillips şi Zara Phillips.

Al cincilea strănepot s-a născut în mai 2015, mica Printesa Charlotte Elizabeth Diana, al doilea copil al Prinţului William şi al ducesei de Cambridge. Bebeluşul este al patrulea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, după fratele său George, tatăl William şi bunicul Charles, primul succesor la Coroana Britanică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON