URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2020, 13:09

Reformă în curăţenie: Orădenii vor arunca deşeurile în 4 fracţii, urmând să colecteze separat inclusiv biodeşeurile şi sticlele

Reformă în curăţenie: Orădenii vor arunca deşeurile în 4 fracţii, urmând să colecteze separat inclusiv biodeşeurile şi sticlele LA PEDALĂ. Contractul încheiat de Primărie cu RER Vest prevede că operatorul de salubritate trebuie să doteze toate cele circa 4.000 de containere şi pubele folosite de asociaţiile de proprietari cu un sistem de ridicare a capacelor, astfel încât orădenii să nu mai trebuiască să le atingă. Pentru a putea arunca gunoaiele, cetăţenii vor apăsa o pedală 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E greu de spus ce va aduce anul 2021, din perspectiva pandemiei de Covid-19, însă este cert că pentru orădeni va însemna un an cu reguli noi în salubrizare.

În cea mai recentă şedinţă, consilierii locali au votat un nou regulament de salubrizare, care prevede colectarea separată a biodeşeurilor. În perioada următoare, toţi orădenii vor primi de la RER Vest pubele în care să adune aceste resturi, care apoi vor deveni compost. În plus, Primăria va cumpăra şi noi recipiente în care orădenii să arunce sticlele.

Trei mari categorii

Potrivit noului regulament de salubrizare, colectarea deşeurilor în Oradea se va face în trei fracţii: cea reciclabilă, compusă din aşa-numitele deşeuri uscate (PET-uri, cartoane, metale, sticle), cea biodegradabilă, adică acele resturi care prin natura lor se descompun, şi cea reziduală, care cuprinde gunoaiele care nu pot fi valorificate.

Deşeurile biodegradabile sunt acele resturi care, prin natura lor, se descompun şi pot forma compostul, un îngrăşământ vegetal. În această categorie sunt incluse resturile de fructe şi legume, indiferent că sunt proaspete sau gătite, pâine şi cereale, zaţ de cafea sau resturi de ceai, păr şi blană, coji de ouă, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase), coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare sau hârtii umede.

Experimentul devine regulă 

Colectarea separată a biodeşeurilor nu este o noutate pentru toţi orădenii. Din 2018, Primăria şi RER Vest au demarat un program pilot de colectare în trei fracţii de la 126 de asociaţii de proprietari, dotându-le cu pubele de culoare maro pentru resturile biodegradabile. Experimentul a fost eficient, asociaţiile reducând la jumătate cantitatea de deşeuri trimisă la haldă, pentru că biodeşeurile sunt transformate în compost. 

"Din 1 februarie 2021, toţi orădenii vor colecta separat biodeşeurile, pentru că s-a dovedit că aceste resturi sunt cele mai grele din cantitatea deşeurilor aruncate dintr-o locuinţă", explică primarul Florin Birta (foto). Astfel, Oradea va avea şanse mai mari să-şi atingă ţintele privind reciclarea şi valorificarea deşeurilor.

În perioada următoare, RER Vest va dota toate asociaţiile de proprietari din Oradea şi toate casele cu pubele de culoare maro, de 120 litri fiecare, dedicate biodeşeurilor. 

Sticlele, separate

În plus, regulamentul de salubrizare prevede că, din fracţia reciclabilă, sticlele şi borcanele se vor arunca distinct de plastic şi hârtii. "Atât reprezentanţii RER Vest, cât şi cei de la Eco Bihor (n.r. firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor) au explicat că este foarte greu să separi cioburile de restul deşeurilor reciclabile, pentru a le putea recicla, de aceea şi sticlele trebuie colectate separat", spune edilul. 

Drept urmare, Primăria a decis că toate incintele de deşeuri ale blocurilor din oraş vor avea şi câte o pubelă verde, pentru sticle, aceleaşi 126 de asociaţii fiind deja dotate cu aceste recipiente, tot ca un experiment. "La case, cel mai probabil, nu vom distribui pubele individuale, ci vom amplasa pe străzi platforme modulare similare celor care deja există în oraş, dar exclusiv pentru sticle", zice Birta. 

De ce această diferenţă? Colectarea separată a sticlelor nu a fost prevăzută în caietul de sarcini al licitaţiei de salubrizare, aşa că achiziţia pubelelor verzi şi a platformelor metalice se face pe banii Primăriei.

Costul salubrizării, în discuţii

Noile reguli din salubritatea orădeană vor fi implementate abia din februarie pentru că RER Vest trebuie să distribuie noile recipiente, dar şi să decidă, împreună cu Primăria, care vor fi noile tarife pe care le vor plăti orădenii. "RER Vest a câştigat licitaţia pentru salubrizarea Oradiei, am semnat contractul, dar urmează să votăm în Consiliul Local noile tarife. Apoi, cei de la RER vor avea 60 de zile perioadă de mobilizare, timp în care vor încheia noile contracte cu orădenii şi vor distribui noile pubele", precizează Birta. 

Tarifele vor fi diferite faţă de cele pe care orădenii le plătesc în prezent, pentru că OUG 74/2018 nu mai permite facturarea serviciului de salubrizare pe persoană, cum se întâmplă acum în municipiu, ci în funcţie de volumul sau cantitatea de deşeuri trimise la haldă. Altfel spus, fiecare va plăti pentru cât aruncă...


Ce părere aveţi despre faptul că, de anul viitor, în Oradea va fi obligatorie colectarea selectivă în patru fracţii?

Sunt de acord, dar să împartă pubele şi saci pentru fiecare fracţie în parte. Şi la toţi locatarii din blocuri şi curţile comune.

Mihai Marc

E foarte bine, dar cu menţiunea că încă nu toate blocurile au pubele diferite. Pe Louis Pasteur, la blocuri, avem una singură.

Raluca Pîrvănescu

Introducerea acestei reguli este bună, dar inutilă dacă nimeni nu verifică cetăţenii. Cei care nu respectă ar trebui amendaţi.

Levente

Măsura este bună, dar respectarea ei depinde de simţul civic al orădenilor. În străinătate, aceste reguli sunt de mult timp.

Iudita Gall

Foarte bine face Primăria, dar ar fi şi mai bine dacă s-ar da un recipient şi pentru uleiul uzat sau alte soluţii volatile.

Sorin Bonte

Am aşteptat de mult timp această măsură. Modelul se aplică în străinătate de ani buni, păcat că noi abia acum învăţăm.

anonim

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@ sandu
Serios? De unde concluzia asta? Ti-am mai explicat: lumea nu incepe si nu se termina in satul in care ai pascut tu vacile.
Postat 15 Noiembrie 2020, 11:51 de oradeanbihor
Oradeanbihor
In cazul tau se vede ca nu ai frecventat o scoala de la oraș
Postat 12 Noiembrie 2020, 19:12 de Sandu2100
@ sandu
Cat de lingau si inapoit poti sa fii ca sa spui ca ai invatat de la bolojan reciclarea????? Din vremuri de mult apuse se stie de cei 3 R, cel putin printre cei care au frecventat o scoala, ceea ce nu e cazul tau :)
Postat 12 Noiembrie 2020, 17:36 de oradeanbihor
CrisDumi
Eu am învățat de la Bolojan sa selectez , tu de ce nu ai învățat
Postat 12 Noiembrie 2020, 13:24 de Sandu2100
Sanda XXX
Măcar eu am garduri destule ... în timp ce tu vei folosi în cel mai bun caz balconul. Dacă nu cumva vei proceda ca și până acum, mâncând tot-tot-tot !?!
Postat 12 Noiembrie 2020, 08:58 de CrisDumi
De ce simplu cand se poate complicat?!
Un exemplu, Belgia. Acolo deseurile menajere se colecteaza pe 7 fractii, vorbesc despre ce am vazut prin anii 2000. Mai important: platesti pt. cat arunci! Pt. fiecare fractie exista un sac din plastic pe care scria pt. ce e. Si culorile erau diferite. Sacii se cumparau, aveai mult gunoi, cumparai saci mai multi. Sacii se verificau prin sondaj, sa nu fie doze de aluminiu in sacul de hartii, etc. Treaba mergea snur, e drept ca nici belgienii nu erau romani!
Postat 12 Noiembrie 2020, 05:55 de pinonel
CrisDumi
Pt tine e bine, tu nu trebuie sa plătești 30 lei pe lună, si sa cumperi coșuri pubele etc. Pt tine e bine sa arunci in spatele gardului asa cum știi de la părinți .
Postat 12 Noiembrie 2020, 00:08 de Sandu2100
uleiul uzat
unde se aduna uleiul uzat in oras si care e recompensa? parca au fost ceva campanii la carrefour anul trecut, acum ce variante sunt?
Postat 11 Noiembrie 2020, 18:07 de roger
Oare cum se face că edilii care susțin tot felul de aberații, sunt tocmai cei care nu au treabă cu gunoiul din casă ?!?
Măi, Florin Birta ... la tine în vilă ai cumva 4 pubele pe care le scoți la margine de drum, conform calendarului de ridicare a deșeurilor ?!? Încă nu ... mai aștepți ?!? Dar înăuntru, la bucătărie spre exemplu, ai sub chiuvetă 4 coșuri de gunoi ?!? Încă nu ... mai aștepți ?!? Ei bine, să-ți faci loc în garaj pentru 4 fracții ... iar una din mașini să o lași afară. Ai uitat cum e la bloc, loază ?!? Acolo ai avut spațiu suficicient pentru oricâte fracții îți spunea maică-ta să duci, nu-i așa ?!? Logica lucrurilor și experiența civilizațiilor care selectează de multă vreme deșeurile ... ne spune că maxim 3 (trei fracții) se justifică în mediul urban/suburban strict licativ și 2 (două) fracții în mediul rural ori suburban cu gospodării, care au înglobate grădini și/sau spații pentru creșterea animalelor. În rest ... tot sistemul ăsta de selectare și colectare nu are niciun fel de legătură cu mediul, ci doar cu profitul operatorilor. Așadar, edilii apără interesul acestor operatori, inclusiv ca tarifare ... nicidecum a contribuabililor plătitori.
Postat 11 Noiembrie 2020, 17:48 de CrisDumi
ce fain suna RER si primaria vor stabili tarifele...
plebea neavand decat optiunea de a plati, da stiu tariful va fi pe baza costurilor si a unei analize precise precum "marmota impacheta ciocolata" traiasca economia de piata si monopolul.
Postat 11 Noiembrie 2020, 16:04 de Traian
Sortare, da' sa stim si noi
Daca in costul de acum e inclusa separarea deseurilor mentionate, să intelegm ca mutând o parte din operatiunile platite, costul pe unitatea de deseuri procesata va scadea? Nu de alta dar asa e logic, economic vorbind. Tinand cont ca operatorul are monopol, poate sa faca ce vrea cu preturile, ceea ce nu e moral si corect fata de oradeni, cunoscand "practicile" actualei administratii si ale firmelor de casa, din subordine.
Postat 11 Noiembrie 2020, 14:56 de oradeanbihor
Ne mai lasati in pace vreodata
Dna Totorea, de ce incepeti articolul amintind de covid, scrie in fisa postului cumva? Sa purtati corect masca, altfel va reclama la 112 colegul Cris.
Postat 11 Noiembrie 2020, 14:03 de Neutryno
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON