URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2020, 16:31

Refluxul gastroesofagian: cauze şi tratament

Refluxul gastroesofagian: cauze şi tratament (sursa foto: aleginformat.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Există unele substanţe care produc scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior, cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, grăsimile, iar altele pot creşte această presiune, ca de exemplu antiacidele, metoclopramida, indometacina ş.a.

Există şi unii factori care favorizează apariţia refluxului gastroesofagian, cum sunt dischinezia biliara, obezitatea, sarcina, tumorile abdominale masive şi orice stare care determină ceşterea presiunii intraabdominale (tusea, efortul de defecaţie, un corset sau o centură prea strânse etc.). Polineuropatia diabetică şi sclerodermia pot determina și ele apariţia bolii.

Simptomele tipice sunt senzaţia de arsură esofagiană (pirozis) şi râgâielile (regurgitaţiile) acide. Alcoolul şi lichidele fierbinţi (ceaiul sau cafeaua) accentuează pirozisul. Pot exista şi alte simptome, ca de exemplu gustul metalic în gură, dureri la nivelul stomacului după mâncare, tuse sau dureri la nivelul ficatului.

Diagnosticul se pune uşor  în prezenţa simptomelor tipice, iar pentru confirmare este nevoie de endoscopie (examenul radiologic baritat în poziţie înclinată este rar utilizat actualmente) şi unele analize de laborator.

Atenţie!

Evoluţia bolii (în absenţa tratamentului) este de lungă durată, iar complicaţiile sunt multiple: esofagita peptică, ulcerul esofagian, stenoza esofagiană, hemoragie digestivă superioară, pneumopatii acute (prin pătrunderea conţinutului gastric sau acid în căile respiratorii) şi cronice, cancer esofagian. Tratamentul istituit precoce, înaintea apariţiei complicaţiilor, determină vindecare.

Reţineţi!

Tratamentul medical include un regim alimentar specific (mese mici şi repetate, bogate în proteine şi sărace în dulciuri şi făinoase, cu evitarea alcoolului, cafelei şi stoparea ingestiei oricărui aliment cu 2 ore înainte de culcare), reducerea presiunii intra-abdominale (înlăturarea corsetelor şi centurilor strânse, combaterea constipaţiei, evitarea statului în poziţie culcată imediat după masă), evitarea fumatului şi administrarea de antiacide (cu efect benefic asupra simptomatologiei). Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor care nu răspund favorabil la tratamentul conservator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON