URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2017, 17:02

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca Cascada Boiului, unul dintre obiectivele unde vor ajunge bicicliştii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii pasionaţi de ciclism şi plimbări în natură sunt invitaţi la a cincea ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn", organizată de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociaţia Filantropia Oradea şi Asociaţia Unanimis.

Startul evenimentului se va da sâmbătă (1 iulie) la ora 9:30, din faţa Primăriei Bratca. Bicicliştii vor pedala 26,7 km pe un traseu în circuit care străbate drumurile judeţene DJ764D, 108l şi DC 175. Mai precis, traseul trece pe la Primăria Bratca, Centrul Cultural din Bratca, Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Beznea, Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Valea Crişului, sat Lorău, Cascada Boiului.

Dificultatea traseului este medie. Un sfert din traseu se va face pe asfalt, 70% pe drum pietruit sau de pământ şi 5% trekking pe traseu uşor prin pădure.

Pe parcursul traseului vor fi vizitate 2 biserici de lemn construite în secolul al XVIII-lea, Valea Boiului şi una dintre cascadele din Valea Boiului. Va fi străbătută pe bicicletă o porţiune din Lunca Crişului Repede, după care se va urma pe jos un traseu marcat cu punct roşu prin pădurea răcoroasă până la cascada din Valea Boiului.

De asemenea, vor fi degustate produse tradiţionale specifice judeţului Bihor pregătite după reţete vechi de harnicele localnice din Bratca, Bezena şi Valea Crişului. Toate obiectivele turistice fac parte din viitoarea Destinaţie ecoturistică Pădurea Craiului, aflată în custodia Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. În comuna Bratca, sunt două văi pitoreşti ce curg paralel - Cheile Brătcuţei şi Valea Boiului.

Grupul de biciclişti va fi coordonat pe tot parcursul traseului şi va fi însoţit de o maşină de asistenţă tehnică. "Recomandăm persoanelor sub 14 ani să fie însoţite de cel puţin un părinte care să Ie supravegheze (sau cel puţin o rudă), iar persoanelor peste 14 ani să deţină asupra lor un act de identitate", au transmis organizatorii.

Este necesar ca toţi turiştii să poarte în timpul deplasării cască de protecţie omologată, vestă reflectorizantă şi să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, doar în cazul în care vehiculul are montat în faţa sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în faţa cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Participanţii sunt rugaţi să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă şi să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. Bineînţeles, bicicliştii sunt îndemnaţi şi să nu lase mizerii în urma lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON