URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Mai 2014, 11:43

Rectorul Constantin Bungău: Universitatea are nevoie de minim 2 milioane de euro ca să nu aibă probleme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a încheiat anul 2013 cu un deficit de 7 milioane de lei, Universitatea din Oradea continuă perioada grea din punct de vedere financiar. Rectorul Constantin Bungău a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că deşi conform contractului instituţional Universitatea va primi anul acesta cu 3% mai mulţi bani de la Ministerul Educaţiei, adică aproximativ 39,5 milioane lei, situaţia este tot dificilă. Mai cu seamă că suma necesară exclusiv salariilor angajaţilor este de aproximativ 70 milioane lei.

"Linia de finanţare (n.r. în valoare de 5 milioane de lei) a fost folosită integral şi avem 16 milioane de lei nerambursaţi din proiecte. Dacă nu ne încadrăm cu fondul de rulment şi într-adevăr vom avea nevoie, va trebui să apelăm la cine are bani: băncile", a declarat rectorul, întrebat dacă se impune accesarea unui nou credit pentru Universitate.

Constantin Bungău a declarat că Universitatea este la zi cu plata salariilor, a datoriilor la bugetul statului, însă în luna mai au întârziat plăţile în afara salariilor de bază, adică salariile de la plata cu ora, şi plăţile către furnizori. "Universitatea din Oradea are nevoie de minim 2 milioane de euro ca să nu aibă probleme de funcţionare", a declarat rectorul.

Întrebat cu ce se alege, în aceste condiţii, Universitatea din proiectele europeane pe POSDRU, program recunoscut pentru că investeşte în resursa umană, Bungău a exemplificat că din fiecare astfel de proiect 6-10% reprezintă sume de regie, adică bani din care se plătesc utilităţile în amfiteatre şi săli.

De asemenea, Constantin Bungău a reamintit de necesitatea existenţei unei metodologii de finanţare a universităţilor, care se face tot în funcţie de criteriile de performanţă din 2011. Potrivit rectorului, există metodologii noi propuse, dar nu se discută concret despre niciuna la nivelul Ministerului Educaţiei. "Este şi an electoral, probabil nu se doreşte a deranja", a spus rectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pro-bono
sau mai faceti si voi pro-bono, astia cu 10k+ ca aveti de unde si sa vezi numa cum revine pe linia de plutire in mod natural.
Postat 20 Mai 2014, 16:41 de pitaguru
Bafta Domule Bungau
Perfect un milion a papat Trip Simona cu prostiile ei si un milion Marcela Prada cu sora ei si prostiile lor. Verifica rectore si recupereaza sumele si vei mai prinde un mandat. Nu te face ca nu stii. Daca nu stii cere ajutor si sunt dispus in binele institutiei sa ti-l ofer.
Postat 20 Mai 2014, 16:23 de Cheregi si Ilies
halal manager
iesiti la cersit ...javre cu salarii de 2000-3000 de euro lunar
Postat 20 Mai 2014, 13:53 de Rex
nu zau!!
Asa !! si ce propui????ca de gargara ta ne-am saturat!!!!
Postat 20 Mai 2014, 11:48 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON