URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2020, 20:27

Rectorul Bungău a ales decanii pentru mandatul 2020-2024. Patru facultăţi din cele 15 au şefi noi

Rectorul Bungău a ales decanii pentru mandatul 2020-2024. Patru facultăţi din cele 15 au şefi noi Cei patru decani noi în funcţii sunt Marcela Prada (Construcţii, Cadastru şi Arhitectură), Florin Cioban (Litere - foto dreapta sus), Eugen Macocian (Informatică şi Ştiinţe - foto stânga jos) şi Gabriel Moisa (Istorie - foto dreapta jos)

Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, finalizarea concursurilor pentru selectarea decanilor celor 15 facultăţi, în mandatul 2020-2024.

Conform Legii Educaţiei, aceste concursuri sunt organizate de rector, care stabileşte comisiile de selecţie a câştigătorilor.

La fiecare facultate au fost câte doi candidaţi în cursă, iar decanii selectaţi îşi vor începe mandatul pe 1 octombrie 2020. Până atunci, ei trebuie să fie validaţi de Senatul universitar.

Foşti prorectori, actuali decani

La majoritatea facultăţilor orădene, au fost reconfirmaţi decanii care deja sunt în funcţie. Doar patru sunt facultăţile care vor avea şefi noi, iar doi dintre aceştia sunt foşti prorectori din echipa lui Bungău.

Marcela Prada (fost prorector responsabil de patrimoniul Universităţii) va conduce de acum Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, iar Eugen Macocian (fost prorector responsabil de managementul cercetării) va fi decanul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe.

Un decan nou are şi Facultatea de Litere, în persoana profesorului Florin Cioban, respectiv cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde noul lider este istoricul Gabriel Moisa. La aceste facultăţi, decanii din mandatul 2016-2020 nici nu s-au mai înscris în cursă, deoarece au ieşit la pensie.

Pentru celelalte 11 facultăţi, rămân în funcţie decanii deja ştiuţi: Corina Andor la Facultatea de Arte, Cristian Miheş la Drept, Alexandru Ilieş la Geografie, Turism şi Sport, Mircea Gordan la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Cristina Hora la Inginerie Energetică şi Management Industrial, Alexandru Pele la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Adrian Maghiar la Medicină şi Farmacie, Ioan Chereji la Protecţia Mediului, Alina Bădulescu la Ştiinţe Economice, Karla Barth la Ştiinţe Socio-Umane şi Viorel Popa la Teologie Ortodoxă.

Bodog, joc de glezne

Merită menţionat că, în iulie, când s-au depus candidaturile pentru decanate, la şapte facultăţi s-au înscris în competiţie doar decanii în funcţie, fără contracandidaţi. Cum regulamentul Universităţii prevede că în concurs trebuie să fie minim doi pretendenţi, consiliile facultăţilor au propus noi competitori.

Aşa a ajuns şi controversatul Florian Bodog candidat la funcţia de decan al FMF, dar, potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii, nici măcar nu s-a prezentat la proba de susţinere a programului managerial. Altfel spus, a candidat de formă, doar ca să-i deschidă calea lui Adrian Maghiar spre un nou mandat.

O altă situaţie aparte a fost la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, unde iniţial şi-au depus candidatura trei profesori, însă doar doi dintre ei au obţinut şi avizul consiliului facultăţii, aşa că Dan Pătroc, un conferenţiar care a propus un program aparte, nici nu a ajuns la concurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
la vremuri noi, tot noi !
De fapt s-a efectuat rotirea periodica a cadrelor, adica dintre cei "de-ai nostri", cei care au fost x acum vor fi y. Si nu stiu cum stau cu gradele de rudenie, dar banuiesc ca mai sunt la mijloc si alte interese/apartenente, legate de partide si alte organizatii mai mult sau mai putin vizibile ...
Postat 24 Septembrie 2020, 09:55 de oradea_mea_si_a_ta
Tipic romanesc
Concurs de belit p..a la urs. Unii sunt chiar mari politruci. Tot inainte draga Romanie.
Postat 24 Septembrie 2020, 06:37 de scarbit
Tombola decanilor
Ar fi de apreciat sa fie menționate și relațiile de rudenie dintre dl. Rector Bungau și decanii investiți.
Postat 23 Septembrie 2020, 21:28 de Anonim00
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON