URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2020, 20:27

Rectorul Bungău a ales decanii pentru mandatul 2020-2024. Patru facultăţi din cele 15 au şefi noi

Rectorul Bungău a ales decanii pentru mandatul 2020-2024. Patru facultăţi din cele 15 au şefi noi Cei patru decani noi în funcţii sunt Marcela Prada (Construcţii, Cadastru şi Arhitectură), Florin Cioban (Litere - foto dreapta sus), Eugen Macocian (Informatică şi Ştiinţe - foto stânga jos) şi Gabriel Moisa (Istorie - foto dreapta jos)

Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, finalizarea concursurilor pentru selectarea decanilor celor 15 facultăţi, în mandatul 2020-2024.

Conform Legii Educaţiei, aceste concursuri sunt organizate de rector, care stabileşte comisiile de selecţie a câştigătorilor.

La fiecare facultate au fost câte doi candidaţi în cursă, iar decanii selectaţi îşi vor începe mandatul pe 1 octombrie 2020. Până atunci, ei trebuie să fie validaţi de Senatul universitar.

Foşti prorectori, actuali decani

La majoritatea facultăţilor orădene, au fost reconfirmaţi decanii care deja sunt în funcţie. Doar patru sunt facultăţile care vor avea şefi noi, iar doi dintre aceştia sunt foşti prorectori din echipa lui Bungău.

Marcela Prada (fost prorector responsabil de patrimoniul Universităţii) va conduce de acum Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, iar Eugen Macocian (fost prorector responsabil de managementul cercetării) va fi decanul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe.

Un decan nou are şi Facultatea de Litere, în persoana profesorului Florin Cioban, respectiv cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde noul lider este istoricul Gabriel Moisa. La aceste facultăţi, decanii din mandatul 2016-2020 nici nu s-au mai înscris în cursă, deoarece au ieşit la pensie.

Pentru celelalte 11 facultăţi, rămân în funcţie decanii deja ştiuţi: Corina Andor la Facultatea de Arte, Cristian Miheş la Drept, Alexandru Ilieş la Geografie, Turism şi Sport, Mircea Gordan la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Cristina Hora la Inginerie Energetică şi Management Industrial, Alexandru Pele la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Adrian Maghiar la Medicină şi Farmacie, Ioan Chereji la Protecţia Mediului, Alina Bădulescu la Ştiinţe Economice, Karla Barth la Ştiinţe Socio-Umane şi Viorel Popa la Teologie Ortodoxă.

Bodog, joc de glezne

Merită menţionat că, în iulie, când s-au depus candidaturile pentru decanate, la şapte facultăţi s-au înscris în competiţie doar decanii în funcţie, fără contracandidaţi. Cum regulamentul Universităţii prevede că în concurs trebuie să fie minim doi pretendenţi, consiliile facultăţilor au propus noi competitori.

Aşa a ajuns şi controversatul Florian Bodog candidat la funcţia de decan al FMF, dar, potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii, nici măcar nu s-a prezentat la proba de susţinere a programului managerial. Altfel spus, a candidat de formă, doar ca să-i deschidă calea lui Adrian Maghiar spre un nou mandat.

O altă situaţie aparte a fost la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, unde iniţial şi-au depus candidatura trei profesori, însă doar doi dintre ei au obţinut şi avizul consiliului facultăţii, aşa că Dan Pătroc, un conferenţiar care a propus un program aparte, nici nu a ajuns la concurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
la vremuri noi, tot noi !
De fapt s-a efectuat rotirea periodica a cadrelor, adica dintre cei "de-ai nostri", cei care au fost x acum vor fi y. Si nu stiu cum stau cu gradele de rudenie, dar banuiesc ca mai sunt la mijloc si alte interese/apartenente, legate de partide si alte organizatii mai mult sau mai putin vizibile ...
Postat 24 Septembrie 2020, 09:55 de oradea_mea_si_a_ta
Tipic romanesc
Concurs de belit p..a la urs. Unii sunt chiar mari politruci. Tot inainte draga Romanie.
Postat 24 Septembrie 2020, 06:37 de scarbit
Tombola decanilor
Ar fi de apreciat sa fie menționate și relațiile de rudenie dintre dl. Rector Bungau și decanii investiți.
Postat 23 Septembrie 2020, 21:28 de Anonim00
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON