URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2020, 13:10

Record de diagnosticări în România: 308 cazuri de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore! Numărul deceselor a ajuns la 38

Record de diagnosticări în România: 308 cazuri de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore! Numărul deceselor a ajuns la 38 foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai puțin de 308 cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România. Este cel mai mare număr de cazuri înregistrat într-o zi de la apariția COVID-19 în țara noastră. Numărul deceselor a ajuns la 38, iar numărul persoanelor vindecate a crescut la 169.

Potrivit raportării date publicității duminică, la ora 13, de Grupul de Comunicare Strategică (GSC), până acum, în România au fost confirmate 1.760 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 0 și 89 de ani.

Dintre cele 169 de cazuri declarate vindecate și externate, 55 sunt la Timișoara, 79 la București, 17 la Iași, 7 la Craiova, 9 la Constanța și 2 la Cluj.

Totodată, până acum 38 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța și Ialomița, au decedat.

31 în stare gravă

La secțiile de Terapie Intensivă se află, duminică, 38 de pacienți internați, dintre care 31 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară, menționează Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 8.666 de persoane. Alte 132.641 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până acum, la nivel național, au fost prelucrate 21.460 de teste, din care 1.400 în unități medicale private.

226 de dosare penale

GSC mai menționează că, până în prezent, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 229 de dosare penale, prentru zădărnicirea combaterii bolilor. 

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat 5.393 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

S-au dat amenzi mari și în rândul persoanelor care ies din case nejustificat, respectiv fără să aibă asupra lor documente care să le ateste motivele deplasării. 

„De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, polițiștii au depistat 33.484 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.089.939 de lei. De asemenea, cu ocazia formalităților de intrare în țară, Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal”, mai arată comunicatul GSC.

Urmează Scenariul 4. Ce presupune

Dat fiind că numărul total al celor confirmați este de 1760, România se apropie cu pași repezi spre scenariul 4 al pandemiei, activat în cazul în care numărul diagnosticărilor trece de 2000, presupune noi restricții, în special în spitale. 

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în scenariul 4 pacienții cu simptome ușoare și medii vor fi tratați la domiciliu, pentru ca sistemul medical să poată face față situației. În acest context, Tătaru a spus că luni se va decide dacă vor fi impuse noi restricții.

”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri, ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, conform Hotnews.ro.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că bolnavii infectaţi cu SARS-Cov-2 ar putea fi trataţi şi la hotelurile unde sunt carantinaţi sau în spaţii special amenajate, nu neapărat la domiciliu.

De asemenea, el a precizat că scenariul 4 al pandemiei va fi activat probabil luni sau marți. De asemenea, mai arată HotNews.ro, Rafila nu exclude ca în acest scenariu să fie închise unele oraşe sau localităţi. „Dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor, atunci trebuie să iei o măsură de genul acesta (să închizi oraşele -n.r.). Gândiţi-vă că şi în nordul Italiei au fost la început 12 localităţi care au fost practice închise astfel încât s-a redus circulaţia persoanelor la localităţile învecinate”, a spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON