URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2020, 13:40

Record absolut de îmbolnăviri Covid în România: 7.733! În Bihor încă 249 cazuri noi şi un deces

Record absolut de îmbolnăviri Covid în România: 7.733! În Bihor încă 249 cazuri noi şi un deces (sursa foto: bizbrasov.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile au raportat marţi un nivel record de noi îmbolnăviri SARS-CoV-2 depistate în ultimele 24 de ore la nivelul întregii ţări, 7.733, dar şi unul al deceselor, 120.

Dintre noile cazuri, 249 au fost diagnosticate în judeţul Bihor, unde bilanţul total a ajuns la 7.256 de la începutul pandemiei, iar rata de infectare la 4,13 cazuri la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile.

Rata de pozitivare, în uşoară scădere

Depistarea celor 249 de noi infectări a avut loc după ce în Bihor au fost efectuate 775 teste PCR (390 la Spitalul Judeţean şi 288 la Spitalul Municipal din Oradea şi 77 la Marghita), dintre care 15 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 32,76% dintre testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul, ceea ce înseamnă o scădere faţă de ziua precedentă, când rata de pozitivare a depşit 39% din totalul testelor efectuate.

Şi un sugar

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Batăr, Tinca, Salonta, Şuncuiuş, Săcueni, Ştei, Suplacu de Barcău, Sântandrei, Uileacu de Beiuş, Tileagd, Auşeu, Aleşd, Şinteu, Holod, Finiş, Curăţele, Sânnicolau Român, Aştileu, Câmpani, Pietroasa, Tulca, Biharia, Ceica, Abram, Balc, Sâniob, Abrămuţ, Marghita, Popeşti, Sălacea, Sârbi, Şimian, Tarcea, Cărpinet, Sânmartin, Vadu Crişului, Valea lui Mihai, Nojorid, Hidişelu de Sus, Paleu, Beiuş, Cociuba Mare, Sălard şi Girişu de Criş.

De menţionat că 98 dintre persoanele confirmate cu Covid în ultimele 24 de ore au fost testate după ce sunaseră la 112 şi au cerut deplasarea la domiciliul lor a unor echipaje de Ambulanţă care să le recolteze probe biologice.

Şi în ultimele zile au fost confirmaţi cu Covid copii de diverse vârste, inclusiv un sugar sub 1 an, doi copii de 2 ani, alţii de 3 ani, 6 ani, 9 ani etc.

Unele dintre persoanele depistate cu Covid în Bihor sunt din alte judeţe, acestea nefiind luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

Un deces, 66 de vindecări

În ultimele 24 de ore, a încetat din viaţă încă un pacient cu Covid din Spitalul Municipal orădean, totalul deceselor ajungând la 236 de la începutul pandemiei până în prezent.

Pe de altă parte, în acelaşi interval de timp în Bihor s-au înregistrat 66 de vindecări, bilanţul acestora ajungând la 4.460.

Marţi dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 466 persoane (cu 58 mai multe decât în dimineaţa precedentă), dintre care 25 sunt în stare gravă şi critică în compartimentele ATI (un pacient fiind din alt judeţ).

De menţionat, însă, că la ora 8.00, alţi 29 de pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 aşteptau în celelalte spitale din judeţ să fie transferaţi la Spitalul Municipal din Oradea.

În judeţ erau înregistrate marţi dimineaţă 2.779 cazuri active.

Rata infectărilor: 4,13 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns luni în judeţul Bihor la 4,13 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de 1,7 (aici, însă, se fac teste puţine, majoritatea celor pentru sătmăreni fiind procesate în Bihor şi în Cluj).

În Sălaj rata de infectare este de 5,2, în Cluj de 5,08 la mie, în Alba de 4,61 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,56 la mie.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii și jandarmii au verificat 1.202 persoane carantinate și 1.791 persoane izolate la domiciliu şi au controlat respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare în 179 societăți comerciale și 90 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, dintre care 59 avertismente scrise și 30 de amenzi în valoare de 15.250 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 237 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 46 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

Evoluţia în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 7.733 noi îmbolnăviri şi 120 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 258.437, iar al deceselor la 7.273.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 11.897persoane cu Covid, dintre care 974 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 31.674 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 11.289 în izolare instituționalizată. De asemenea, 58.021 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 18 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON