URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2015, 08:44

Recomandările medicilor pentru zilele caniculare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod galben emis de Administraţia Naţională de Meteorologie aduce şi o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme. Printr-un comunicat transmis miercuri, Direcţia de Sănătate Publică Bihor le oferă cetăţenilor o serie de recomandări pentru zilele cu temperaturi extreme.

Astfel, oamenii sunt îndemnaţi de către medicii specialişti să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11-18, să consume zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Evitarea consumului de alcool şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) este tot o măsură importantă. Tot în materie de alimentaţie, medicii recomandă consumul fructelor şi a legumelor proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveți, roşii deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, esenţială în menţinerea stării de hidratare a organismului. Bine de ştiut este şi faptul că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

 În ceea ce priveşte vestimentaţia, se recomandă utilizarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Oamenilor le este recomandat să păstreze contactul permanent cu vecini, rude, cunoștinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-se astfel  de starea lor de sănătate.

În ceea ce priveşte utilizarea aerului condiţionat, în interiorul locuinţelor şi al clădirilor,  acesta este recomandat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară. Pe de altă parte, se recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

DSP Bihor oferă recomandări şi pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor. În cazul sugarilor şi cel al copiilor mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă cu temperaturi extreme. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile comode şi nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciulița pe cap.

Medicii sfătuiesc ca apa plată, ceaiul foarte slab îndulcit şi fructele proaspete, foarte bine spălate, să nu lipsească din alimentaţia copiilor. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător.

DSP Bihor oferă recomandări şi în cazul persoanelor vârstnice şi celor cu afecţiuni cronice. Medicii desemnează ca fiind interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni își vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

DSP Bihor atenţionează şi angajatorii cu privire la oferirea condiţiilor prielnice  de muncă în perioada caniculară. Astfel, acestora le este recomandat să le ofere angajaţilor ventilaţia corespunzătoare temperaturilor extreme, pauze dese, precum şi câte 2-4 litri de apă pentru fiecare muncitor.

Larisa Georgiana Vidican

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON