Noul cod galben emis de Administraţia Naţională de Meteorologie aduce şi o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme. Printr-un comunicat transmis miercuri, Direcţia de Sănătate Publică Bihor le oferă cetăţenilor o serie de recomandări pentru zilele cu temperaturi extreme.
Astfel, oamenii sunt îndemnaţi de către medicii specialişti să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11-18, să consume zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Evitarea consumului de alcool şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) este tot o măsură importantă. Tot în materie de alimentaţie, medicii recomandă consumul fructelor şi a legumelor proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveți, roşii deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, esenţială în menţinerea stării de hidratare a organismului. Bine de ştiut este şi faptul că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
În ceea ce priveşte vestimentaţia, se recomandă utilizarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Oamenilor le este recomandat să păstreze contactul permanent cu vecini, rude, cunoștinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-se astfel de starea lor de sănătate.
În ceea ce priveşte utilizarea aerului condiţionat, în interiorul locuinţelor şi al clădirilor, acesta este recomandat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară. Pe de altă parte, se recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
DSP Bihor oferă recomandări şi pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor. În cazul sugarilor şi cel al copiilor mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă cu temperaturi extreme. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile comode şi nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciulița pe cap.
Medicii sfătuiesc ca apa plată, ceaiul foarte slab îndulcit şi fructele proaspete, foarte bine spălate, să nu lipsească din alimentaţia copiilor. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător.
DSP Bihor oferă recomandări şi în cazul persoanelor vârstnice şi celor cu afecţiuni cronice. Medicii desemnează ca fiind interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni își vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
DSP Bihor atenţionează şi angajatorii cu privire la oferirea condiţiilor prielnice de muncă în perioada caniculară. Astfel, acestora le este recomandat să le ofere angajaţilor ventilaţia corespunzătoare temperaturilor extreme, pauze dese, precum şi câte 2-4 litri de apă pentru fiecare muncitor.
Larisa Georgiana Vidican
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.