După ce, în discursul său de la debutul anului universitar, le-a cerut studenţilor să meargă la vot, la referendumul care va avea loc în acest weekend, dar şi să voteze pentru definirea familiei tradiţionale, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a fost reclamat la Comisia de Etică a instituţiei.
Aşa cum BIHOREANUL a scris, Curilă a stârnit aplauzele participanţilor la ceremonie, după ce a declarat că profesorii universitari trebuie să promoveze familia tradiţională. "Sistemul pe care îl promovăm cuprinde valori naturale, pământul ţării noastre, pe care s-a format poporul român şi limba română, instituţii ca valori, familia românească, familia tradiţională, constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, aşa cum a lăsat-o pe pământ bunul Dumnezeu", a spus preşedintele Senatului, ignorând complet că organizarea referendumului nu are nicio legătură cu Universitatea orădeană. Preşedintele filialei Bihor al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, Curilă a fost prezent la toate acţiunile pe care Coaliţia pentru Familie le-a organizat în Oradea, precizând de fiecare dată că este un susţinător al familiei tradiţionale.
Declaraţia de la ceremonia de deschidere a anului universitar i-a determinat însă pe studenţii orădeni să ia poziţie. Vineri, aproape toţi preşedinţii de asociaţii studenţeşti din Oradea, mai precis 13 la număr, precum şi preşedinta studenţilor din Senatul universitar, Mădălina Cseh, au semnat o reclamaţie trimisă rectorului Constantin Bungău şi Comisiei de Etică a Universităţii.
Documentul arată că Sorin Curilă a încălcat principiul înscris în Carta Universităţii referitor la libertatea de gândire şi independenţa faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice, dar şi Legea Educaţiei, care interzice prozelitismul religios în unităţile de învăţământ.
De asemenea, au arătat studenţii, Codul de Etică şi Deontologie Universitară prevede că în Universitatea din Oradea "nu sunt permise presiunile şi constrângerile de natură politică, economică, religioasă, etnică, rasială, etc" şi "este strict interzisă desfăşurarea oricăror acţiuni educative în spirirtul îndoctrinării, dogmatismului sau manipulării, cât şi acţiuni care încalcă dreptul la dezvoltare personală neîngrădită, la obiectivitate în cunoaştere şi formare educaţională". În sesizarea transmisă, studenţii mai arată şi că declaraţia preşedintelui Senatului a fost consemnată inclusiv de BIHOREANUL.
"Considerăm că declaraţiile publice făcute de către preşedintele Senatului Universităţii din Oradea încalcă prevederile anterior menţionate. În cadrul unui eveniment solemn a făcut propaganda religioasă, încercând să mobilizeze comunitatea universitară să participe la referendum, dar şi să sugereze o opţiune de vot", au arătat tinerii.
Drept urmare, studenţii cer măsuri şi sancţiuni din partea conducerii Universităţii. "În consecinţă, solicităm conducerii Universităţii din Oradea să acţioneze ca atare astfel încât să garanteze respectarea prevederilor la nivel intern, dar şi la nivel naţional cu privire la sancţionarea prozelitismului în instituţiile de învăţământ superior. Considerăm că prin discursul unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Universităţii din Oradea, aceste principii au fost încălcate, fiind necesar ca aceste derapaje să fie sancţionate", se arată în finalul sesizării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.