URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2014, 13:12

Reciclare pentru toţi: Colectarea selectivă a deşeurilor, o obligaţie şi pentru firmele orădene

Reciclare pentru toţi: Colectarea selectivă a deşeurilor, o obligaţie şi pentru firmele orădene TRASEE DISTINCTE. Pentru colectarea deşeurilor reciclabile din Oradea, RER Ecologic Service a instituit trasee diferite, în zile diferite şi cu alte utilaje decât cele care adună deşeurile menajere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reciclarea deşeurilor nu este o obligaţie doar pentru "acasă", ci şi pentru momentele petrecute la muncă. Legea privind regimul deşeurilor obligă şi persoanele juridice, adică firmele, să colecteze selectiv deşeurile.

Pentru a le ajuta să-şi îndeplinească această obligaţie, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, le dă societăţilor comerciale orădene în folosinţă gratuită recipiente în care să colecteze reciclabilele. Şi tot gratuit le şi colectează aceste deşeuri.

Obligaţie legală

Potrivit articolului 14 din Legea 211/2011, obligaţia colectării separate a deşeurilor este valabilă pentru toţi producătorii şi deţinătorii de deşeuri, fie ei persoane fizice ori juridice. Cum orice activitate productivă ori comercială naşte deşeuri, e lesne de înţeles de ce oricărei firme îi revine această obligaţie. Iar amenzile prevăzute pentru persoane juridice care nu colectează selectiv sunt uriaşe: între 20.000 şi 40.000 lei!

Pe lângă binele pe care îl fac mediului înconjurător, firmele orădene care colectează selectiv deşeurile şi trimit fracţia uscată la reciclat ajută şi oraşul să-şi îndeplinească ţintele privind reducerea cantităţilor de deşeuri depuse la haldă. Anual, 15% din deşeurile municipale trebuie să fie trimise la reciclat, ca oraşul să nu fie amendat de Uniunea Europeană. Bani pe care, în final, ar ajunge să-i plătească cetăţenii şi firmele oraşului deopotrivă...

Gratuit pentru toţi

Pentru că urmăreşte aceleaşi scopuri, al reciclării şi al atingerii ţintelor europene, operatorul RER Ecologic Service vine în întâmpinarea firmelor din oraş şi le oferă în comodat, adică în folosinţă gratuită, recipiente pentru colectarea fracţiei uscate. Firmele care au nevoie de o astfel de pubelă trebuie doar să înainteze o cerere în acest sens societăţii de salubritate. De asemenea, la fel ca în cazul persoanelor fizice din oraş, colectarea deşeurilor reciclabile de la firme este gratuită.

În acelaşi timp, la îndemâna tuturor orădenilor rămân cele 650 de containere tip clopot amplasate în întreg oraşul şi de care se poate folosi orice cetăţean dornic să simtă că a contribuit la bunăstarea bătrânului Pământ...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Interpretări personale a celor care nu ştiu să citească !!!
"Potrivit articolului 14 din Legea 211/2011, obligaţia colectării separate a deşeurilor este valabilă pentru toţi producătorii şi deţinătorii de deşeuri, fie ei persoane fizice ori juridice. Cum orice activitate productivă ori comercială naşte deşeuri, ...." !!! Să fie clar, după lege, că persoanele fizice ori juridice, altele decât cele licenţiaţe în gestionarea deşeurilor, nu se subordonează prevederilor ar. 14 din L211 ... pentru că noi, cetăţeni sau firme cu diverse activităţi comerciale, nu suntem nici producători de "gunoi" şi nici "comercianţi" de produse care intră în categoria deşeurilor !!! Obligaţia selectării deşeurilor, conform tuturor normelor europene sau naţionale, revine agenţilor economici licenţiaţi care opereză pe raza unităţilor administrativ-teritoriale !!! Pentru noi, cititorii obişnuiţi, este doar o activitate personală care să sprijine colectarea selectivă care este obligatorie pentru municipalitate, ca autoritate ce subordonează serviciile publice locale !!! Dar mincinoşii se cred mai presus de lege, înecrând să ne implice pe noi ca obligaţie, nu ca suport benevol !!!
Postat 10 Decembrie 2014, 18:24 de WinDos
Spitalul Judetean - principalul poluator al paraului Paris,care se revarsa in Crisul Repede
...." Iar amenzile prevăzute pentru persoane juridice care nu colectează selectiv sunt uriaşe: între 20.000 şi 40.000 lei!" Dar pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea ,care deverseaza cu buna stiinta si nepasare a edilului sef Bolojan Ilie,apa menajera incarcata cu agenti patogeni de la totii bolnavii tratati direct in paraul Paris,cu risc major de a-i infecta pe oradeani - ce amenda a primit ? Conform Directivei Europene 2008/99/CE aceasta incalcare a normelor de mediu este PENALA !Primarul Bolojan Ilie si ABA Crisuri au gasit solutia -intubarea paraului Paris!!?? Pericol de inundatii??? si viituri???? - OLAF Luxembourg sunt deja pe drum pentru a verifica corectitudinea acestei solicitari.Oare cine va suporta amenda si afectarea imaginii tarii noastre in UE ?
Postat 10 Decembrie 2014, 01:02 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON