URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2015, 15:08

Reciclare pe minus! Anul trecut, orădenii au trimis la reciclat mai puţine deşeuri

Reciclare pe minus! Anul trecut, orădenii au trimis la reciclat mai puţine deşeuri MAREA "ÎNGĂLBENIRE". Anul trecut, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a început înlocuirea containerelor cu capace galbene, destinate deşeurilor reciclabile, cu altele noi, complet colorate în galben. Acţiunea continuă şi anul acesta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2014 a fost unul în care cantitatea de deşeuri menajere aruncate de orădeni a crescut, semn că au consumat mai mult.

Îngrijorător este, însă, că în acelaşi timp cantităţile de deşeuri trimise spre reciclare au fost în scădere, ceea ce înseamnă că Oradea riscă să fie amendată pentru nerespectarea obligaţiilor de mediu asumate de România faţă de Uniunea Europeană.

Mai multe "menajere"

Întocmit de Direcţia Tehnică a Primăriei, bilanţul deşeurilor aruncate de orădeni în 2014 arată că în cele 12 luni operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a colectat de la orădeni, persoane fizice şi asociaţii de proprietari, 14.476 tone de deşeuri menajere - cu 3.000 tone mai mult decât în 2013.

De la firme şi instituţii, operatorul a adunat 31.184 tone de deşeuri, în scădere cu circa 1000 tone faţă de 2013. Tot în scădere este şi cantitatea de deşeuri rezultate din construcţii şi demolări: 3.660 tone, faţă de 8.482 tone în 2013. Scăderea este şi mai drastică faţă de anul 2012, când orădenii au predat operatorului peste 22.000 tone de moloz, indiciu fie că lucrările de construcţii şi renovări s-au împuţinat, fie că pur şi simplu orădenii fentează legea şi abandonează clandestin asemenea deşeuri. În schimb, de pe străzile oraşului, muncitorii de la salubritate au adunat 16.494 tone de deşeuri, mai mult cu 1.000 tone decât în 2013.

Toate aceste diferenţe fac, însă, ca suma totală a deşeurilor nereciclabile aruncate în 2014 să fie mai mică decât în anul precedent.

Dispar PET-urile!

În ciuda campaniilor de educare, informare şi chiar de premiere derulate de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, statisticile Direcţiei Tehnice arată că Oradea stă în continuare prost la colectarea deşeurilor reciclabile. Depozitul ecologic al oraşului a valorificat anul trecut 1.869 tone de deşeuri reciclabile, cea mai mare parte (903 tone) fiind din plastic, 726 tone hârtie şi carton, 138 tone sticle şi 100 tone metal.

Toate cifrele sunt ceva mai mici faţă de 2013, când orădenii au trimis la reciclat 1.930 tone de fracţie uscată: 1.301 tone de plastic, 522 tone de hârtie şi carton, 64 tone de metal şi 42 tone de sticlă. După cum se vede, diferenţa uriaşă este la plastice: din statistici au dispărut 400 tone de PET-uri, cel mai probabil furate de cei care şi-au făcut din asta un mod de trai.
Datele Direcţiei Tehnice arată că au scăzut drastic şi cantităţile de deşeuri electrice şi electronice aruncate de orădeni: 169 tone în 2014, faţă de 419 tone în 2013.

Pe muchie de cuţit

Reducerea cantităţilor de reciclabile adunate de la orădeni poate avea repercusiuni pecuniare pentru oraş. Primăria urmează să transmită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor cifrele detaliate, pe toate tipurile de deşeuri, iar inspectorii de mediu să analizeze dacă municipiul şi-a respectat sau nu obligaţiile europene privind reducerea anuală cu 15% a deşeurilor depuse definitiv spre eliminare.

Dacă vor constata că acest lucru nu s-a întâmplat, oraşul va fi silit să plătească o taxă de 100 de lei pe fiecare tonă de deşeuri ce depăşeşte norma. Variantă de nedorit, pentru că aceşti bani, până la urmă, vor fi plătiţi de toţi orădeni...


BILANŢ VERDE
Parcuri de milioane

Având în responsabilitate şi parcurile oraşului, Direcţia Tehnică a Primăriei a prezentat săptămâna trecută şi bilanţul "verde". În total, în 2014 au fost amenajate sau reamenajate 36 de zone verzi, în suprafaţă totală de 41.254 metri pătraţi. În parcurile mari şi în spaţiile verzi din cele patru loturi ale oraşului, firmele care le au în administrare au efectuat lucrări în valoare de 3,1 milioane lei, mai puţin decât în 2013 cu o jumătate de milion. Totodată, au fost plantaţi în cele două campanii, de primăvară şi toamnă, 2.101 arbori, au fost montate 498 bănci de lemn şi au fost efectuate lucrări de întreţinere, reparaţie sau execuţie de mobilier urban în valoare de 784.246 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E de mirare?
Asta se intampla daca iti bati joc de oameni. Pana acum RER se lauda ca se recicleaza, deci prin valorificarea reciclabilelor se obtine un profit, profitul ar fi trebuit sa se reflecte in facturile oradenilor care ar fi platit mai putin sau macar acelasi pret ca inainte. Ce sa intamplat pretul a crescut incontinuu! Tot mai multi oameni se plang de acest fapt nu se vad recompensele. Singurele recompense care aveau statut simbolic erau date prin loterie daca te vedea cei de la RER ca arunci ce trebuie unde trebuie sau pentru cei care reciclau intradevar cantitativ fiind in topul oradenilor care recicleaza. Plus ca mie cel putin nu mi-au mai lasat sac galben pentru reciclabile din vara anului trecut. Probabil asta a fost recompensa pentru faptul ca am umplut sacii galbeni cu reciclabile pe care nici macar nu sa-u obosit sa ii duca. Probabil (dupa vreo 2 luni) au fost luati de ceva om al strazi. Deci pe mine personal firma de salubrizare nu m-au convins prea mult sa reciclez.
Postat 12 Februarie 2015, 21:09 de Cristea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON