Anul 2014 a fost unul în care cantitatea de deşeuri menajere aruncate de orădeni a crescut, semn că au consumat mai mult.
Îngrijorător este, însă, că în acelaşi timp cantităţile de deşeuri trimise spre reciclare au fost în scădere, ceea ce înseamnă că Oradea riscă să fie amendată pentru nerespectarea obligaţiilor de mediu asumate de România faţă de Uniunea Europeană.
Mai multe "menajere"
Întocmit de Direcţia Tehnică a Primăriei, bilanţul deşeurilor aruncate de orădeni în 2014 arată că în cele 12 luni operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a colectat de la orădeni, persoane fizice şi asociaţii de proprietari, 14.476 tone de deşeuri menajere - cu 3.000 tone mai mult decât în 2013.
De la firme şi instituţii, operatorul a adunat 31.184 tone de deşeuri, în scădere cu circa 1000 tone faţă de 2013. Tot în scădere este şi cantitatea de deşeuri rezultate din construcţii şi demolări: 3.660 tone, faţă de 8.482 tone în 2013. Scăderea este şi mai drastică faţă de anul 2012, când orădenii au predat operatorului peste 22.000 tone de moloz, indiciu fie că lucrările de construcţii şi renovări s-au împuţinat, fie că pur şi simplu orădenii fentează legea şi abandonează clandestin asemenea deşeuri. În schimb, de pe străzile oraşului, muncitorii de la salubritate au adunat 16.494 tone de deşeuri, mai mult cu 1.000 tone decât în 2013.
Toate aceste diferenţe fac, însă, ca suma totală a deşeurilor nereciclabile aruncate în 2014 să fie mai mică decât în anul precedent.
Dispar PET-urile!
În ciuda campaniilor de educare, informare şi chiar de premiere derulate de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, statisticile Direcţiei Tehnice arată că Oradea stă în continuare prost la colectarea deşeurilor reciclabile. Depozitul ecologic al oraşului a valorificat anul trecut 1.869 tone de deşeuri reciclabile, cea mai mare parte (903 tone) fiind din plastic, 726 tone hârtie şi carton, 138 tone sticle şi 100 tone metal.
Toate cifrele sunt ceva mai mici faţă de 2013, când orădenii au trimis la reciclat 1.930 tone de fracţie uscată: 1.301 tone de plastic, 522 tone de hârtie şi carton, 64 tone de metal şi 42 tone de sticlă. După cum se vede, diferenţa uriaşă este la plastice: din statistici au dispărut 400 tone de PET-uri, cel mai probabil furate de cei care şi-au făcut din asta un mod de trai.
Datele Direcţiei Tehnice arată că au scăzut drastic şi cantităţile de deşeuri electrice şi electronice aruncate de orădeni: 169 tone în 2014, faţă de 419 tone în 2013.
Pe muchie de cuţit
Reducerea cantităţilor de reciclabile adunate de la orădeni poate avea repercusiuni pecuniare pentru oraş. Primăria urmează să transmită Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor cifrele detaliate, pe toate tipurile de deşeuri, iar inspectorii de mediu să analizeze dacă municipiul şi-a respectat sau nu obligaţiile europene privind reducerea anuală cu 15% a deşeurilor depuse definitiv spre eliminare.
Dacă vor constata că acest lucru nu s-a întâmplat, oraşul va fi silit să plătească o taxă de 100 de lei pe fiecare tonă de deşeuri ce depăşeşte norma. Variantă de nedorit, pentru că aceşti bani, până la urmă, vor fi plătiţi de toţi orădeni...
BILANŢ VERDE
Parcuri de milioane
Având în responsabilitate şi parcurile oraşului, Direcţia Tehnică a Primăriei a prezentat săptămâna trecută şi bilanţul "verde". În total, în 2014 au fost amenajate sau reamenajate 36 de zone verzi, în suprafaţă totală de 41.254 metri pătraţi. În parcurile mari şi în spaţiile verzi din cele patru loturi ale oraşului, firmele care le au în administrare au efectuat lucrări în valoare de 3,1 milioane lei, mai puţin decât în 2013 cu o jumătate de milion. Totodată, au fost plantaţi în cele două campanii, de primăvară şi toamnă, 2.101 arbori, au fost montate 498 bănci de lemn şi au fost efectuate lucrări de întreţinere, reparaţie sau execuţie de mobilier urban în valoare de 784.246 lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.