URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2018, 10:29

Reciclare ca în Europa! Patru tineri din Spania şi Germania vor să-i înveţe pe orădeni cum să facă din gunoaie compost

Reciclare ca în Europa! Patru tineri din Spania şi Germania vor să-i înveţe pe orădeni cum să facă din gunoaie compost VOLUNTARI. Cei patru tineri mutaţi pentru un an în Oradea s-au convins că localnicii au nevoie de îndrumări despre reciclare în timpul unei vizite la Eco Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi gândit vreodată că, în loc să aruncaţi la gunoi cojile de fructe şi de legume, le-aţi putea folosi ca îngrăşământ în grădină? Patru tineri din Spania şi Germania au venit la Oradea pentru a vă învăţa cum!

Cei patru sunt voluntari ai Fundaţiei Life şi vor susţine în această primăvară mai multe lecţii despre realizarea compostului, la care va putea participa, gratis, orice curios. În plus, tinerii vor oferi, tot gratuit, 60 de recipiente necesare pentru obţinerea materialului fertilizant.

Pentru Oradea verde

Cele două nemţoaice, Helena Wichert (18 ani) şi Judith Brieden (21 ani), şi cei doi spanioli,  Armand Oubina Trejo (26 ani) şi Daniel Garcia (26 ani), s-au mutat la Oradea anul trecut în septembrie. Cu toţii sunt preocupaţi de probleme de mediu, motiv pentru care s-au înscris în programul de mobilitate Erasmus+.

Nu se cunoşteau până să ajungă aici, dar i-a unit proiectul "The Green City" (Oraşul verde), derulat de mai bine de doi ani de Fundaţia Life din Oradea. Imediat după ce au ajuns în oraş, cei patru tineri au început munca. "Am observat că este un oraş frumos, dar cu prea multe gunoaie, aşa că am strâns mizeriile de pe malul Peţei şi am plantat copaci", explică Armand. Tinerii au de gând să continue sădirile şi în această primăvară.

Nu aruncaţi, reciclaţi!

Cel mai mare plan al lor este să-i înveţe pe orădeni cum să facă, acasă, compost. "Multe resturi organice ajung la halda de deşeuri, când de fapt ar putea fi reutilizate", spune Helena. Amestecate cu pământ şi lăsate la fermentat, aceste deşeuri se transformă în compost, un îngrăşământ natural pentru sol.

Drept urmare, tinerii au decis să ţină mai multe seminarii despre realizarea compostului, deşi încă nu au stabilit data şi locul întâlnirilor. "Ne-am bucura dacă ar mai fi şi orădeni dornici să ne ajute", spune Judith.

Cei patru au convins reprezentanţii Eco Bihor să le sponsorizeze proiectul lor cu 60 de recipiente anume concepute pentru realizarea compostului. "Le vom oferi gratuit orădenilor care vor veni la seminarii", spune Daniel, sperând, la fel precum colegii săi, că-i vor convinge pe orădeni să reutilizeze o parte cât mai mare din gunoaiele pe care le produc. Altfel spus, să fie şi din acest punct de vedere mai europeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
In afara de ecologisti de religie
In piata economica, ca sa ai succes cu o idee, utilizatorii sau clientii trebuie sa o foloseasca cu usurinta si confort. Credeti ca vreau sa mi se descompuna mancarea in casa, sau in curte de 300mp? Ca am de gand sa fac compost la bloc si sa puta in tot cartierul a balegar in descompunere? Nu pentru asta exista groapa ecologica de gunoi, unde au investit si ofera deja serviciul asta?! Ba mai mult, la groapa de gunoi, datorita cantitatilor mari care fac investitia rentabila, poti chiar si sa captezi biogaz in timpul descompunerii! Biogaz pe care nu vreau sa-l miros la bloc cand aerisesc, si nici alte noi surse de miros a la laguna de dejectii Nutripork!
Postat 01 Februarie 2018, 01:31 de unu
Tipic romanesc
Acest raspuns al tau mai crisdumi, fan al oamenilor politici de teleorman. Se si vede pe tara asta si oamenii care o populeaza ce multe stiu. Si cam ce au in capete.
Postat 31 Ianuarie 2018, 11:08 de Neutryno
Toti prostii din vest isi inchipuie ca romanii nu stiu ce stiu ei.
Romanii stiu tot si chiar mai mult de atat. Doar ca nu vor si nici nu-i intereseaza.
Postat 31 Ianuarie 2018, 10:40 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON