URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
22 Martie 2020, 17:30

Reciclăm împreună! RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile

Reciclăm împreună! RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile ARUNCAŢI SEPARAT! Orădenii trebuie să arunce deşeurile selectiv, separând deşeurile menajere de materialele care pot fi reciclate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor, singura modalitate prin care se poate reduce cantitatea de deşeuri abandonată la halda de la marginea Oradiei, trebuie să fie un obicei pentru toţi locuitorii oraşului.

Ca să îi încurajeze pe orădeni să îşi trimită resturile la reciclat, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, au făcut ceea ce ținea de ele. Mai rămâne ca cetăţenii să deprindă regulile...

Regulile colectării

Colectarea selectivă presupune ca, încă din propriile locuinţe, orădenii să adune deşeurile menajere (aşa-numita fracţie umedă) separat de cele care pot fi refolosite (adică fracţia uscată), iar apoi să arunce aceste materiale tot separat. Deşeurile reciclabile sunt PET-urile, sticlele, cutiile de lapte, de suc sau de iaurt, dozele de metal sau aluminiu, hârtiile ori cartoanele. De asemenea, este important ca toate aceste deşeuri să fie strivite sau presate pe cât de mult posibil, astfel încât utilajele care le colectează să nu transporte aer...

Primăria şi RER Vest au asigurat gratuit infrastructura necesară funcţionării acestui sistem. Asociaţiile de proprietari din blocuri au primit în folosinţă gratuită containere negre, destinate fracţiei umede, şi containere galbene, pentru deşeurile reciclabile, iar orădenii care locuiesc la case au primit saci galbeni destinaţi colectării fracţiei uscate.

Gratis, dar nu degeaba

Pentru a nu exista niciun impediment în colectarea selectivă, RER Vest adună gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii şi a instituit trasee distincte de cele pentru colectarea deşeurilor menajere, ceea ce înseamnă că cele două tipuri de deşeuri sunt ridicate în zile diferite şi cu utilaje diferite. Astfel, deşeurile reciclabile nu pot fi amestecate cu cele menajere, iar în final ajung la staţia de sortare administrată de Eco Bihor.

Implicarea fiecărui locuitor este esenţială pentru ca acest circuit să funcţioneze corect. Din acest motiv, reprezentanţii RER fac apel la conştiinţa orădenilor şi îi îndeamnă să practice colectarea selectivă. Este singura modalitate prin care oraşul scapă de riscul de a fi sancţionat pentru că nu recuperează suficient de multe materiale care pot fi refolosite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON