URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2020, 17:00

Rechin Covid: Directorul general al Unifarm, acuzat de DNA că a cerut şpagă 760.000 euro pentru un contract de livrare a unor echipamente de protecţie

Rechin Covid: Directorul general al Unifarm, acuzat de DNA că a cerut şpagă 760.000 euro pentru un contract de livrare a unor echipamente de protecţie foto: Facebook Unifarm
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal și a fost plasat marţi sub control judiciar de către DNA pentru cinci infracțiuni de corupție. El este acuzat că a cerut 760.000 euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție, în luna martie, la începutul pandemiei Covid. În plus, 1 milion de măști livrate prin contract Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, fiind, practic, alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Potrivit DNA, directorul Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru şase infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual şi folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Profitor al crizei sanitare

Conform datelor prezentate de DNA, Adrian Ionel ar fi cerut 760.000 euro unui intermediar care reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm să atribuie un contract de achiziție a 250.000 combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale. Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât în privința modului în care a fost negociat, cât și a modului în care a fost atribuit, practic fără respectarea niciunei proceduri legale.

Pe de altă parte, 1 milion de măști recepționate în prima tranșă de Unifarm nici măcar nu erau măști chirurgicale (produse din categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Şi-a negociat şpaga

Totodată, directorul Unifarm ar fi determinat un funcționar din cadrul companiei să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele, mai arată DNA. În realitate, negocierea s-a realizat între Adrian Ionel și un intermediar, la un restaurant din București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și asupra prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, intermediarul a pretins de la reprezentanții firmei, pentru el și pentru funcționari din Unifarm, suma de 5.810.175 lei, reprezentând 18% din valoarea totală a contractului. Din această sumă, Adrian Ionel urma să primească 760.000 euro convenită cu intermediarul.

N-a primit, s-a "sucit"

Din cauză că firma furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18% convenit, Adrian Ionel, în calitate de director general al Unifarm, a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor prevăzute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 combinezoane.

Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei companiei Unifarm, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme.

Director nelegal

Procurorii DNA mai arată că Adrian Ionel a dobândit calitatea de director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.

„Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA. Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)”, afirmă DNA.

Adrian Ionel a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu obligația de a nu exercita funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al Unifarm, de a nu părăsi teritoriul Municipiului București și județul Ilfov decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului şi de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON