URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2021, 11:37

Reacţia mea adversă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fac parte dintre cei vaccinaţi anti-Covid. Deocamdată cu prima doză, dar sunt optimist că vine şi rapelul. Fac parte, de asemenea, dintre cei care au fentat Covidul în mai multe rânduri de-a lungul celor 11 luni de când ne bântuie pandemia. Am evitat îmbolnăvirea de cel puţin cinci ori în urma unor "contacte directe" cu persoane despre care după două - trei zile aflam că erau infectate cu virusul. Unele au şi zăcut în spital. Pe mine m-a ajutat norocul, dar mai ales purtarea măştii şi evitarea aglomeraţiilor. Şi da, fac parte dintre cei care de la începutul pandemiei au sperat să se găsească un vaccin.

Am fost vaccinat lunea trecută, datorită programării făcute de redacţie, aşadar ca jurnalist, nu ca bolnav cronic. La Orăşelul Copiilor, unde mi-am luat porţia de vaccin, mai erau la momentul respectiv câteva persoane în vârstă. M-am bucurat că au grijă de sănătatea lor. Fără să vreau, de la masa unde completam formularele necesare, am auzit un cuplu de pensionari, ajutaţi să facă acelaşi lucru de către o asistentă, spunând că au "trecut prin boală".

Nu cunosc numele persoanei care mi-a făcut "injecţia", nu i-am văzut bine nici chipul cu mască, dar să-i dea Dumnezeu sănătate. Nu doar că nu m-a durut deloc, dar a şi glumit, destinzând atmosfera.

Singura "reacţie adversă" am simţit-o abia după ce am ieşit din centrul de vaccinare. O stare ciudată de vină că eu am fost vaccinat şi atâţia alţii nu. Sigur, asta nu înseamnă că dacă eu n-aş fi fost vaccinat oamenii pe care i-am văzut ar fi primit doza "mea" de vaccin. Totuşi, asta nu mi-a luat gândul de la bătrânii şi bolnavii care n-au ştiut să se programeze singuri pe site, cărora nu le-au răspuns la telefon medicii de familie sau copiii prea ocupaţi ori înstrăinaţi ca să-i înscrie ei, care au stat cu orele sunând la call-center fără a prinde pe cineva care să-i ajute.

La fel de nedreptăţiţi, cred eu, sunt angajaţii în direct contact cu publicul, atât din instituţii ale statului, cât şi din firme private, de la primării până la Selgros, care văd zilele astea cum devin "esenţiali" o mulţime de colegi înaintea lor, a celor, cum ar veni, din "linia întâi". Căci, dacă la noi legea dă prioritate unor instituţii în ansamblul lor, nu-i exclus ca secretara chestorului de Poliţie să se vaccineze înaintea sectoristului ori managerul Poştei înaintea factorului poştal.

În prima etapă a campaniei de vaccinare, în spitale a existat o prioritizare sănătoasă, care a făcut ca personalul ATI sau UPU să fie vaccinat înaintea celui de la Chirurgia estetică, de pildă. Cred că o asemenea ierarhizare ar fi fost binevenită şi între "esenţialii" de la stat şi de la privat, ba chiar şi între bolnavii cronici, nefiind totuna să fii dependent de dializă sau obez. Acum e târziu pentru a mai face ordine, aşa că soluţia e una singură: vaccinaţi-vă care cum puteţi, cât mai grabnic! Dar cei care aveţi bătrâni nu uitaţi de ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Tool
Nu ai nici macar un IQ de 70, dar ii faci pe toti cretionizi care sunt mai destepti ca tine :) si/sau au responsabilitate sociala. LOL :) In lipsa de "social media" iti sugeai degetul - ca principala preocupatie :)
Postat 26 Ianuarie 2021, 09:34 de sasi
Pentru toti cretinoizii
E o mare incantare sa vedem turma de oi aliniata la injectare. Legea naturala trebuie sa functioneze. Fatalaii speriati de o raceala chiar merita sa dispara.
Postat 25 Ianuarie 2021, 23:58 de Tool
Unde e deontologia jurnalistilor
De ce sa imi fac vaccinul? – Pentru că e un efort internațional extraordinar, material, informational și logistic să se vândă cât mai multe vaccinuri. Se incearcă inclusiv șantajul, că nu vei mai fi primit in avion, la scoala, la medic, la muncă, daca nu ești vaccinat. Despre asta e toata povestea: s-a ajuns la un șantaj mondial, de frică să nu eșueze toată campania de propagandă la fel cum a eșuat și propaganda cu vaccinul împotriva gripei porcine, în 2009. Apropo, nu mai face nimeni gripă porcină, nu mai moare nimeni de AH1.(text preluat)
Postat 25 Ianuarie 2021, 19:13 de Neutryno
'Dar cei care aveţi bătrâni nu uitaţi de ei...'
Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău.
Postat 25 Ianuarie 2021, 13:29 de unu
va dau dreptate
Imi vine randul in acest weekend, insa deja am avut asemenea ganduri ca si dvs. Confirm si eu... masca te poate salva de infectare. De mai multe ori am nimerit sa stau in focar (confirmat ulterior), insa toti carea aveam masca am scapat, chiar daca am stat ore intregi cu persoane infectate. Ce ati uitat sa mentionati, ca din cauza unor zvonuri de limitare a calatoriei, mult mai multi se inghesuie pt vaccinare. Nu trebuia sa existe asemenea zvonuri. Era normal sa fie vaccinati numai cei care vor nu si cei care ar face din obligatie. Trebuia sa fie perfect optionala. La inceput. Apoi cand s-au vaccinat cei care au vrut pe bune, sa fie vaccinati si cei care au refuzat, dar deja vor din terte motive (evident contra cost, cu adaos comercial).
Postat 25 Ianuarie 2021, 12:42 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON