Compania de telecomunicaţii RCS&RDS, controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari, va trebui să-şi reducă tarifele pe care le percepe în prezent în Oradea, pentru a permite altor operatori accesul la infrastructura subterană de fibră optică dezvoltată aici. Decizia a fost luată, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după cum anunţă site-ul HotNews.ro.
Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ, ANCOM a dezbătut cu reprezentanţi din industrie şi apoi a adoptat condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică realizată de către RCS&RDS în municipiul Oradea.
Având în vedere că infrastructura executată de RCS&RDS în Oradea este realizată cu sprijinul şi participarea administraţiei publice locale, condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul la această infrastructură se supun aprobării sau, după caz, sunt stabilite şi impuse de către ANCOM.
Compania are obligaţia să acorde accesul la infrastructură tuturor furnizorilor care solicită, cu respectarea condiţiilor stabilite de autoritatea de reglementare. Condiţiile stabilite de ANCOM se aplică şi în favoarea furnizorilor care deja beneficiază de acces la infrastructura RCS&RDS.
Concret, decizia Autorităţii prevede că tarifele practicate de RCS&RDS nu vor depăşi 84,1 de euro/km/lunăpentru serviciul de închiriere tubetă magistrală pentru fibră optică, 1 euro/buc/lună pentru serviciul de închiriere branşamente pentru fibră optică, 2,56 euro/0,014mc/lună pentru serviciul de închiriere spaţiu cameră/cameretă şi 13 euro/oră/locaţie pentru serviciul de asistenţă tehnică. În cazul instalării unor cabluri de cupru, tarifele pentru primele două servicii se ajustează în mod proporţional cu secţiunea acestor cabluri. Tarifele maximale nu includ TVA.
În prezent, RCS&RDS percepea tarife mai mari la canalizaţia din Oradea.
Între altele, compania va mai avea obligaţia să publice, pe pagina de internet proprie, o ofertă de referinţă pentru accesul la infrastructură. Compania are la dispoziţie un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei ANCOM pentru a pune în acord contractele în vigoare cu dispoziţiile deciziei.
Pentru a asigura transparenţa gestionării reţelei de infrastructură, RCS&RDS va publica evidenţa actualizată cu privire la spaţiul liber disponibil al elementelor de infrastructură.
O altă obligaţie se referă la asigurarea unor timpi de răspuns şi de remediere a deranjamentelor la infrastructură, în funcţie de tipul de disfuncţionalitate înregistrat de reţeaua de infrastructură. În cazul nerespectării indicatorilor privind timpul de remediere a deranjamentelor, RCS&RDS va trebui să acorde furnizorului afectat o despăgubire calculată în funcţie de valoarea facturii lunare datorate de furnizor pentru utilizarea elementelor de infrastructură.
HotNews mai notează şi că RCS&RDS are obligaţia să redistribuie trimestrial cheltuielile efective cu redevenţa în funcţie de venit datorată municipiului Oradea, luând în calcul veniturile obţinute de la beneficiarii de acces, precum şi veniturile ipotetice obţinute ca urmare a prestării serviciilor de acces la infrastructură pentru reţeaua proprie instalată.
Decizia va intra în vigoare imediat după ce va fi comunicată oficial către RCS&RDS.
Sursa citată mai notează că ANCOM pregăteşte o decizie similară şi în cazul accesului la reţeaua subtarană de fibră optică Netcity din Bucureşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.