URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2015, 10:27

Război putorii: Orădeanca Nadia Pal vrea să scape oraşul de duhoarea împrăştiată de ferma Nutripork

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeancă get-beget, Nadia Pal a locuit mai bine de un deceniu la Arad. În urmă cu doi ani, s-a reîntors la Oradea, cu cele două fete ale ei cu tot, poate pentru totdeauna. Din primele zile petrecute acasă nu i-a mirosit, totuşi, a bine. "Locuiesc în Ioşia şi sunt zile la rând în care nu pot să ţin geamurile deschise, pentru că afară pute a dejecţii. E inuman!", spune femeia.

Duhorile care acoperă periodic vestul oraşului şi pe care autorităţile nu pot sau nu vor să le oprească au determinat-o pe Nadia să pornească la luptă. Pe cont propriu, tânăra a început o campanie pe care, spune ea, n-o va abandona până când va putea respira în Oradea... 

Asta e...

Nadia locuieşte pe strada Salcâmilor, în Ioşia, în zona cea mai afectată de mirosurile grele pe care curenţii de aer le poartă de la ferma de porcine aflată dincolo de adăpostul de câini Grivei. Când duhoarea ajunge în oraş, Nadia nu are altă opţiune decât să închidă toate geamurile şi să rămână în casă, cu copii cu tot. "Poate că alţii au o rezistenţă mai mare. Dar dacă eşti un om mai sensibil, cum sunt eu, îţi vine pur şi simplu să verşi", spune ea. Uneori, duhneşte zi de zi, alteori doar câte o zi, două pe săptămână.

Cum a fost mulţi ani plecată din Oradea, la început Nadia nici nu ştia de unde vin miasmele. Apoi a aflat că în apropierea oraşului funcţionează o fermă cu 10.000 de porci şi că de vreo cinci ani oraşul e îmbâcsit de emanaţiile acesteia, fără ca autorităţile să reuşească să rezolve problema. "Discutam cu alte mămici în parc pe tema asta şi cel mai mult m-a frapat lejeritatea, fatalitatea cu care îmi povesteau despre Nutripork: că n-ai ce să faci, că nu-i poţi opri, că asta este...", povesteşte Nadia.

Luptă corectă

Poate fiindcă a studiat Jurnalismul, deci are "ochi critic", sau poate pentru că acum lucrează la un ONG care militează pentru democraţie şi drepturile societăţii civile, Fundaţia Romania One, Nadia a refuzat să se resemneze şi să accepte duhoarea ca pe un dat pe care nu-l poate schimba. "Vreau ca eu şi fetele mele să respirăm un aer curat, fără să trebuiască să mă mut. Nu am dovezi ştiinţifice, dar refuz să cred că ceva ce pute aşa nu este nociv sănătăţii noastre".

Cu sprijinul fundaţiei, Nadia a angajat un avocat care s-o ajute. "Nu pentru că vreau să dau ferma în judecată, ci ca să acţionez procedural corect. În final, nici nu ştiu câtă vină poartă ferma şi cât autorităţile, care se fac că nu simt mirosurile", arată ea.

Oradea suntem noi!

La sfatul avocatului, femeia a început să adune semnături de la orădenii nemulţumiţi de mirosuri. Cu ajutorul părintelui Mihai Fechetă de la Centrul Don Orione, campania a început chiar în curtea acestui centru, unde Nadia a lăsat pe o măsuţă o scrisoare pentru toţi trecătorii, plus un tabel unde se puteau iscăli susţinătorii cauzei, într-o lună adunând peste 600 de semnături.

În urmă cu două săptămâni, demersul ei a ajuns şi pe Facebook, pe grupul cetăţenesc "Oradea suntem noi". Aşa a pornit şi o petiţie online, care în 10 zile a fost semnată de peste 2.800 de orădeni. Încă o dovadă că duhoarea îi deranjează pe mulţi, dar şi că puţini sunt dispuşi, aşa cum face ea, să-şi rupă din timp pentru a încerca soluţionarea problemei. "Eu nu văd acest demers ca pe un sacrificiu, ci mai degrabă ca pe o obligaţie faţă de fetele mele", îşi explică femeia "încăpăţânarea".

Dezamăgită de Bolojan

În timp ce campania de colectare de semnături continuă, Nadia a iniţiat şi un dialog cu autorităţile locale. Chiar săptămâna trecută, avocatul ei s-a întâlnit cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ai Gărzii de Mediu Bihor, care i-au promis măsurarea calităţii aerului în jurul fermei. "Pot doar să sper că vor fi măsurători corecte", spune Nadia.

Sceptică în legătură cu dorinţa autorităţilor de a rezolva problema, femeia recunoaşte însă că este dezamăgită de primarul Ilie Bolojan, pe care l-a admirat pentru perseverenţa cu care îşi susţine proiectele. "L-am văzut atât de determinat în proiectul referendumului sau în altele, a dovedit că este un om ambiţios, care trece peste orice pentru a-şi îndeplini planurile. Aşa că nu cred că nu putea rezolva această problemă a oraşului, dacă îşi dorea cu adevărat".

Nadia rămâne totuşi încrezătoare şi speră că ceea ce n-au reuşit să facă mai-marii oraşului vor reuşi, până la urmă, cetăţenii de rând...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
postacii se contrazic
Postacii de serviciu se contrazic de la un articol la altul. Legat de partea cu pacanelele, cand Bolojan a spus ca vrea sa limiteze numarul lor pentru ca sunt un pericol social au sarit repede postacii de serviciu sa spuna ca nu e treaba lui, ca el are interese sa faca asa ceva: . Acum, aceiasi postaci, care pe bihon folosesc numele altora, vin sa ne spuna ca de fapt pe Bolojan nu il deranjeaza ca sunt atatea pacanele in oras. Voi sunteti chiar atat de cretini incat aveti impresia ca lumea nu vede cum va contraziceti in postari de la un articol la altul? Chiar aveti impresia ca lumea pune botul la tentativele voastre de manipulare care se indreapta impotriva lui Bolojan la absolut orice articol?
Postat 24 Aprilie 2016, 09:23 de hateretards
@bihoreanoradean
Poate nu m-ai inteles, poate n-ai citit postarea mea cu atentie. Ma vad nevoit sa repet, duhoarea provine de la o firma care nu este inregistrata in Oradea, are sediul social in afara orasului, deci in acest caz nu-l mai injura pe Bolojan. Pentru toate celelalte exista... mastercard :)
Postat 03 August 2015, 23:11 de User anonimizat
@ anticomunist
Ohh BA DA! Chiar exista firme care deranjeaza in Oradea si care functioneaza doar cu sprijinul primariei (ca sa nu mai pomenesc de "bolovan" - vad ca te deranjeaza) pentru ca altfel nici intr-o tara civiliazata nu li s-ar da voie... In fine.. Bolojan a reusit sa demonstreze in acest al doilea mandat ca oradenii au un singur drept: cel de proprietate pe casa lor, in rest doar obligatii si ciocu' mic! Asa ca nimeni nu se mai asteapta in a se rezolva ceva (cel putin probleme pe care primaria le-ar putea controla).
Postat 03 August 2015, 16:42 de User anonimizat
@Ardeleanul
Nu stiu perfect limba romana, insa incerc sa nu-mi bat joc de ea, asa cum procedezi matale. In rest, in lipsa evidenta de idei, care te defineste, faci ce poti, adica ii jignesti pe cei care au idei ce nu consoneaza cu, de fapt singura ta idee.
Postat 03 August 2015, 15:16 de User anonimizat
anticomunist-comunist!
e tot mai vizibil cine este asa zisul,,anticomunist" un tovaras de bolovan......este cel care stie perfect limba romana dar....o prefera pe cea de porc.......ca doar..... Feixu..a cazut si a ramas ,,duhoarea......
Postat 03 August 2015, 12:15 de Ardeleanul
@bihoreanoradean
O mica si necesara precizare. Duhoarea, cum bine ii spui, nu provine de la citez, "anumite "afaceri" in oras care functioneaza cu sprijinul si complicitatea autoritatilor locale (reprezentate de bolovan) chiar daca deranjeaza locatarii din vecinatate". Stii si tu asta foarte bine, da' daca tot e ordin de zi pe unitate, ca sa tragem in Bolojan, hai sa o facem chiar si cand nu avem gloante sau avem doar gloante oarbe.!
Postat 03 August 2015, 10:06 de User anonimizat
cu forța!
Sincer, nu înțeleg atitudinea celor care stau în zonele afectate. Eu după primele zile în care trebuia să stau în duhoare, luam cu mine câțiva din cartier care gândesc ca mine și asaltam sediul firmei. Câteva sticle de Cocktail Molotov, nici nu trebuie ceva spirt scump. Apoi îl vânam și proprietarii firmei. Îl bagam în șanț, împingeam de pe drum. Soluții se găsesc!
Postat 02 August 2015, 14:01 de sasi
corect!
... și nu uitați, că în timp ce alții inspiră mirosurile pestilențiale de dejecții porcine și-și pun sănătatea familiilor în pericol, alții fac liniștiți bani. asta e. nu uitați nici de sesizările de rigoare la Ministerul Protecției Meidului, la ministrul Mediului, la premier direct, la președinte, iar dacă e cazul la Haga, pt. încălcare drepturilor omului... asta.
Postat 02 August 2015, 13:09 de vg
@scristy
nu e vorba doar de Nicoleta, mai e si Vinotera. Cat despre pacanele, daca ai fi parinte si ai avea copii mici nu cred ca ai mai gandi asa: o fi spatiu privat dar la iesire cine iti apara copiii de gunoaiele ce frecventeaza acele localuri???
Postat 02 August 2015, 13:02 de User anonimizat
David si Goliat
....ca tot e duminica,azi. Nadia,nu tu esti cea sensibila,altii sunt... Respecte!
Postat 02 August 2015, 12:47 de User anonimizat
Felicitari..
..Nadia ,suntem cu tine..Pe cind un protest la primaria lui Ilie birtinutz?
Postat 02 August 2015, 12:07 de grigore
oare?
crezi ca primarul stie de restaurantul din velenta? banuiesc ca e vorba de Nicoleta. iar salile de pacanele au angajati si sefi + contract cu o firma de paza e treaba lor ce fel de clienti primesc in spatiul lor privat ! Stai linistit "interlopii" sunt monitorizati de doi si-un sfert, diicot, etc
Postat 02 August 2015, 11:14 de ScristY
complici
Exista anumite "afaceri" in oras care functioneaza cu sprijinul si complicitatea autoritatilor locale (reprezentate de bolovan) chiar daca deranjeaza locatarii din vecinatate. Pe langa duhoarea din Iosia si Rogerius mai exista un restaurant langa gara Velenta unde se tin nunti si chermeze cu urlete de manele in fiecare noapte de vineri pana duminica si chiar si peste zi. Este deranjant, s-au facut si reclamatii dar se pare ca autoritatile NU VOR sa intervina! Mai exista sali de pacanele cu betivi, aurolaci si interlopi, in zone cu gradinite si scoli care de asemenea nu sunt "observate" de autoritati. Asta e "grija" care ne-o poarta primaria.
Postat 02 August 2015, 10:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON