URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2015, 11:44

Răsplată pentru eco-atitudine: RER Ecologic Service va premia asociaţiile de proprietari care colectează selectiv deşeurile

Răsplată pentru eco-atitudine: RER Ecologic Service va premia asociaţiile de proprietari care colectează selectiv deşeurile OBLIGATORIU. Separarea deşeurilor e importantă pentru că gunoaiele menajere pot compromite materialele reciclabile. De, pildă hârtia pe care s-au scurs substanţe uleioase nu mai poate fi revalorificată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor nu este un moft, ci o îndatorire. Fiecare locuitor al oraşului trebuie să adune deşeurile menajere separat de cele ce pot fi valorificate şi să le depună în recipientele specifice fiecărei categorii.

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, face un apel către toate asociaţiile de proprietari din oraş, rugând cetăţenii să respecte regulile colectării selective, dar amintind totodată că asociaţiile cele mai responsabile şi grijulii vor fi premiate...

Gratis

Colectarea selectivă presupune că fiecare cetăţean adună deşeurile menajere separat de cele ce pot fi reciclate: sticlă, hârtie, carton, plastic, metal, aluminiu. Când îşi aruncă gunoiul, cetăţenii trebuie s-o facă tot separat. Pentru orădenii care locuiesc la bloc asta înseamnă că trebuie să-şi lase deşeurile menajere în pubelele ori containerele de culoare neagră, iar pe cele reciclabile în recipiente galbene.

În Oradea, toate asociaţiile de proprietari au primit gratuit de la RER Ecologic Service containere atât pentru colectarea deşeurilor menajere, cât şi pentru cea a reciclabilelor. Tot gratuit, utilajele societăţii de salubritate golesc recipientele galbene, astfel încât colectarea selectivă a deşeurilor nu îi costă pe orădeni niciun leu!

Eco-premii

Mai mult, dacă dovedesc că sunt responsabili şi îşi trimit deşeurile la reciclat, orădenii pot fi premiaţi. Până pe 30 iunie inclusiv, RER Ecologic Service caută asociaţiile de proprietari care aruncă cele mai „curate” deşeuri reciclabile, adică neamestecate cu deşeuri menajere.

Angajaţii operatorului de salubritate analizează atent, la fiecare colectare, deşeurile din containerele galbene ale asociaţiilor de proprietari şi notează dacă fracţia uscată este sau nu conformă, adică dacă printre deşeurile reciclabile se află sau nu şi deşeuri menajere care le pot compromite. Nu va conta cantitatea deşeurilor aruncate, ci doar calitatea. 50 dintre asociaţiile cu rezultate bune vor putea câştiga, prin tragere la sorţi, un set de unelte pentru grădinărit sau pentru curăţenie.

Bineînţeles, odată cu premiile, locatarii din aceste asociaţii îşi vor adjudeca şi reputaţia de eco-cetăţeni, care înţeleg că selectarea deşeurilor nu este un capriciu al autorităţilor, ci o obligaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON