URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2019, 11:52

Răscoală la Municipal: Medicii Spitalului „Gavril Curteanu” îi cer lui Bolojan demiterea managerului Foncea

Răscoală la Municipal: Medicii Spitalului „Gavril Curteanu” îi cer lui Bolojan demiterea managerului Foncea SPITAL DE NEBUNI. Unul dintre medicii schimbaţi de la şefia secţiilor îl portretizează pe managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea (foto), ca fiind „un personaj sinistru, care ar trebui internat la Psihiatrie, nicidecum pus la conducere”. Replica „nebunului” Foncea? „Voi continua să schimb şefi de secţii de fiecare dată când va fi cazul”, zice el, deloc impresionat de revolta doctorilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an şi jumătate de la instalarea la conducere a economistului Dacian Foncea, Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea stă pe un butoi de pulbere: managerul şi-a ridicat în cap medicii, unii pregătind un protest pentru a determina Primăria să-l schimbe, iar alţii, pur şi simplu, propriile demisii.

Între contestatarii managerului se numără inclusiv directorul medical, dr. Ovidiu Burtă, pe care primarul Ilie Bolojan abia l-a promovat în funcţie, tocmai la propunerea lui Foncea, dar care constată că nu poate lucra cu managerul. Motivul? Nu ţine seama de părerea nimănui, dă afară angajaţi sau îi schimbă din funcţii după bunul plac, ba chiar lasă spitalul fără medicamente, doar pentru că suspectează medicii că primesc excursii de lux de la firmele interesate să facă donaţii în schimbul prescripţiilor cu dedicaţie.

"Oamenii sunt terorizaţi"

De două săptămâni, medicii din Spitalul Municipal "demască" un adevărat dezastru managerial cu efecte inclusiv asupra pacienţilor. Pe grupurile de Facebook, angajaţii povestesc cum se confruntă cu criza de medicamente şi consumabile.

"Pacienta X necesită schimbarea unui pansament. Pregătim materialele. Comprese sterile nu avem. Am rugat familia să cumpere. Betadină. Rog asistenta să aducă. Dar nu este betadină, nu ştiaţi? Pacientul Y s-a internat astăzi, e hipertensiv şi nu are medicamente la el. Nicio problemă, şi dacă nu avem exact ce luaţi, găsim un înlocuitor. Caut. Nimic. De obicei este pe donaţie. Nici aşa, însă. Chiar nu avem antihipertensiv? Pacienta Z este un caz mai dificil. Ne-ar ajuta un Astrup arterial. Caut seringă pentru Astrup, dar nu găsesc. Nicio problemă, heparinizăm o seringă de 2 ml. Dar nu avem nici heparină. Merg să cer pe ATI. Au, dar nu le folosesc decât în caz de urgenţă majoră. Este un caz de urgenţă majoră. Spitalul a ajuns un caz de forţă majoră. Oamenii care se zbat pentru a face bine sunt terorizaţi, făcuţi cu ou şi cu oţet în presă şi daţi jos din funcţii. Este o situaţie tot mai des întâlnită în Spitalul Municipal din Oradea, unde criza de materiale sanitare şi medicamente ia amploare", se plâng angajaţii.

"Luăm noi măsuri"

La unison, toţi identifică un singur vinovat: managerul Dacian Foncea. "A luat nenumărate decizii menite parcă să ne afecteze activitatea: a desfiinţat Serviciul de Anatomie Patologică, secţia de Paliaţie, secţia de Onco-Hematologie Pediatrică, bucătăria, a tăiat sporurile de gardă din weekend şi sărbători, astfel că mulţi medici refuză să mai facă gărzi, a schimbat aproape toţi şefii de secţie, a schimbat asistenţii şefi şi a propus desfiinţarea posturilor lor, a reziliat contracte pentru medicamente, astfel că ne confruntăm cu lipsuri cum nu s-a mai întâmplat niciodată".

"Aşteptăm să se ia măsuri, ori vom lua noi", promit doctorii, avertizând că sunt dispuşi la un protest dacă Primăria nu "intervine", însă deocamdată semnându-se anonimizat: "personal medical îngrijorat".

Probleme vechi...

Unele probleme înşirate sunt deja lămurite. Desfiinţarea Onco-Hematologiei Pediatrice, de pildă, este de fapt o restructurare de la 12 la 6 paturi propusă chiar de şeful compartimentului, dr. Cristian Sava, şi aprobată astă-vară de Ministerul Sănătăţii întrucât în ultimii 5 ani rata de utilizare a fost de numai 8,6%.

Bucătăria a fost închisă în august, din cauza mizeriei, şi de atunci hrana pacienţilor o furnizează o firmă de catering. Dar, zic medicii, e nediferenţiată: şi bolnavii care nu sunt la regim, şi cei de la TBC, care ar trebui să aibă un regim bogat, şi cei cu diabet, şi cei care necesită alimentaţie hiposodată, primesc acelaşi meniu, cu sare şi cu zahăr.

Sporurile pentru gărzi în weekend şi de sărbători au fost reduse de la 100% la 20% încă de anul trecut, după majorarea salariilor, pe considerentul că medicii plătiţi cu 9.000 - 18.000 lei nu sunt "sărăciţi", iar banii economisiţi pot fi investiţi în echipamente.

Nici ideea desfiinţării posturilor de asistent şef de secţie, deşi controversată, nu e chiar nouă: Foncea a "descoperit" luna trecută că Legea Sănătăţii nu le prevede explicit şi a hotărât ca atribuţiile să fie exercitate de asistente care nu mai au exclusiv sarcini administrative, ci le îndeplinesc, primind o indemnizaţie de 25%, concomitent cu munca efectivă la capul bolnavului.

... şi noi

Alte nemulţumiri, cum e penuria de medicamente, sunt însă de dată recentă şi afectează direct pacienţii. Din spital, acuză angajaţii, lipsesc adesea Betadina, Prednisonul, albuminele, acidul folic, Noliterax, Propanolol, apa oxigenată, antibiotice, perfuzoare, comprese sterile etc.

Dr Ovidiu BurtăScandalul a izbucnit la mijlocul lunii octombrie, când directorul medical, dr. Ovidiu Burtă (foto), a condus o şedinţă a Consiliului Medical, înştiinţând managerul că "a hotărât în unanimitate acceptarea donaţiilor sub formă de medicamente, consumabile şi orice alt produs".

Dr. Burtă a fost numit director medical printr-o dispoziţie semnată de primarul Ilie Bolojan pe 25 septembrie, pentru 6 luni, până la organizarea unui concurs. "Am crezut că pot fi de folos", spune el BIHOREANULUI. În nicio lună, însă, a intrat în coliziune cu managerul tocmai din cauza medicamentelor. "Producătorii şi comercianţii ne fac oferte de donaţii, dar managerul a interzis acceptarea lor", reclamă doctorul.

Explicaţia? Foncea suspectează medicii că prescriu preferenţial medicamente din donaţii, pentru ca firmele să-i recompenseze cu excursii scumpe sub pretextul unor simpozioane ştiinţifice.

Promovat de Bolojan, alungat de Foncea

Burtă afirmă că decizia Consiliului Medical l-a enervat pe Foncea, iar acesta s-a răzbunat pe el: pe 14 octombrie i-a suspendat contractul de muncă, cel de şef de secţie şi cel pentru gărzi. "Pe lege, acestea pot fi suspendate directorului medical, dar numai după ce acesta semnează cu managerul un contract de administrare. Eu nu l-am semnat", zice Burtă.

Medicul i s-a plâns primarului de "persecuţie", anunţându-l săptămâna trecută că fie îl revocă pe manager, fie pleacă el din spital. "Vreau să fac medicină, nu să fiu ameninţat cu plângeri la DNA, să-mi fie violată corespondenţa de la firmele farma şi să mă lupt cu decizii arbitrare ale managerului. Mă gândesc să demisionez săptămâna viitoare", a declarat dr. Burtă BIHOREANULUI vinerea trecută.

"Megaloman"

Medicul nu e singurul care se plânge că managerul a creat "o atmosferă de teroare". Dr. Aurel Simion, schimbat în luna mai de la şefia secţiei de Recuperare Neurologică, susţine că Foncea nu i-a explicat motivele. "Când l-am întrebat, a zis să merg la Consiliul pentru Discriminare", afirmă dr. Simion.

Alte cazuri sunt dr. Georgeta Paşca, schimbată în iunie de la şefia secţiei Psihiatrie III, ori dr. Anamaria Jurcău, schimbată de la 1 octombrie de la şefia secţiei de Neurologie Acuţi cu dr. Szabo Reka, care nici măcar nu ar îndeplini condiţiile legale. "Nu are vechime de cel puţin 5 ani şi nu e cadru universitar. A fost pusă medic coordonator de secţie, funcţie care nu există în nomenclator", susţine dr. Jurcău.

Medicii, foşti şefi de secţii, dar fără concursuri, îl acuză pe manager şi că mută de colo-colo diverse secţii (Fizioterapie, Neurologie, Neuropsihiatrie infantilă, Pneumologie), dar fără să le ceară părerea, doar din "dorinţa magalomanică de a face schimbări".

Mincinoşi

Managerul respinge acuzaţiile, catalogându-le mincinoase. Despre mutarea secţiilor, de pildă, Dacian Foncea susţine că subiectul a fost dezbătut în Consiliul Medical de 5 ori în ultimul an, punând la dispoziţia reporterului chiar şi procesele-verbale doveditoare.

Adevărata cauză pentru care se plâng doctorii, spune Foncea, e că le-a stricat confortul. "Nu i-am schimbat fără motiv. Unul lua şpăgi, altul şi-a scos 3 luni de concedii în ultimele 9 luni, iar alţii n-au propus nicio îmbunătăţire a activităţii. Sunt convins însă că niciunul nu s-a plâns că am dotat spitalul cu un CT care trebuia de mult achiziţionat de predecesorii mei sau că am făcut alte investiţii în favoarea pacienţilor", zice sarcastic managerul.

Afacerea donaţiilor

Singura problemă pe care Foncea o admite ca fiind reală e lipsa unor medicamente. Dar, susţine el, nu este o criză financiară, ci sunt goluri în aprovizionare neimputabile spitalului. "Unele medicamente lipsesc, dar nu permanent. Problema e la nivel naţional, afectează multe spitale, dar pentru că furnizorii nu le trimit mereu la timp". De altfel, deşi spitalul are o Comisie a Medicamentului şi un Consiliu Medical, nici una dintre cele două structuri nu a înregistrat vreo plângere din partea doctorilor. Preferă să o facă pe la colţuri...

Foncea e convins că, de fapt, medicii sunt nemulţumiţi fiindcă le-a interzis să aibă relaţii directe cu reprezentanţii firmelor farma, cărora le-a impus reguli de transparenţă. "Până să vin eu manager, firmele mergeau în cabinetele medicilor şi le propuneau donaţii. Acum trebuie să-şi prezinte produsele în faţa tuturor medicilor interesaţi de medicamentele noi, nu doar celor preocupaţi de excursii primite în schimbul prescrierii lor".

Ori, ori!

Foncea neagă orice ceartă cu dr. Burtă şi, implicit, presupusa dorinţă de a se răzbuna pe acesta fiindcă insistă pentru acceptarea donaţiilor de medicamente. "Suspendarea contractului de muncă şi a celui de gărzi sunt prevăzute de lege pentru directorii medicali. I-am propus să semneze contractul de administrare ca director medical a doua zi după numire, dar a refuzat. I l-am trimis şi prin poştă, dar nu îl pot obliga nici să semneze, nici să renunţe la funcţie dacă aşa doreşte", spune managerul.

Ilie Bolojan, OradeaCert e că la Municipal nu mai încap două "săbii" în aceeaşi teacă, iar primarul Ilie Bolojan (foto) va trebui să aleagă între păstrarea în funcţie fie a managerului, fie a directorului medical, chiar dacă el i-a numit pe amândoi, pe Burtă tocmai la propunerea lui Foncea. "Dl Foncea nu m-a informat că sunt probleme la spital, dl Burtă mi-a spus că ele există. Până la sfârşitul săptămânii voi lua o decizie", a declarat, sec, primarul.

Rămâne de văzut dacă îl va prefera pe managerul care a luat şi hotărâri dificile şi corecte sau pe directorul medical, riscând să-şi ridice şi el în cap doctorii nemulţumiţi de "stilul Foncea", atât de asemănător cu al său: dur şi fără menajamente!


DECIZII DUPĂ CHEF
Ameninţaţi de concedieri

Angajaţii Spitalului Municipal îl acuză pe managerul Dacian Foncea şi că desfiinţează servicii doar pentru "reglări de conturi". Cel mai cunoscut exemplu este al dr. Ovidiu Laurean Pop, concediat după ce Foncea a desfiinţat anul trecut Serviciul de Anatomo-Patologie. Managerul afirmă, însă, că a procedat legal, cu avizul Comitetului Director şi fără a priva spitalul de serviciile efective. Serviciul, susţine el, a fost "inventat" de dr. Pop prin înfiinţarea unui compartiment de citologie care, însă, "a avut zero activitate", iar după desfiinţarea acestuia, spitalul are în continuare propriile compartimente necesare, de Prosectură şi Histopatologie.

La fel, despre Serviciul Juridic, desfiinţat astă-primăvară, Foncea recunoaşte că a vrut s-o elimine pe fosta şefă, care a avizat contracte păguboase. "Spitalul plătea lunar 14.000 lei pentru salariile juriştilor, acum plătim trei case de avocatură cu 12.000 lei", zice Foncea, convins că a făcut o "afacere" bună.

Din 16 octombrie, angajaţii Municipalului se simt ameninţaţi de o nouă decizie a managerului, conform căreia evaluarea profesională le-o va face o comisie numită de Foncea, urmând ca acesta "să poată emite decizia de concediere în termen de 30 zile de la data raportului de evaluare" pentru cei "necorespunzători".

Oamenii se tem că evaluatorii le vor căuta nod în papură, în timp ce Foncea susţine că vrea doar evaluări cât mai obiective, deoarece până acum fiecare şef de serviciu ori secţie îşi nota subalternii, invariabil, cu calificativul "Foarte Bine". "Dacă toţi sunt foarte buni, de ce spitalul nu merge foarte bine?", se întreabă el, retoric...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nu ne lăsați copii fara medici.
Pe cine serveste sistemul medical de astazi.Deciziile politice clatina posturilor medicilor dedicați, alunga puținii medici competenti si onești pe care nu i-am pierdut inca.Suntem de șapte ani pacienții Spitalului Municipal.pacientii unei doamne doctor care i-a oferit copilului meu o viata normala. Domnule primar Bolojan,va rugam sa nu ne alungati medicii către spitalele private.Vrem să ne tratăm copiii in sistemul de stat.
Postat 31 Octombrie 2019, 19:03 de Viorica76
Romania normala?
Asta e Romania normala pe care ne-o promite Iohannis si PNL-ul? La asta sa ne asteptam pe viitor?. Parca era vorba de "fara penali in functii publice", dar nenorocitul asta are mai multe procese decat stie sa numere si totusi ocupa o functie publica? Sati linistiti, PNL-ul vegheaza.
Postat 29 Octombrie 2019, 08:45 de porr
Politicianul Foncea se lauda pe sine ca a adus un CT! CT-ul a fost adus de fosta managera, Maria Silaghi!
Sa aplauzi un politician pt ca a construit un spital, o scoala, o strada, cu banii publici este ca si cum ai aplauda bancomatul ca iti da bani! Acest Foncea se lauda cu reusitele unei colege pe care a dat-o afara! Politician jegos care imi provoaca greață!
Postat 28 Octombrie 2019, 21:27 de QpqDornq
Ce articol ! ce comentarii !
Ce balamuc...Ar trebui sa preia conducerea spitalului...primarul ilie bolojan.Part time,pontat 2 ore/zi.Doar n-o fi medecina mai complicata decit arhitectura,fizika,ingineria.Un manager mai putin.
Postat 28 Octombrie 2019, 21:09 de excalibur
Dezastru si focar de infecție
Am copilul internat pentru prima oară ,condițiile de igienă lasă mult de dorit se spală pe jos cu apa goală fără dezinfecția necesară, vorbim de medicamente dar nici măcar hârtie igienică la baie nu există
Postat 28 Octombrie 2019, 21:04 de Ortiteag
Nu e panica man! DNA ii cercetează deja averile ilicite.
Foncea Adina Mihaela, asociat al SOCIALMED SRL, cu sediul in Sântandrei (***), acasa la Dacian Foncea !! - este verificata in prezent de ANI si este reclamata la DNA impreuna cu Dacian Foncea pentru complicitate la ascunderea informatiilor economistului din declaratia de avere, pentru spalare de bani si pentru evaziune fiscala. Tic, tac... Tic, tac...
Postat 28 Octombrie 2019, 20:44 de AncaAmericana
muschii nostri
Si totusi, spitalul mergea pana nu a venit Foncea. Cu ajutorul primariei dar si cu fonduri proprii s-a amenajat Centrul de Oncologie, medicamente erau cu sincope mult mai rare si mai scurte, si aparuse si idea construirii unei cladiri noi pentru sectiile de Pediatrie, urmand ca in spatiile eliberate sa fie relocate sectii exterioare. Totul gandit, cu cap, pe etape. Acum, de cand cu Foncea, nu se mai aude nimic de noi cladiri, tot spitalul a devenit un cub Rubik gigant, unde nu se mai stie ce unde gasesti, totul la modul hei-rupist, negandit, impulsiv, pe principiul "c-asa vrea muschii mei". O sa vedem ce o sa vrea muschii nostri in cabina de vot.
Postat 28 Octombrie 2019, 19:43 de carcotas
Trist
Au fost si cateva ONG-uri care activau in sprihinul copiiilor nou nascuti (unii abandonai) care au fost eliminate de managerul Foncea.
Postat 28 Octombrie 2019, 15:57 de Iolanda
Acelasi sistem, aceleasi probleme
Cu toate ca salariile s-au marit in sistem, medicii asteapta si accepta spaga. Cu toate ca directorul s-a schimbat, pacientii vin in continuare de acasa cu medicamente. E clar ca salariile marite nu sunt de ajuns pentru lacomia unura dintre angajatii din sistem la fel cum nici directorul foncea nu e in stare sa conduca aceasta unitate.
Postat 28 Octombrie 2019, 14:40 de oradeanbihor
Dacian Foncea este un incompetent si trebuie sa plece!
Foncea acuza ca toata lumea minte, numai el spune adevarul. Dar tot el il minte pe primarul Bolojan in fata spunandu-i "Nu exista nici o problema cu Dr. Burta!" in timp ce Dr. Burta isi pune diplomat mandatul pe masa primarului. Foncea denota un comportament de gainar care caracterizeaza mai mult Videle, Teleorman decat Oradea.
Postat 28 Octombrie 2019, 13:34 de CrisulRepede
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON