Inspectorii bihoreni ai Registrului Auto Român au constatat, în urma controalelor efectuate în trafic în prima jumătate a acestui an, că pe şoselele din judeţ circulă "mai puţine maşini cu probleme tehnice".
"Ca urmare a controalelor riguroase desfăşurate zilnic de RAR în trafic, numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", se arată într-un comunicat dat publicităţii luni de către RAR, ce prezintă bilanţul controalelor efectuate în prima jumătate a acestui an.
Totuşi, numărul maşinilor cu diverse defecţiuni tehnice continuă să rămână mare, arată RAR. "Astfel, în primele şase luni ale acestui an, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, la nivelul judeţului Bihor, 1.184 de vehicule. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor inspectate, 79,81% au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente".
Între problemele constatate de inspectorii RAR se numără neconformităţi din punct de vedere al securităţii rutiere (adică proasta funcţionare a instalaţiilor electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemelor de frânare, starea necorespunzătoare a şasiurilor, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate), toate acestea fiind semnalate la 48,4 % dintre autovehiculele controlate.
În cazul a 0,51% dintre vehiculele verificate în trafic, inspectorii au constatat probleme legate de identificare (neconcordanţe între seria poansonată pe şasiu/caroserie şi cea din acte, precum schimbarea culorii autovehiculului sau a destinaţiei de utilizare), iar în cazul a 3,54 % dintre vehicule au fost depistate neconformităţi privind dovada de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor).
Îîn urma analizei emisiilor poluante, la 11,75% dintre vehiculele oprite inspectorii RAR au constatat depăşirea nivelului maxim admis.
Pe de altă parte, au fost descoperite şi 22 de autovehicule care prezentau "pericol iminent de accident", în special din cauza defecţiunilor periculoase constatate la sistemele de frânare şi de direcţie. În aceste situaţii, una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele RAR.
În urma controalelor desfăşurate la nivelul judeţului Bihor de Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră în prima jumătate a acestui an au fost aplicate 526 de amenzi şi au fost reţinute 308 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliţie ca urmare a gravităţii defecţiunilor constatate, inspectorii RAR procedează la anularea inspecţiei tehnice periodice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.